Dittler Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dittler Ferenc
Született19. század
Elhunyt20. század
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaépítész
SablonWikidataSegítség

Dittler Ferenc (? - ?) - építész.

Életrajza[szerkesztés]

Tervező és kivitelező műépítészként, az ezredéves évfordulóhoz közelítő, fellendülő gazdasági időszakban jelentős középületek megvalósításában vállalt fontos szerepet a Kárpát-medence területén. Alkalmazott építésvezetőként – rövid három év alatt – építette fel az Alpár Ignác által tervezett Kereskedelmi Akadémia (ma Tengerészeti Egyetem) hatalmas, neoreneszánsz épületeit Fiumében, a Pannónia Szálló és Vigadó gyönyörű, szecessziós épületét Szatmárnémetiben, és egy középiskolát a felvidéki Zólyomban. Egyidejűleg számos középület, lakó- és ipari épület valósult meg tervei és irányítása szerint. Az ő munkája a Szatmárnémeti-ben felépült Tűzoltótorony[1] is, valamint a tokodaltárói Szent Borbála templom is, melyet 1924-ben szenteltek fel, de munkái megtalálhatók még többek között Abbázia, Zágráb,Belgrád, Segesvár, Dés, Selmecbánya, Brassó, Nagyszeben, Kassa, Eperjes városokban is.

Abban az időben az országot megbénító trianoni döntés ellenére az élet újraindult a megcsonkított ország beszűkült határai között. A gazdaság alapjául szolgáló energiaipar számára új bányákat kellett megnyitni az elveszítettek helyett. A Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság. létesítményeinek a terveit is ő készítette az Esztergom-Dorog-Tokod térségben. Tokodaltáró község ekkor született, de más környékbeli települések részére is tervezett és épített (Esztergom, Dorog, Tokod, Nyergesújfalu, Csolnok, Sárisáp, Kocs, Úny, Péliföldszentkereszt).

Nagy szakmai felkészültségű és munkabírású, legendás tekintélyű ember volt megbízói, munkatársai és beosztottjai körében egyaránt. Hét gyermeke közül a hetedik szintén e szakmát választotta.

Források[szerkesztés]

  • Művészettörténet, rajztanítás, Szatmár [1] Archiválva 2015. május 23-i dátummal a Wayback Machine-ben
  • Magyar mérnökök és építészek közlönye [2]
  • Esztergomról és vidékéről [3]
  • Érdi Újság [4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tűzoltótorony (Szatmárnémeti): a 19. században jelentős részben faépületekből épült városban a tűzfigyelést eleinte templomtornyokból, majd a városháza tornyából végezték. Utóbbi lebontása után Meszlényi Gyula püspök építtette fel Dittler Ferenc tervei alapján a tűzoltótornyot. A kommunizmus alatt a belügyminisztérium használta. 2005-ben felújították, azóta látogatható.