Fekete-hegyi turistaház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete-hegyi turistaház (Sasfészek, Berda József kulcsosház)
OrszágMagyarország
Tszf. magasság574 m
HegységPilis
HelyFekete-hegy
Típusturistaház
Turisztikai adatok
Megnyitás ideje1933. október 15.
Felújítás éve2014
TulajdonosPilisi Parkerdő Zrt.
ÜzemeltetőDorogi Egyetértés SE Pilis Természetjáró Szakosztály
Nyitvaállandóan üzemel
Szálláshelyek12
Elhelyezkedése
Fekete-hegyi turistaház (Dorog-Kesztölc)
Fekete-hegyi turistaház
Fekete-hegyi turistaház
Pozíció Dorog-Kesztölc térképén
é. sz. 47° 43′ 42″, k. h. 18° 49′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 43′ 42″, k. h. 18° 49′ 13″
Fekete-hegyi turistaház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete-hegyi turistaház témájú médiaállományokat.

A Fekete-hegyi turistaház (a helyi elnevezésében gyakran Sasfészek vagy Berda József kulcsosház[1][2]) kulcsosház, hagyományos turistaház a Pilisben, Esztergom közigazgatási területén, Kesztölc és Pilisszentlélek között. Az emeletes építmény Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képző Fekete-hegyen, 574 méteres magasságon található.

Az épület kezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., üzemeltetője a Dorogi Egyetértés SE Pilis Természetjáró Szakosztály.[3]

Története[szerkesztés]

Az egyik emléktábla

Eredetileg Esztergom város és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya építette közösen, és 1933. október 15. óta áll a turisták rendelkezésére.[1] A ház az 585 méter magas Fekete-hegyen, 574 méteres magasságban épült. Esztergomból való megközelítése és fenntartása körülményesnek bizonyult, és részben ebből kifolyólag rövidesen átadták a dorogi Jószerencsét Asztaltársaság részére. 1938 óta szolgálja a dorogi természetjáró szakosztályt.

A második világháború során súlyos és elhúzódó harcok színtere volt, aminek következtében komoly károkat szenvedett. A háború után újjáépítették. A munkálatok fő szervezője Hír József, a dorogi turistaszakosztály vezetője volt, aki a dorogi bányavállalat támogatása mellett számos önkéntessel, több lépcsőben valósította meg azt az építkezést és fejlesztést, amellyel az 1950-es évek elejére elnyerte új formáját. 1952-ben a Dorogi Bányász SK kezelésébe és tulajdonába került. A turistaház története során számos sport- és természetbarát játszott jelentős szerepet; Hír József mellett Pick József, Szabó István, Papp Károly, Mocsnik László és Kardos Jenő nevét érdemes megemlíteni. A gondnokok közül a legendás Gizi néni neve teljesen egybeforrt a turistaházzal.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő házat 2014-ben 25 millió forintos beruházással felújították: a tető cseréje, a falak szigetelése, konyha és vizesblokk kialakítása, valamint új cserépkályha építése mellett új bútorzatot is kapott. Az elektromos áramot napelemek és egy aggregátor biztosítja.[1][4]

Turizmus[szerkesztés]

A napjainkig is igen nagy népszerűségnek örvendő Sasfészket rengetegen keresik fel mind a hivatásos túrázók, mind a kirándulók közül. Gyakran tartanak kihelyezett gyűléseket, összejöveteleket itt a dorogi sportegyesületek szakosztályai és a Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány kuratóriumi tagjai.

Szállásként bárki igénybe veheti előzetes helyfoglalással az év minden évszakában; 12 férőhelyet biztosít egy emeleti hálóteremben és a földszinten.[3][2] A fűtést a földszinten cserépkályha, az emeleten vaskályha biztosítja. A konyha gázrezsóval, hűtőszekrénnyel felszerelt. Meleg víz nincsen, az árnyékszék az épülettől 30 m-re, az erdőben található. Az emeleti teraszról szép kilátás nyílik Esztergomra.[2]

Kesztölc felől a sárga négyzet és sárga kereszt, Pilisszentlélek felől a zöld négyzet és zöld kereszt turistajelzésen közelíthető meg.[1]

Kultúra[szerkesztés]

A turistaház falait emléktáblák díszítik. Közülük az egyiket Berda József költő emlékére állították, aki az utolsó turistaútján járt itt, s amelyen a Pilishez írt verséből származó idézet olvasható: „Felejthetetlen Feketehegyünk a Pilis szívében-közepében mikor mehetek fel hozzád megint?”[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Tóth Judit: Öt hazai tursitaház, ahová érdemes betérned – 1. rész (magyar nyelven). Turista magazin, 2015. augusztus 5. [2015. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  2. a b c Tenczer Gábor: A nagy pilisi menedékháztúra (magyar nyelven). Szép kilátás blog / Turista magazin. (Hozzáférés: 2015. szeptember 26.)
  3. a b Fekete-hegyi kulcsosház (magyar nyelven). Pilisi Parkerdő Zrt.. [2015. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  4. Turistaünnep a Sasfészeknél (magyar nyelven). Pilisi Parkerdő Zrt. / Turista magazin, 2014. május 31. (Hozzáférés: 2015. szeptember 14.)
  5. Solymár Judit-Kovács Lajos" Dorogi lexikon – 88. oldal
  6. Pick József: A dorogi turistaság 50 éve

További információk[szerkesztés]