Jeff Mills

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jeff Mills
Jeff Mills a chicago-i Smartbar-ban Purplexed fotója
Jeff Mills a chicago-i Smartbar-ban
Purplexed fotója
Életrajzi adatok
Születési név Jeffery Mills
Álnév
  • The Wizard
  • True Faith
Született 1963június 18. (58 éves)
Detroit, USA
Iskolái Mackenzie High School
Pályafutás
Műfajok Techno
Aktív évek '80-
Együttes H&M, X-101, X-102, X-103, Underground Resistance
Hangszer TR-909, szintetizátor, szekvenszer
Tevékenység
Kiadók Axis, Purpose Maker, Tresor
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeff Mills témájú médiaállományokat.

Jeff Mills (Michigan, USA, 1963. június 18.) meghatározó jelentőségű techno DJ és producer Detroitból.

Élete[szerkesztés]

Előélete[szerkesztés]

A 80-as években Mills a "The Wizard" (A Varázsló) álnév alatt ismert rádió DJ volt a detroiti WJLB adónál. Szettjei "The Electrifying Mojo", Charles Johnson éjszakánként jelentkező műsorának fénypontjai voltak. Mills változatos zenéket játszott: fellelhetőek voltak az akkor még ismeretlen detroit techno, miami bass, chicago house és klasszikus new wave számok, emellett virtuóz DJ-technikákat alkalmazott, pl. beat juggling, scratchelés, így kiegészítve Mojo szintén eklektikus palettáját.

Underground Resistance[szerkesztés]

Millsnek köszönhető többek közt a szcénát meghatározó detroit techno kollektíva, az Underground Resistance megalapítása "Mad" Mike Banksszel, a Parliament zenekar volt basszusgitárosával. Akárcsak a Public Enemy néhány évvel előttük, ők is forradalmi hangnemben szálltak szembe a kommersz zeneiparral. Uniformisba, fekete harci jelmezbe és símaszkba öltözve teljesítették "missziójukat": tartalmat és jelentést adni a techno műfajnak.

Axis Records[szerkesztés]

Mills hivatalosan sosem lépett ki az UR-ból, de valójában a saját útját járta, megelégelve a csapat politizálását, így inkább a zenére koncentrálva. New Yorkba költözött, majd egy rövid berlini tartózkodás (Tresor) után Chicagóban kötött ki. Itt 1992-ben detroiti barátjával, Robert Hooddal megalapította legfontosabb lemezkiadóját, az Axist, amellyel az akkori techno zenéknél jóval egyszerűbb és minimalistább hangzást célozták meg. Később ennek a kiadónak jelentek meg kisebb kiadói, a Purpose Maker, a Tomorrow és a 6277.

Fellépései[szerkesztés]

Nagylemezei és EP-i leginkább kompozícióinak különálló számai, amelyeket Mills élő DJ-szettben játszik el, kivételes DJ-képességeivel. Fellépései során általában 3 lemezjátszót, egy Roland TR-909 dobgépet és akár 70 lemezt felhasznál egy óra alatt. A Mix-Up Volume 2 c. élő mixalbum egy jó példa Mills virtuozitására, mely a tokiói Liquid Roomban készült, 1996-ban. "A Mix-Up Vol. 2 egy könyörtelen techno-mestermunka, mely két összetevőből áll: a zene és mellette a közönség reakciója" – Andrez Bergen, 2005

Napjainkban[szerkesztés]

Az utóbbi időben hosszabb kirándulásokat tett a komolyabb hangvételű, ún. "epikus" techno világában (pl. Fritz Lang Metropolisának megzenésítése, vagy a 2004. szeptember 16-i Fabric klubbeli 7 órás szettje Laurent Garnier-vel). Az epikus vonalat jelenti még a 2006-os Blue Potential c. lemeze, amit a Montpellier filharmonikusokkal együtt készített. A koncertről DVD-felvétel készült, egy újabb lehetőség Millst a színpadon látni, akcióban.

"Exhibitionist" c. 2004-ben kiadott DVD-je 3 lemezjátszó mögött mutatja Millst. A felvétel több kameraállásból fel lett véve, és tartalmaz egy Axis-megjelenésekből válogatott, két Mills számaiból válogatott és egy vegyes előadók számaiból összerakott mixet, továbbá egy interjút magával Millsszel és egy másik interjút az Octave One-nal.

Külső hivatkozások[szerkesztés]