McLaren MCL34

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
McLaren MCL34
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóMcLaren
ElőzőMcLaren MCL33
KövetkezőMcLaren MCL35
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas kompozit szerkezet
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorRenault E-Tech 19 1,6 L V6 turbómotor
VáltóMcLaren 8 fokozatú sebességváltóssel
Tömeg743 kg
ÜzemanyagPetrobras
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)McLaren F1 Team
Pilóták4. GBR Lando Norris
55. ESP Carlos Sainz Jr.
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A McLaren MCL34 egy Formula-1-es versenyautó, mely a 2019-es Formula-1 bajnokság során volt a McLaren-csapat autója. A csapat ebben az évben új pilótafelállással indult: a Renault csapatától érkezett Carlos Sainz[1] és az előző évi Forma-2 második helyezettje, a korábbi tesztpilóta Lando Norris.[2] Akárcsak az előző évben, a McLaren Renault-motorokat használt,[3] egyedüli partnercsapatként. Az MCL34-es jó konstrukciónak bizonyult, a középcsapatok között a legjobb volt a McLaren, még a gyári Renault csapatnál is jobban teljesítve, Carlos Sainz pedig hosszú évek után újra McLaren-dobogót szerzett.

Fejlesztés[szerkesztés]

Az előző évi gyenge eredmény után a csapat menesztette Tim Goss és Matt Morris tervezőket, helyettük Peter Prodromou lett a vezető tervező, és Pat Fry visszatért a Ferraritól (1993-2010 között már dolgozott a csapatnál).[4] Emellett a Toro Rosso csapatától leigazolták James Keyt, hogy az autó tervezésénél szakmai felügyeletet biztosítson.[5]

Évad[szerkesztés]

A szezont megelőző teszteken az autó gyorsnak tűnt, folyamatosan a mezőny első felében tanyázott és megbízható is volt. Ugyanakkor az összetett elemzések és statisztikák azt mutatták, hogy teljesítményben inkább a mezőny alsó harmadában vannak.

Ausztráliában nem kezdték jól az évet: Norris ugyan villantott egy nyolcadik helyes rajtpozíciót, de a versenyen beszorult a mezőnybe és csak 12. lett. Sainz még nála is rosszabbul járt: már a kvalifikáció első körében kiesett, a versenyen pedig kigyulladt a motorja, így fel kellett adnia a futamot. Bahreinben aztán mindkét autó bejutott a Q3-ba - Norris jó versenyen hatodik lett, míg Sainznak ismét balszerencséje volt, egy versenybaleset miatt ki kellett állnia kereket cserélni, és az utolsó helyről fel is adta a futamot váltóproblémára hivatkozva. Kínában csapnivaló időmérő után mindkét pilótájuk versenybaleset áldozata lett, pont nélkül távoztak. Az azerbajdzsáni futamon aztán először a szezon során kettős pontszerzést könyvelhettek el.

Spanyolországban új fejlesztéseket próbáltak ki, ám egyedül csak Sainz tudott velük élni, mert Norris kiesett. Nyolcadik helye viszont azt is jelentette, hogy a csapat megszerezte a konstruktőri negyedik helyezést a világbajnokságban. Így előállt az a furcsa helyzet, hogy a gyengélkedő Renault gyári csapatnál is jobban álltak. Monacóban Sainz elcsípett egy hatodik helyet, majd Kanadában újra sikertelenek voltak. Franciaországban és Ausztriában kettős pontszerzést értek el, majd Németországban ismét Sainz révén az addigi legjobb, ötödik helyet szerezték meg. Néhány viszonylag sikertelen futamot követően aztán Carlos Sainz révén majdnem hat év után Brazíliában megszerezte első dobogóját a csapat, miután Lewis Hamilton 5 másodperces büntetést kapott a futam után (így a dobogóra Sainz csak utóbb, csapata segítségével állhatott fel). A szezont konstruktőri negyedikként zárták, ilyen jó eredményt 2012 óta nem értek el.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Abroncs Versenyzők Nagydíjak Pont Helyezés
AUS
AUS
BHR
BHR
CHN
CHN
AZE
AZE
ESP
ESP
MON
MON
CAN
CAN
FRA
FRA
AUT
AUT
GBR
GBR
GER
GER
HUN
HUN
BEL
BEL
ITA
ITA
SIN
SIN
RUS
RUS
JPN
JPN
MEX
MEX
USA
USA
BRA
BRA
UAE
UAE
2019 McLaren F1 Team Renault
E-Tech 19
P Lando Norris 12 6 18 8 Ki 11 Ki 9 6 11 Ki 9 11 10 7 8 13 KI 7 8 8 145 4.
Carlos Sainz Jr. Ki 19 14 7 8 6 11 6 8 6 5 5 Ki Ki 12 6 5 13 8 3 10
  • † Nem fejezte be a futamot, de rangsorolták, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.
    • A sz† – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McLaren Formula 1 - Carlos Sainz to race for McLaren from 2019 (angol nyelven). www.mclaren.com. [2019. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  2. McLaren Formula 1 - Lando Norris to drive for McLaren from 2019 (angol nyelven). www.mclaren.com. [2018. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  3. McLaren Formula 1 - McLaren Racing and Renault Sport Racing confirm partnership. web.archive.org, 2017. szeptember 15. [2017. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  4. Noble, Jonathan: Fry returns to McLaren to strengthen F1 team's technical department (angol nyelven). Autosport.com. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  5. Anderson, Gary: Has McLaren learned from its mistakes? - F1 - Autosport Plus (angol nyelven). Autosport.com. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz McLaren MCL34 témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]