Lech Kaczyński

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lech Aleksander Kaczyński
Lech Kaczyński.jpg
A III. Lengyel Köztársaság 4. elnöke
Hivatali idő
2005. december 23.2010. április 10.
Előd Aleksander Kwaśniewski
Utód Bronisław Komorowski (ideiglenes)
Született 1949. június 18.
Varsó
Elhunyt 2010. április 10. (60 évesen)
Szmolenszk térsége
Párt Jog és Igazságosság

Házastársa Maria Kaczyńska
Foglalkozás jogász
Halál oka Szmolenszki légikatasztrófa
Vallás római katolikus
Díjak Fehér Sas-rend

Lech Kaczyński Signature.svg
Lech Aleksander Kaczyński aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lech Aleksander Kaczyński témájú médiaállományokat.

Lech Aleksander Kaczyński (Loudspeaker.svg kiejtése, Varsó, 1949. június 18.Szmolenszk közelében, 2010. április 10.) lengyel jogász, politikus, 20002001 között igazságügyminiszter Jerzy Buzek kormányában, 2001 nyarán a konzervatív Jog és Igazságosság párt társalapítója és első elnöke, 20022005 között Varsó polgármestere, 2005-től haláláig Lengyelország köztársasági elnöke. Jarosław Kaczyński volt miniszterelnök ikertestvére.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kaczyński-testvérek szülei Rajmund (mérnök, aki a második világháborúban is szolgált) és Jadwiga (a Lengyel Tudományos Akadémiánál filológus). Lech és Jarosław ikertestvérek voltak, Varsóban születtek. Kettejük megkülönböztetését segítette, hogy Lech arcának bal oldalán egy anyajegy volt található. Gyerekkorukban egy akkor Lengyelországban népszerű, gyerekekről szóló történetet megjelenítő filmben szerepeltek (Akik ellopták a Holdat).

Egyetemi tanulmányait a Varsói Egyetem jogtudományi karán végezte. 1978-ban a Gdański Egyetemen szerzett doktori címet. Később a Gdański Egyetemen, majd a Varsói Stefan Wyszyński Kardinális Egyetemen lett professzor.

Demokratikus ellenzéki tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1971-ben Gdańskba költözött. 1977 őszén testvére, Jarosław közvetítésével kapcsolatba került a Társadalmi Önvédelem Tanácsa (KSS KOR) Zbigniew Romaszewski vezetésével működő Intervenciós Irodájával. Itt munkajogi oktatást tartott a munkásoknak. 1978-tól a Partvidéki Szabad Szakszervezeteknél tevékenykedett. 1978–1980 között Joanna és Andrzej Gwiazdaval közösen munkajoggal és a Lengyel Népköztársaság történetével foglalkozó előadásokat tartottak a munkások részére. Írásai jelentek meg a független Robotnik Wybrzeża (Partvidéki Munkás) című lapban, emellett lapterjesztéssel foglalkozott a munkások körében. 1980 augusztusában a Gdański Hajógyárban tanácsadó volt a Gyárközi Sztrájkbizottságnál (MKS). Jogászként az augusztusi megállapodás egyes részeinek szerzője volt. Az MKS-hez tartozó Intervenciós Bizottságot és a Folyó Elemzések Bizottságát vezette.

1981-ben a Szolidaritás Független Szakszervezet gdański küldöttének választották a szervezet I. Országos Küldöttgyűlésére; a programalkotó bizottság tagja lett. A Lengyel Egyesült Munkáspárthoz fűződő kapcsolatok szabályozásával megbízott csoportot vezette.

Halála és temetése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elnöki különgép 2010 elején az államfő zágrábi látogatása idején

2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében hunyt el, miután a Lengyel Légierő kötelékébe tartozó Tu–154-es elnöki különgép, amely a katyńi vérengzés 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre szállította őt és kíséretét, feltehetően a sűrű köd következtében, a szmolenszki katonai repülőtér leszállópályájától néhány száz méterre lezuhant. A tragédiában 96 fő vesztette életét, köztük számos lengyel politikai és katonai vezető is.[1][2] Lech Kaczyński és felesége végső búcsúztatása április 18-án volt Krakkóban, végső nyughelyük a Waweli székesegyház kriptájában van.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lech Kaczyński című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lech Kaczyński témájú médiaállományokat.


Elődje:
Aleksander Kwaśniewski
A III. Lengyel Köztársaság elnöke
20052010
lengyel címer
Utódja:
Bronisław Komorowski
(ideiglenes)