Étvágytalanság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Anorexia szócikkből átirányítva)

Az étvágytalanság az étvágy elvesztése. A tünet orvosi neve, az anorexia szó szerint is ugyanezt jelenti: („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy hiánya), étvágytalanság. (Orvosi neve ellenére az étvágytalanság nem azonos az anorexia nervosa nevű pszichiátriai betegséggel, melynek a köznyelvi neve anorexia.)

Az étvágytalanság miatt a beteg kevesebbet eszik, mint amennyi kielégítené szervezetének szükségleteit, emiatt lefogy, súlyt veszít. A súlyveszteség mellékhatásai a fertőzésekre való fogékonyság, a hormonháztartás zavarai, szélsőséges esetekben pedig halált is okozhat.

Okai[szerkesztés]

Az étvágytalanság sok betegség tünete lehet, mint például majdnem minden súlyosabb fertőzés, depresszió, daganatos megbetegedések, drogfüggőség, vagy a már említett anorexia nervosa.

Az anorexia nervosa egy pszichiátriai kórkép, amit helytelenül egyszerűen csak anorexiaként emlegetnek. Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya.

Kezelése[szerkesztés]

Minden esetben az étvágytalanság kiváltó okát kell kezelni, azaz a fertőzést, a depressziót, a tumort, vagy a pszichés anorexia nervosát.

Irodalom[szerkesztés]

  • Rita L. Atkinson: Pszichológia. (Bp. : Osiris, 1997), ISBN 963-379-117-0
  • Jim Kirkpatrick: Evészavarok : anorexia nervosa, bulimia, kényszerevés és egyebek. (Debrecen : Hajja, [2004]), ISBN 963-9329-87-8
  • Túry Ferenc: Anorexia - bulimia : az evés zavarai : okok, tünetek ; szövődmények ; férfiak evészavarai ; biológiai, pszichológiai, társadalmi és kulturális tényezők ; kezelési lehetőségek (gyógyszerek, pszichoterápia, önsegítés). ([Budapest] : B+V, [2001]), ISBN 963-7746-51-X

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]