Magyar nyelvű felsőoktatás Romániában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyar nyelvű felsőoktatás Romániában néhány állami egyetemen párhuzamos vonalakon, magánegyetemeken illetve egyházi fenntartású egyetemen, továbbá magyarországi intézmények kihelyezett oktatási központjaiban valósul meg.

Történeti áttekintés[szerkesztés]

A felsőoktatás kezdetei visszanyúlnak a XVI. századra, amikor Erdélyben Heltai Gáspár kolozsvári és Honterus János brassói iskolamesterek újjászervezik az iskolai oktatást. Ekkortól kezdve számos kollégium jön létre, amelyek igyekeztek biztosítani a felsőbb szintű képzéseket mindaddig, míg önálló papnevelő akadémiák és jogakadémiák nem alakultak. A kollégiumok legjobb diákjaikat külföldi főiskolákra irányították, s a visszatérő diplomás tudósoknak köszönhetően több ilyen kollégium tudott főiskolai szintre emelkedni, ahol már teológiát és filozófiát is tanítottak.[1]

Az erdélyi oktatás tagoltságát végül 1872-ben a Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem létrehozása oszlatta fel, amely széles körű képzéseket nyújtott a jog, a bölcsészet, az orvostudományok és a természettudományok terén.

Az impériumváltáskor, 1919-ben a magyar nyelvű tudományegyetem megszűnt, s épületeiben a román tannyelvű Kolozsvári I. Ferdinánd Király Tudományegyetem működött 1948-ig, amikortól teljesen átszervezve Victor Babeș Tudományegyetem néven folytatta működését. 1945-ben hozta létre a román állam a Bolyai Tudományegyetemet, amely 1959-ig működött magyar tanítási nyelvű állami egyetemként.

1959-ben összevonták a fenti két intézményt, s megalakult a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, mely napjainkig a legjelentősebb magyar nyelvű képzéseket nyújtó intézmény Romániában. Egy külön történetet indított el ugyanakkor az orvosi karok Marosvásárhelyre való áthelyezése, amely során megalakult a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem.

A színművészetek terén az 1946-ban megalakult Zene- és Színművészeti Konzervatórium nyújtott magyar nyelvű felsőfokú képzéseket, amely 1954-ben szintén Marosvásárhelyre költözött, és Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet név alatt folytatta működését. Napjainkban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem nevet viseli az intézmény, ahol román és magyar tagozaton biztosított az egyetemi oktatás.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet 1949-ben kezdte meg működését, bár az oktatás alapjai visszanyúlnak a XIX. századi kolozsvári és nagyenyedi teológiai szintű képzésekre. Napjainkban egyházi fenntartású magánegyetemként működik.

A magyar nyelvű felsőoktatás további állami alapokon fekvő kiszélesítése meghiúsult a következő évtizedekben. Az ezredforduló környékén Magyarország kormánya döntést hozott erdélyi felsőoktatási intézmény finanszírozására, amely hatására megalakult a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, és Kolozsváron bejegyzett magánegyetemként kezdte meg működését 2001-ben. Ezzel párhuzamosan jött létre a Partiumi Keresztény Egyetem, amely az 1990-ben létrehozott Sulyok István főiskola jogutódja Nagyváradon.

Képzések napjainkban[szerkesztés]

2023-ban a következő intézményekben zajlik magyar nyelvű felsőfokú képzés Romániában:[2]

Állami egyetemek

Egy-egy szakon működtet magyar nyelvű oktatást:[4]

Magánegyetemek

Magyarországi intézmények kihelyezett oktatási helyszínei

Egyházi Főiskolák[5]

2021-ben összesen 16 helyszínen zajlott magyar nyelvű posztlíceumi oktatás Romániában.[6]


A romániai felsőoktatási intézményekben mintegy 11 ezer diáknak volt lehetősége magyar nyelven tanulni 2022-ben. Ebből 6 600-an a Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói.[7] A diákok mintegy egyharmada a Sapientia EMTE, Partiumi Keresztyén Egyetem és a Protestáns Teológiai Intézet hallgatója, és mintegy 600-an tanultak a Magyarországi egyetemek kihelyezett oktatási helyszínein.[8]

2010-ben még a romániai magyar diákok közel fele-fele arányban tanultak a felsőoktatásban román illetve magyar nyelven.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrásanyag[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]