Lemezlovas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(DJ szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
DJ Danny Brown 2014-ben
Dj Emsci 2015-ben

A lemezlovas vagy disc jockey (IPA: [ˈdɪsk ˌdʒɒki], röviden DJ, IPA: [ˈdiː ˌdʒeɪ]) a köznyelvben olyan könnyűzenével foglalkozó személy, aki folyamatos zenét szolgáltat egy zenés-táncos rendezvény alkalmából a közönségnek. A DJ jellemzője, hogy széles körű ismeretekkel bír az általa képviselt illetve kedvelt zenei műfajokban, és többnyire saját hanghordozókészlettel is rendelkezik, tehát egyben zenei gyűjtőről is beszélhetünk.

A disc jockey eredetileg azt a személyt jelentette az 1950-es években Amerikában, aki rádióműsorokban bejelentette és lejátszotta az akkori népszerű lemezeket. Az elnevezés a hanglemez angol neve (a formája miatt): disc (vagyis „korong”), illetve a jockey = „zsoké” szavakból állt össze.

A lemezlovasok típusai[szerkesztés]

Többféle típusú lemezlovast különböztetünk meg. Vannak a rádiós DJ-k, akik többnyire rádiós személyiségek, vagy technikai munkatársak, akik a zenét keverik. Ez lehet hagyományos AM/FM, vagy internetes rádióállomáson tevékenykedő lemezlovas is. A klub DJ-k éjszakai bárokban, klubokban, diszkókban tevékenykednek, ahol rezidens szerepet is betölthetnek, ami azt jelenti, hogy a klub csak egy bizonyos lemezlovast foglalkoztat a vendégfellépők mellett. Vannak online DJ-k akik az interneten keresztül szórakoztatják a közönséget, úgy, hogy élő képet és hangot sugároznak.

A hiphop DJ-k körében elterjedt a hagyományos bakelit (vinyl) hanglemezek játszása, egymás utáni összerakása, mixelése (a számok egymásra keverése) és szkreccselése (scratch) is. Ez hozzátartozik a hiphop kultúrához. A hiphop DJ-k művészneve előtt általában az MC (ejtsd: emszí, az angol Master of Ceremony, am. „porondmester” rövidítése) áll, amely nem összetévesztendő a Magnetofon Cassette (magnókazetta) rövidítésével. A hip-hop kultúrában a DJ-k mellett úgynevezett MC-k (ejtsd: emszí, az angol Master of Ceremony, am. „ceremóniamester” rövidítése) tevékenykednek, akik egy extra műsorként, rímekkel, külnböző rigmusokkal szórakoztatják, éltetik a közönséget.

A mobil, vagy utazó DJ-k olyan lemezlovasok, akik meghívott vendégművészként lépnek fel különböző eseményeken. Általában már előkészített vagy előre szerkesztett zenei műsorral érkeznek.[1] Egy 2012-es vizsgálat szerint a világon 1 és negyedmillió professzionális lemezlovas van.[2]

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon az 1960-as évek végétől Keresztes Tibor (Cintula), B. Tóth László, Dévényi Tibor, Szervánszky Attila (Tojás), Hidegh Sándor váltak ismert lemezlovassá a klubokban, majd az 1970-es években a diszkókorszak beköszöntével D. Molnár György, Danyi Attila, Dworák Tamás, Arató András, Tahi-Tóth Gábor (Tóbiás), Rákász Béla, Cserhalmi György (nem a színész), idősebb Éliás Gyula, Dvoracsek György, Török János, Gonda László, Papp László Richárd - Ezres Klub (Dj Richie), Hegedűs László, Fehérvári Zsolt, Liszeczky László, Haluska Imre, Jelisztratov Szergej, Barabás Zoltán, Suri Imre, Bakai Mátyás, Kiss Joe, Schulz, Szabó Pali és még sokan mások.[3]

Az 1970-es évektől a rendszerváltásig az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) lemezlovas vizsga eredménye alapján ideiglenes (LIME) és állandó (A, B, C kategóriájú) működési engedélyt adott ki a lemezlovasoknak. A vizsgabizottságban részt vett egy kiemelkedő lemezlovas is, a bizottság elnöke Hölzer Tamás volt.

Az 1990-es évektől, az elektronikus zene elterjedésével Magyarországon is megjelentek a DJ-k. Az élvonalat Palotai, Sterbinszky, Tommyboy, DJ Budai, Dän von Schulz, DJ Kühl, Jován, Bárány Attila és a Náksi vs. Brunner duó képviselték.[4]

Nevesebb hazai lemezlovasok[szerkesztés]

Nevesebb külföldi lemezlovasok[szerkesztés]

*DJ BoBo – az előnevével ellentétben – nem tevékenykedik lemezlovasként, így ennek némileg ellentmond a DJ jelző.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zemon, Stacy. The Mobile DJ Handbook: How to Start & Run a Profitable Mobile Disc Jockey Service, Second Edition. St. Louis: Focal Press, 2002.
  2. http://djrankings.org/#?about_rankings
  3. Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János: A magyarock története 1. Népszabadság Könyvek (2005) ISBN 963-85600-8-8
  4. Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János: A magyarock története 2. Népszabadság Könyvek (2006) ISBN 963-87072-2-4

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Deejays
A Wikimédia Commons tartalmaz DJ témájú médiaállományokat.