Szalajkaház (Gyöngyössolymos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalajkaház
Egererdő Zrt. Szalajka-ház, A Mátra szívében.
Egererdő Zrt. Szalajka-ház, A Mátra szívében.
Közigazgatás
TelepülésGyöngyössolymos
Irányítószám3231
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Szalajkaház (Magyarország)
Szalajkaház
Szalajkaház
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 53′ 10″, k. h. 19° 54′ 45″Koordináták: é. sz. 47° 53′ 10″, k. h. 19° 54′ 45″
Szalajkaház weboldala

A Szalajkaház egy turistaház a Mátrában, közigazgatásilag Gyöngyössolymoshoz tartozik.

Története[szerkesztés]

A mai Szalajkaház elődjét az 1920-as években építették. A szalajka elnevezés szlovákul hamuzsírt jelent. Régen az üvegkészítés alapja volt a hamuzsír. A ház első említése az 1929-es Mátrai úti kalauzban volt, mint szálláshely. A házat egészen az 1980-as évekig használták erdei munkások és turisták is szálltak meg benne, majd a kisvasút megszűnése után elnéptelenedett. A kisvasút 2009-ben újra elérte a Szalajkaházat, így újra lehetőség lett a ház hasznosítására, 2014-ben teljesen felújítva lett átadva, azóta erdei szállásként működik.[1]

Fekvése, megközelítése[szerkesztés]

A Szalajkaház Gyöngyössolymos községtől északra - attól 10 kilométerre - erdei környezetben található. Gyöngyösről elérhető a 324-es számú (GyöngyösGyöngyössolymosLajosháza–Szalajkaház) kisvasúti vonalon, vagy Gyöngyössolymosról jól járható föld- és aszfaltozott úton, de elérhető a Mátra turistaútjain is.

Mátravasút[szerkesztés]

Szalajkaház a Mátravasút egykori elágazó állomása volt (ma az egyik végállomása), itt ágaztak el a blokkházi és cseternási vonalak. A hálózat felszámolásával az 1980-as évekre a kisvasút Lajosházáig rövidült vissza. 2009 októberében meghosszabbították a vasútvonalat a Szén-patak völgyében, melynek során visszaépítettek 3,5 km korábban felszedett vasúti pályát a Szalajkaházig.

Karoshíd megállóhely A megállóhelyet, ami a végállomástól 800 m-re található, azért hozták létre 2012-ben, mert a korábban visszaépült vasút Karoshídig végig a Lajosházára vezető út helyére épült, így az út – ami egyben turistaút is volt – megszűnt. A Lajosházára vezető új turistaút innen indul.

Források[szerkesztés]