Keira Knightley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keira Knightley
Született Keira Christina Knightley[1][2]
1985. március 26. (38 éves)[3][4][5][6][7]
Teddington[8][9]
Állampolgársága brit
Nemzetisége angol
Házastársa James Righton (2013. május 4. – )[10]
Élettársa
Gyermekei két gyermek
SzüleiSharman Macdonald
Will Knightley
Foglalkozása
  • színész
  • televíziós színész
  • filmszínész
  • szinkronszínész
  • modell
  • színházi színész
Iskolái
  • Esher College
  • Teddington School
Kitüntetései
  • Empire Awards
  • Brit Birodalom Rendjének tisztje
  • Teen Choice Award for Choice Hissy Fit (2006)
  • Empire Award for Best Actress (2008)
Színészi pályafutása
Aktív évek 1991 óta
Tevékenység színész

A Wikimédia Commons tartalmaz Keira Knightley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Keira Christina Knightley (Teddington, Anglia, 1985. március 26. –) Oscar-díjra jelölt angol filmszínésznő.

Gyermekszínészként kezdte karrierjét, nemzetközi ismertségre 2003-ban tett szert a Csavard be, mint Beckham és A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmek egyik főszerepével. Knightley azóta számos hollywoodi produkcióban szerepelt, 2005-ben Oscar-díjra is jelölték a Büszkeség és balítélet feldolgozásában nyújtott alakításáért. 2007-ben A Karib-tenger kalózai: A világ végén és a Vágy és vezeklés című filmekben láthatták a nézők.

Élete[szerkesztés]

Knightley Angliában született, a middlesexi Teddingtonban a skót és ír színésznőből lett díjnyertes drámaíró, Sharman Macdonald és Will Knightley, angol színpadi- és tévészínész lányaként. Bátyja, Caleb, 1979-es születésű. Neve egy elírás miatt lett Keira, édesapja egy orosz műkorcsolyázó, Kira Ivanova után szerette volna Kierának elnevezni (ez a Kira angol átírása), de az édesanyja rosszul írta le a nevet, amikor meg kellett adnia a gyermek születése után.[11]

Knightley élete legnagyobb részét Ricmond upon Thamesben élte, a Teddington Schoolba és az Esher College-ba járt. Diszlexiában szenved, de ennek ellenére jó eredményeket ért el tanulmányaiban, szülei nagy örömére, akik így megengedték neki, hogy ügynököt keressen, s színészi karrierbe kezdjen. Knightley elmondta, gyermekkorában nagyon foglalkoztatta a színészet. Szerepelt néhány helyi amatőr produkcióban, köztük az After Julietben (amit anyja írt) és a United Statesben (ami akkori drámatanára, John McShane tollából származik).

Karrierje[szerkesztés]

Knightley hétévesen kezdte el a színészetet, televíziós debütje a Royal Celebrationben (1993) volt, majd feltűnt a The Bill (1995) című tévésorozatban is. Az 1990-es évek közepén-végén több tévéfilm következett, majd 1999-ben Padmé Amidala hasonmása, Sabé szerepére választották a Star Wars I. rész – Baljós árnyak című szuperprodukcióban; köszönhette ezt annak, hogy némi hasonlósággal bír a Padmét alakító Natalie Portmannel – a két színésznő édesanyja nehezen tudta saját lányát felismerni kettejük közül, mikor teljes jelmezben álltak előttük. A Liam Neeson és Ewan McGregor főszereplésével készült alkotás az év egyik legsikeresebb filmje lett, és a 924 millió dolláros összbevételével majdnem a valaha készült legsikeresebb film díját is elnyerte.

Knightley első főszerepét 2001-ben kapta a Walt Disney Productions tévéfilmjében, A tolvajok hercegnőjében, amiben Robin Hood lányát alakította. Ez idő tájt feltűnt A gödör című thrillerben, melyet az Egyesült Államokban csak videón mutattak be, de más országokban – köztük Magyarországon is – moziban is látható volt. Knightley feltűnt a Doktor Zsivágó minisorozatban is, ami először 2002-ben került adásba.

