Negyedik konstantinápolyi zsinat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Negyedik Konstantinápolyi zsinat
Dátum 869 október 5. - 870 február 2.
Elismerte katolikus egyház
Előző zsinat Második nikaiai zsinat
Következő zsinat Első lateráni zsinat
Összehívó I. Baszileiosz
Elnöklő 3 II. Adorján pápa küld0ttei
Résztvevők 102 püspök
Viták témája Photiosz-féle szakadás, pápai primátus megerősítése, kép tisztelet
Dokumentumok és nyilatkozatok 27 kánon
Időrendi lista

IV. konstantinápolyi zsinat a katolikus egyház 8. egyetemes zsinata, amelyet 869 október 5. és 870 február 2-a között tartottak Konstantinápolyban a Hagia Szophia épületében. A zsinatot I. Baszileiosz császár hívta össze a Photiosz-féle szakadás megoldására.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cesare Nebbia (1536-1614): Negyedik Konstantinápolyi zsinat

I. Miklós pápa kiközösítette Photiosz pátriát 863-ban, mert Ignatiosz pátria székét jogtalanul bitorolta. Photiosz válaszként pedig kiközösítette I. Miklós pápát 867-ben, aki ugyanebben az évben elhalálozik. Ennek az évnek az eseménye még, hogy Photioszt támogató III. Mihály bizánci császárt megölik. A két új uralkodó I. Bazileiosz és II. Adorján pápa megegyeznek, hogy egy egyetemes zsinaton rendezik a nézetkülönbségeket. II. Adorján Rómában zsinatot hív össze, melynek az eredményeként megerősítették a korábbi pápa kiközösítési nyilatkozatát. Kineveztek három résztvevő pápai legátus.

A zsinat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zsinat Photiosz ügyét tárgyalta. Ő jelen volt október 20 és 29-e között, de vétkességét nem ismerte el, és a pápai legátusok bíráskodási jogait sem. A zsinat meg akarta akadályozni, hogy Photiosz-féle ügyhöz hasonló ne forduljon elő, ezért 27 kánont hozott a záróülés. Hoztak egy olyan döntést, amely a pátriárka székeinek rangsorát megállapítja:

  1. Róma
  2. Konstantinápoly
  3. Alexandria
  4. Antiochia
  5. Jeruzsálem

Továbbá megerősítést nyert a képtisztelet. A képek tisztelete megengedett. Leszögezték azt is, hogy az embernek egy lelke van.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]