Károli Gáspár Református Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Károli Gáspár Református Egyetem

Kge.gif
Alapítva 1855
Hely magyar Budapest, Magyarország
Korábbi nevei Budapesti Református Theológiai Akadémia
Mottó Soli Dei Gloria
Rektor Prof. Dr. Balla Péter
Elérhetőség
Cím 1091 Budapest, Kálvin tér 9.
é. sz. 47° 33′ 32″, k. h. 19° 06′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 32″, k. h. 19° 06′ 08″
A Károli Gáspár Református Egyetem weboldala
Bölcsészettudományi Kar
Budapest, Reviczky u. 4.

A Károli Gáspár Református Egyetemet 1855. október 10-én a Kálvin téri templomban Báthory Gábor nyitotta meg, akkor még Pesti Theológiai Akadémia néven. A korábban Kecskeméten végzett lelkészképzés 1855 augusztusától ui. Pestre került át. Az intézet igazgatója Török Pál pesti lelkész volt. Jó nevű tanárok tanítottak itt, és vonzották a hallgatókat, évről évre újabb tanszékeket állítottak fel, erősödött a teológiai akadémia hírneve, nőtt hallgatóinak száma, de egyre nyomasztóbb lett a helyhiány. Kezdetben a Kálvin-téri Református Egyházközség termeiben folyt az oktatás, sőt, a professzorok saját lakásukban is tartottak előadásokat. 1863-ban épült fel az a kétemeletes épület a Kálvin téri református templom mellett, amely 1912-ig adott otthont a teológiának. Az átmeneti időszakban a Kálvin tér közelében fekvő Lónyay utcában kapott termekben is folyt a tanítás. 1909-ben, oktatási célra bérbe vették, majd megvásárolták a kincstárból a Ferencvárosi Dohánygyár Ráday utcai telkét, a rajta lévő épülettel. 1912. november 2-án avatták fel a Teológiai Akadémia Ráday utcai új épületét, miután szeptember 16-án a főiskola megkezdte működését. Megnyílt az internátus, megfelelő elhelyezést nyert a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, a Ráday Könyvtár és az egyházkerületi levéltár. Majd megalakult a szemináriumi könyvtár is.

A második világháború és az ostrom során tönkrement a tantermek jó része. Még az 1946/47-es tanév is a háború utóhatásának jegyeit viselte magán.

1956-ban a teológus ifjúság csatlakozott a felvonulókhoz, akiket a kapuban Pap László dékán igével indított útnak. A forradalom során két teológus lelt mártírhalált, Herczeg Lajos és Magócsi István. A szabadságharc zavaros napjaiban a segíteni akarás vezette, s egy látogatásból hazatérve a Lónyay utcában lőtték le őket egy szovjet tankból. Önfeláldozásukra az udvaron felállított kopjafák emlékeztetnek.

1978-ban határozta el az egyházkerületi közgyűlés az épület bővítését és újjáépítését. 1981-1983 között felépült az új épületszárny, amelynek három emeletén összesen 75 kétágyas diákszoba és 8 lakás kapott helyet. 1983. október 10-én a Teológiai Akadémia 128. évfordulóján tartották az új épületszárny avatási ünnepségét. 1983-87 között megtörtént a régi épület teljes felújítása. A világon másodikként Bibliamúzeum nyílt az épületben.

1990. július 1-jétõl egyetemmé nyilvánították egyebek között a Budapesti Református Teológiai Akadémiát is. Ezen a bázison a református zsinat 1993. február 24-i ülésén megalapította „a Károli Gáspár Református Egyetemet” a Budapesti Református Teológiai Akadémia bővítésével és a Nagykőrösi és Dunamelléki Református Hitoktató és Tanítóképző Főiskola főiskolai karaként történt csatlakozásával, amit 1839-ben alapítottak.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata 1993-ban döntött egy több karral rendelkező egyetem megalapításáról. 1998-ban megkezdte működését az Állam- és Jogtudományi Kar.

A KGRE célja és feladata, hogy a nagy múltú református kollégiumok, Sárospatak, Pápa, Debrecen, Nagyenyed és Kolozsvár hagyományait folytatva a lelkészképzés mellett több tudományterületen és több tudományágban folytasson egyetemi és főiskolai alapképzést.

Karok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1088 Budapest, Reviczky u. 4.

Károli Gáspár Református Egyetem Tanárképző Központ

1146 Budapest, Dózsa György út 23-27.

2014 szeptemberétől az egyetem egyes tanszékei a Dózsa György úti új épületbe költöztek, így a magyar és történelem BA, MA képzés, valamint a teljes tanárképzés ebben az épületben zajlik.

A Károli Gáspár Református Egyetemen jelenleg angol, német, magyar, történelem és hittanári képesítést lehet szerezni, a felsorolt szakok közül mindegyik kombinálható mindegyikkel.

  • magyar
  • történelem
  • pedagógia-pszichológia

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Állam- és Jogtudományi Kar épülete

1042 Budapest, Viola u. 2-4.

A Károli Gáspár Református Egyetem jogelődjét, a Pesti Református Teológiai Akadémiát 1855-ben alapították. Az 1990. évi XXIII. törvény 5. §-a alapján hozott 30/1990/III.21/OGY. számú országgyűlési határozat 1990. július 1-jétől egyetemmé nyilvánította egyebek között a Budapest Református Teológiai Akadémiát. [1]Az önálló felsőoktatási intézményként a Magyarországi Református Egyház Zsinatának döntése és a Felsőoktatási törvény alapján 1993-ban vette fel a Károli Gáspár Református Egyetem nevet. Az intézményben az Alapító által jóváhagyott Alapító Okiratnak megfelelően, mint a Kecskeméti Református Jogakadémia (1831) jogutóda kezdte meg működését az Állam- és Jogtudományi Kar. A világi jellegű jogászképzés 1998 őszén indult meg az állami egyetemekhez hasonló keretek között.

Képzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • jogász
  • jogi asszisztens ( felsőfokú szakképzés)

Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1092 Budapest, Ráday u. 28.

Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2750 Nagykőrös, Hõsők tere 5.

Felsőfokú szakképzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • ifjúságsegítő

Források, fellelhető irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A Budapesti Református Theológiai Akadémia története 1855-1955. Szerk.: Pap László és Bucsay Mihály. Bp., Református Egyetemes Konvent Sajtóosztálya. 1955.
  • Adalékok a Magyarországi Református Egyházban az 1956-1957-es esztendőben történtekhez. Szerk.: Ladányi Sándor. Bp., Kálvin János Kiadó. 2006.
  • Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar – 150 éves a budapesti teológia
  • Felsőoktatási felvételi tájékoztató, Felvi könyvek, 2010, ISSN 0324-2226

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]