Átütő szerepére is ebben az évben került sor, mikor az egyik főszerepet játszhatta a Csavard be, mint Beckham című angol, futball témájú filmben. A produkció jól szerepelt mind az Egyesült Királyság, mind az USA mozipénztárainál. Miután e film ismertté tette nevét és arcát, szerepet kapott a Jerry Bruckheimer produceri kezei alatt készült A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című nagy költségvetésű kalandfilmben. A 2003 júliusában bemutatott filmet kiemelkedően jól fogadták a kritikusok és a nézők egyaránt, így a 654 millió amerikai dolláros összbevételt összeszedő produkció 2003 egyik legnagyobb sikerévé vált bebiztosítva Knightley hollywoodi jövőjét.

Még ugyanezen év vége felé láthatta a közönség az Igazából szerelem címet viselő brit romantikus vígjátékban, melyben partnerei Hugh Grant, Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Rowan Atkinson és Laura Linney volt.

A következő munkája a szintén Bruckheimer nevéhez kötődő Artúr királyban volt; a 2004 nyarán mozikba került film vegyes fogadtatásban részesült, ám Roger Ebert, az egyik legtekintélyesebb kritikus, jó véleménnyel volt róla. Ugyanekkor, júliusban, a Hello! magazin olvasói megszavazták Knightleyt a filmipar legígéretesebb tizenéves sztárjának. Emellett a Time egyik 2004-es számában megjegyezte, hogy Knightley úgy tűnik, komoly színésznővé szeretne válni, semmint filmsztárrá.

2005-ben Knightley három mozifilmben szerepelt. A márciusban bemutatott A fiók egy sötét thriller; Tony Scott Domino című akciófilmje egy valós fejvadász, Domino Harvey életén alapszik, azonban mindkét alkotás megbukott a mozikban.

Az év végén mutatták be a Büszkeség és balítélet, Jane Austen regényének adaptációját, amiben Knightley Elizabeth Bennetet keltette életre. A fiók és a Domino vegyes visszajelzéseket kapott, a mozikasszáknál megbuktak, azonban a harmadik produkció jól szerepelt az USA-ban, az Egyesült Királyságban pedig első helyen nyitott a toplistán. Knightleyt alakításáért Golden Globe-díjra jelölték a legjobb színésznő (musical vagy vígjáték) kategóriában, illetve Oscar-díjra, azonban egyiket sem nyerte el.

Addigi legnagyobb sikerének folytatása, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse 2006 júliusában került a mozikba, s néhány hónap múlva már a mozitörténelem harmadik legnagyobb bevételt elért produkciója lett, 66 millióval átlépve az egymilliárd dolláros összbevételt. A harmadik rész, A Karib-tenger kalózai: A világ végén a következő év májusában lepte el a világ filmszínházait egy időben, és 960 millió amerikai dollárt keresett a mozikasszáknál.

A 2007-es velencei filmfesztivál nyitófilmjeként debütált a Vágy és vezeklés, amely Ian McEwan azonos című könyvén alapszik. A film elsöprő kritikai sikert aratott, Knightleyt többek között Golden Globe-díjra jelölték drámai alakításáért. Keira filmbeli kolléganőjét, a 13 esztendős ír Saoirse Ronan-t az alakításért később Oscar-díjra jelölték.

Röviddel rá, a torontói filmfesztiválon került először a közönség elé a minden téren messze halványabban szereplő Selyem (Silk), ami Alessandro Baricco regényének filmadaptációja.

Knightley 2008-ban az Amanda Foreman könyve alapján készült A hercegnő című angol-francia-olasz koprodukcióban történt történelmi dráma címszerepét játszotta el. A magyar Pados Gyula fényképezte alkotásban ő keltette életre Georgiana Cavendisht (1757–1806), Devonshire hercegnőjét. A történet valós eseményeken alapul, hőse a valamennyire hasonló életutat bejárt Diana hercegnő (1961–1997) egyik távoli, ük-üknagynénje. Filmbeli partnere, Vilmos devonshirei herceg alakítója Ralph Fiennes volt, akit a szerepért Golden Globe-díjra jelöltek.

2008 végén mutatták be a Dylan Thomas walesi költőről szóló A szerelem határai című angol életrajzi drámát. A produkciót a színésznő édesanyja írja, a rendező pedig A fiókot is jegyző John Maybury volt. A színésznő partnerei Sienna Miller és Cillian Murphy volt.

