Őrült Ló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Őrült Ló
Crazy Horse drawn in 1934 by a Mormon missionary.jpg
Született

Dél-Dakota
Elhunyt 1877. szeptember 5. (36-37 évesen)[1]
Fort Robinson
Állampolgársága oglala lakoták
Foglalkozása
  • politikus
  • törzsfőnök
Tisztsége
  • törzsfőnök
  • hadvezér
Halál okaszúrt seb
Sírhelye nem ismert
A Wikimédia Commons tartalmaz Őrült Ló témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Őrült Ló (lakota nyelven Tȟašúŋke Witkó, angolul Crazy Horse) (Dél-Dakota, 1840 vagy 1849. december 4. – Fort Robinson, 1877. szeptember 5.) lakota sziú törzsfőnök, az oglala altörzs vezetője a 19. században. Fellázadt az amerikai szövetségi kormány és a fehér telepesek gyarmatosító tevékenysége ellen, valamint népe hagyományainak megőrzése érdekében. Az 1876-os sziú háború számos csatájában részt vett, valamint Ülő Bika oldalán vezetője volt a sziú csapatoknak a Little Bighorn-i csata idején, ahol döntő vereséget mértek George Armstrong Custer csapataira (Custer maga is elesett a csatában). Ezen győzelme mind népe, mind ellenségei körében rettegett és tisztelt vezetővé tette.

1877-ben megadta magát George Crook csapatainak, négy hónappal később, 1877 szeptemberében pedig belehalt a sérülésébe, amelyet egy bajonettes katonai őr okozott neki, mondván Őrült Ló megpróbált ellenállni a rabosításnak.

Őrült Ló egyike az amerikai történelem legismertebb és leginkább tisztelt őslakos harcosainak, a U.S. Postal Service 1982-ben 13¢-es bélyeget adott ki tiszteletére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]