Nagy Ibolya (színművész, 1962)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Ibolya
Életrajzi adatok
Született1962augusztus 19. (61 éves)
Szombathely
Származásmagyar magyar
Pályafutása
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozat (1985)
ELTE BTK kulturális menedzser (2001)
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar MA magánének szak(2016)
Aktív évek1985-
Híres szerepeiMédi Három a kislány
Mariska Liliomfi
Lebstück Mária Mária Főhadnagy
Sylvia Csárdáskirálynő
Annina Traviata
Sybill Sybill
Díjai
További díjakDéryné-díj (1993)

Nagy Ibolya weboldala
PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Nagy Ibolya (Szombathely, 1962. augusztus 19. –) magyar Déryné-díjas énekesnő, színésznő, operett primadonna, a Dankó Rádió alapító szerkesztő- műsorvezetője, melyben 7 évig szerkesztette és vezette a minden nap hallható operettműsort.

Életút[szerkesztés]

Nagy Ibolya énekesnő-színésznő-műsorvezető, Szombathelyen született és tanult 18 éves koráig. 9 évesen már szólót énekelt a Tanárképző Főiskola kórusában, mellyel versenyekre és kórusfesztiválokra járt belföldön és külföldön egyaránt. Hegedülni és zongorázni tanult, de igazán komolyra a Konzervatóriumban vált a zene iránti elkötelezettsége. Főleg az éneklés vonzotta. Ezt a Debreceni Zeneművészeti Főiskola követte, ahol magánének és zeneelmélet szakon végzett.

A diploma megszerzése után, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája lett, ahol énekelt operát, operettet, musicalt és játszott prózai főszerepet is, de igazából az operettek világában érezte a legjobban magát, mert itt minden együtt van, amit egy zenés színésznő kívánhat: csodálatos áriák, remek prózai villanások, zene, tánc. Elénekelte az operett irodalom legszebb női főszerepeit. Vendégművészeként fellépett a debreceni, szegedi, kecskeméti, soproni, veszprémi és a Budapesti Operettszínházban is.

  • 2001-ben az ELTE BTK-n kulturális menedzser másoddiplomát szerzett.
  • 2001-től 2010-ig a Kovács József által alapított INTEROPERETT állandó tagja volt. Az Újévi gálakoncerteket a Magyar Televízió ( és gyakran több ország televíziója is) élőben közvetítette.
  • 2010-11 és 12-ben, egy osztrák-magyar koprodukcióban bemutatott Csárdáskirálynő, majd Cirkuszhercegnő címszerepében láthatta a német és magyar közönség.

Gyakran koncertezett az USA-ban és Kanadában, de fellépett Ausztriában, Németországban, Svájcban, Izraelben, Angliában és Finnországban is.

Férjnél van. Két gyermek édesanyja.

2012 óta a Dankó Rádió felelős szerkesztő-műsorvezetője, melyben a Túl az Óperencián című operettműsort vezeti, szerkeszti. Ez a munka azért is jelentős, mert ezzel az operett műfaja ismét napi rendszerességgel, történelmi és zenei kontextusában jelenik meg a közmédiában.

2016-ban MASTER diplomát szerzett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának magánének szakán.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Filmek, tv[szerkesztés]

  • Interoperett újévi koncertek
  • "Jöjj vissza hozzám..." - Kovács Józsi születésnapi műsora

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]