Keira Knightley 2008-ban bemutatott filmjei a "Hercegnő" és a "A szerelem határai" vegyes fogadtatásban részesültek a közönség részéről habár a kritikusok pozitívan írtak róluk.

Ünnepelt sztár[szerkesztés]

2005-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon

Gyorsan jött hírnevének köszönhetően Knightley a média komoly figyelmét élvezi. Úgy írják le a sajtóriporterek, mint aki „híresen nyitott a médiával” szemben, noha Knightley maga azt állította, „Nem beszélek a magánéletemről”.

Az Empire magazin olvasói minden idők legszexisebb filmsztárjának választották, az FHM Egyesült Királyságbeli kiadásában 79. volt 2004-ben a 100 legszexisebb nő világranglistáján, 18. 2005-ben, míg 2006-ban már az első hely volt az övé. Az USA-beli változat 2004-ben az 54. helyre sorolta, egy évvel később már a 11. a sorban, 2006-ban pedig az ötödik. Knightley meztelenül jelent meg a Vanity Fair 2006. márciusi 'Hollywood' kiadásának címlapján Scarlett Johanssonnal együtt. 2006 májusában a Maxim 2006 Hot 100-as listáján a 9. helyet kapta.

Knightley volt a luxuscikkeket forgalmazó Asprey sztárarca, illetve a Lux hajápoló termékeké a japán tévéreklámokban. 2006 áprilisában bejelentették, hogy ő lesz a Chanel „Coco Mademoiselle” parfümjének arca.

A 2006-os Golden Globe-díjátadón viselt Valentino ruhája számos dicséretben részesült, még Steven Cojocaru „Legjobban öltözöttek”-listáján is első helyezést ért el az Entertainment Tonightban. A 2006-os Oscar-gálán viselt ruháját az Oxfam jótékonysági szervezetnek adományozta, ami végül 4300 fontért kelt el.

Magánélete[szerkesztés]

Korábban Jamie Dornan ír divatmodellel, majd Del Synnott színésszel volt párkapcsolatban.

