Montenegró földrajza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Montenegró
é. sz. 42° 46′ 00″, k. h. 19° 13′ 00″
KontinensEurópa
SzubrégióDélkelet-Európa
Főbb területi jellemzők
Területi helyezés156.
Teljes terület13 812 km²
Környező országok Horvátország,  Bosznia-Hercegovina,  Szerbia,  Koszovó,  Albánia
Extrém területi jellemzők
Legmagasabb pontZla Kolata, 2534 m
Legalacsonyabb pontAdriai-tenger, 0 m
Leghosszabb folyóTara, 140 km
Legnagyobb szárazföldi vízfelületShkodrai-tó (Albániával együtt), 391 km²
Használatban levő terület
Egyéb jellemzők
A Wikimédia Commons tartalmaz Montenegró témájú médiaállományokat.

Montenegró egy kicsi, hegyvidéki állam a Balkán-félsziget délnyugati részén. Montenegrót Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Albánia és az Adriai-tenger határolja. Annak ellenére, hogy kis ország a maga 13812 km²-ével, nagyon változatos a domborzati viszonyait tekintve.

Domborzat[szerkesztés]

Durmitor, Montenegró északi része
Lovćen, Montenegró déli része

Montenegró három nagyobb tájegységre osztható: az ország 2/3-át (északi és keleti térségeti) uraló magashegyi vonulatokra, a középső síkvidéki szegmensre és a majd 300 km-es, keskeny tengerparti részre.

A ország hegyvidéke a Dinári-hegység déli ágát jelenti. Az átlagosan több mint 2000 méteres montenegrói hegyek (Bjelasica-, Biogradi-, Prokletje-hegység, Durmitor) legmagasabb pontja a montenegrói-albán határ közelében, a Prokletijében található 2534 méter magas Zla Kolata. A Montenegrói-Magas-karszt az északnyugati részén fellelhető meredek hegység. Itt található az ország leghíresebb csúcsa, a Durmitor 2523 méteres pontja, a Bobotov Kuk.

A Zeta folyó völgye, más néven a Bjelopavlići síkság, a délnyugati részen egyesül Montenegró másik jelentős alföldjével a Zeta síksággal. A Zeta síkság a Shkodrai-tótól északra húzódik 40 méteres magasságban. Manapság Montenegróban e két síkságon élnek a legnagyobb számban, így a két legnagyobb város Podgorica és Nikšić is itt található. Ezen síkvidéki tájat a Krivošije-, a Lovćen-, a Rumija-, a Golija-, a Prekornica-, a Žijovo- és a Komovi-hegységek határolják.

Tengerpart[szerkesztés]

Kotori-öböl

Montenegró 1-10 km széles tengerpartja Igalo település és a Buna folyó között fekszik 283 km hosszan. Az északi szomszéd Horvátországhoz képest Montenegrónak nincsenek nagy kiterjedésű lakott szigetei. A sötétkék színű tengervíz rendkívül tiszta, a magasból több 10 méteres is lehet az átláthatósága.

A partvonalon végighaladva számtalan öböllel találkozunk, közülük a legnagyobb a Kotori-öböl, melynek bejáratánál, a Trašte-öbölnél kialakult Plava špilja (Kék-barlang) a legnevezetesebb.

A montenegrói strandok világszerte híresek. Sziklás, homokos és kavicsos partszakaszok váltják egymást, melyek közül a leghosszabb a 13 km-es Velika Plaza Ulcinjban.

térkép szerkesztése

Vízrajz[szerkesztés]

Tara folyó kanyonja

Az ország két, északi és déli vízgyűjtőjén a Fekete-tenger és az Adriai-tenger osztozik. Az északi részén lehulló csapadékokat a Piva, a Tara és a Lim folyók gyűjtik össze és a Drina folyón keresztül vezetik a Dunába. A déli területekről a Morača és a Zeta folyók szállítják a vizeket az Adriai-tenger irányába.

A kis állam leghosszabb folyója a 140 km-es Tara. Montenegróban mindössze három olyan folyó van, amelynek a forrása és a torkolata is Montenegró területén található, ezek a Morača, a Zeta és a Piva. Ezen vízfolyások a mészkőhegységekben keskeny völgyeket, kanyonokat alakítottak ki. A leghíresebb a Tara folyó 82 km-es hosszúságú kanyonja, amely a helyenként 1300 méteres mélységével rekordtartó Európában. Világviszonylatban, egyedül a Grand Canyon előzi meg. A Tara folyó völgye a Durmitor Nemzeti Park részeként UNESCO világörökség.

A Crnojevića folyó az egyetlen hajózható folyó az ország területén.

Az ország és egyben a Balkán-félsziget legnagyobb állóvize a Shkodrai-tó (391 km²). A tó közel 60 %-a esik montenegrói területre, 40 %-ban Albániához tartozik.

A hegyekben olyan tengerszemekkel találkozunk, mint a Fekete-tó.

Földrajzi adatok[szerkesztés]

Földrajzi koordináták: é. sz. 42° 46′, k. h. 19° 13′

Terület - összehasonlítása: némileg kisebb Connecticut államnál

Terület - összesen: 13 812 km²

  • Szárazföld: 13 452 km²
  • Víz: 360 km²

Határvonal hossza - tengerpart: 283 km

Határvonal hossza - nemzetközi: 614 km (összesen)

Megművelt mezőgazdasági területek: 517 000 ha

Területhasználat:

  • szántó: 12,45 %
  • állandó termények: 1,16 %
  • egyéb: 86,39 %

Öntözött területek: 24,12 km²

Jellegzetes pontok:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Geography of Montenegro című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]