Tagadta azokat a pletykákat, hogy anorexiás volna, ugyanakkor megjegyezte, hogy családja történetében előfordult a betegség. A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse premierjén való megjelenése vezetett médiaspekulációhoz kirívóan vékony alkata miatt, miszerint az étkezési rendellenesség következménye lenne. 2006 júliusában Knightley megjegyezte, hogy úgy érzi, munkamániássá vált, azzal magyarázva mindezt, hogy „Az utolsó öt év eggyé folyt össze. Képtelen vagyok megmondani, mi volt tavaly és mi volt tavalyelőtt”, pontosítva azzal, hogy túl sokat dolgozik. Ennek eredményeképp Knightley feltehetőleg tartott egy év szünetet a színészetben, hogy utazzon és magánéletére koncentrálhasson. 2011 februárjában kezdett el James Righton zenésszel találkozgatni, majd 2013. május 4-én összeházasodtak Dél-Franciaországban, Mazanben, Vaucluse-ban. 2015. május 1-jén született meg első lányuk Londonban.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[12]
1995 Halálos kötődés Innocent Lies Celia fiatalon
1999 Star Wars I. rész – Baljós árnyak Star Wars: Episode I – The Phantom Menace Sabé (a királynő dublőre) Zsigmond Tamara
2001 gödör, AA gödör The Hole Frances 'Frankie' Almond Smith Németh Borbála
2002 Csavard be, mint Beckham Bend It Like Beckham Juliette 'Jules' Paxton Major Melinda
Thunderpants zeneiskola tanulója[13]
Tiszta lappal Pure Louise Haumann Petra
The Seasons Alter Helena
2003 Igazából szerelem Love Actually Juliet Oroszlán Szonja
Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka, AA Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Elizabeth Swann Szinetár Dóra
2004 Artúr király King Arthur Guinevere Juhász Réka
2005 fiók, AA fiók The Jacket Jackie Price Bertalan Ágnes
Domino Domino Domino Harvey Solecki Janka
Büszkeség és balítélet Pride & Prejudice Elizabeth Bennet Gubás Gabi
2006 Karib-tenger kalózai: Holtak kincse, AA Karib-tenger kalózai: Holtak kincse Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest Elizabeth Swann Szinetár Dóra
2007 Karib-tenger kalózai: A világ végén, AA Karib-tenger kalózai: A világ végén Pirates of the Caribbean: At World's End
Vágy és vezeklés Atonement Cecilia Tallis Major Melinda
Selyem Silk Hélène Joncour Szávai Viktória
2008 szerelem határai, AA szerelem határai The Edge of Love Vera Phillips Huszárik Kata
hercegnő, AA hercegnő The Duchess Georgiana Cavendish Major Melinda
2010 Ne engedj el! Never Let Me Go Ruth Eke Angéla
Tegnap éjjel Last Night Joanna Reed Gubás Gabi
London Boulevard London Boulevard Lillian Palmer Gubás Gabi
2011 Veszélyes vágy A Dangerous Method Sabina Spielrein Bogdányi Titanilla
2012 Míg a világvége el nem választ Seeking a Friend for the End of the World Penny Major Melinda
Anna Karenina Anna Karenina Anna Karenina Major Melinda
2013 Szerelemre hangszerelve Begin Again Gretta Szinetár Dóra
2014 Jack Ryan: Árnyékügynök Jack Ryan: Shadow Recruit Cathy Muller Major Melinda
Későnérők Laggies Megan Zsigmond Tamara
Kódjátszma The Imitation Game Joan Clarke Zsigmond Tamara
2015 Everest Everest Jan Hall Major Melinda
2016 Váratlan szépség Collateral Beauty Amy Szinetár Dóra
2017 Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, AA Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales Elizabeth Swann-Turner (cameo) nem szólal meg
2018 Colette Colette Gabrielle Colette Szinetár Dóra
diótörő és a négy birodalom, AA diótörő és a négy birodalom The Nutcracker and the Four Realms Cukortündér Major Melinda
2019 Hivatali titkok Official Secrets Katharine Gun Szinetár Dóra
Berlin, szeretlek Berlin, I Love You Jane
Egy háború margójára The Aftermath Rachael Morgan Szinetár Dóra
Greed önmaga
2020 Rendbontók Misbehaviour Sally Alexander Major Melinda
2021 Charlotte Charlotte Charlotte Salomon (hangja)
Csendes éj Silent Night Nell
2023 A bostoni fojtogató Boston Strangler Loretta McLaughlin
Rövidfilmek
  • Deflation (2001) – kocogó
  • New Year's Eve (2002) – Leah
  • Steve (2003) – nő
  • Once Upon a Time... (2013) – Gabrielle Chanel

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1993 Screen One Anglela 1 epizód
1995 A Village Affair Natasha Jordan tévéfilm
The Bill Sheena Rose 1 epizód
1996 Kincskeresők The Treasure Seekers The Princess tévéfilm
1998 Különös kastély Coming Home Judith Dunbar fiatalon 1 epizód
1999 Oliver Twist Rose Fleming minisorozat
2001 tolvajok hercegnője, AA tolvajok hercegnője Princess of Thieves Gwyn
2002 Doktor Zsivágó Doctor Zhivago Lara Antipova
2007 Robbie the Reindeer in Close Encounters of the Herd Kind Em (hangja) rövidfilm
2011 Kalandok Sohaországban Neverland Csingiling (hangja) minisorozat (2 epizód)
2017 Red Nose Day Actually Juliet rövidfilm

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Keira Knightley című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.last.fm/pt/music/Keira+Knightley/+wiki
  2. https://tv.apple.com/us/person/keira-knightley/umc.cpc.37x60xsdc74v9wsowo3g8tbae
  3. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  4. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  7. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  8. http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/keira-knightley-sometimes-i-just-sit-on-the-bathroom-floor-and-burst-into-tears-6284848.html
  9. http://www.moviefone.com/celebrity/keira-knightley/2075098/main
  10. https://www.vogue.co.uk/article/keira-knightley-wedding-marries-james-righton
  11. ELLE, Team: ELLE's March Issue: On Sale Now (brit angol nyelven). ELLE, 2015. január 28. (Hozzáférés: 2022. július 1.)
  12. a b c Keira Knightley - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. január 2.)
  13. stáblistán nem szerepel

További információk[szerkesztés]