Ciconia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gólya
Evolúciós időszak: Kora miocén? - jelen
Fekete gólya (Ciconia nigra)
Fekete gólya (Ciconia nigra)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Gólyaalakúak (Ciconiiformes)
Család: Gólyafélék (Ciconiidae)
Gray, 1840
Nemzetség: Valódi gólyák (Ciconiini)
Nem: Ciconia
Brisson, 1760
Szinonimák
  • Xenorhynchus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gólya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gólya témájú médiaállományokat és Gólya témájú kategóriát.

A gólya (Ciconia) a madarak (Aves) osztályának a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gólyafélék (Ciconiidae) családjába tartozó nem.

Rendjének és családjának a típusneme.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 8 élő faj tartozik:

Kifejlődésük és a fosszilis fajok[szerkesztés]

A Ciconia madárnem fosszíliái számos helyen megtalálhatóak. Az eddigi adatok szerint úgy tűnik, hogy ez a madárnem az Atlanti-óceán környékén, valószínűleg Nyugat-Európában vagy Afrikában jelent meg először. Az ázsiai lelőhelyek szegényebbek az európaiaknál. Habár megjelenésüknek a pontos idejét még nem tudjuk, annyi biztos, hogy a kora pliocénben a Ciconia-fajok már meghódították az egész északi félgömböt.

A fosszilis fajok a következők:

Kérdéses kövületek[szerkesztés]

A késő pleisztocénből származó, a mexikói San Josecito barlangban talált orsócsont (radius) talán nem Ciconia, hanem inkább Mycteria maradvány; méretéből ítélve a madár, amelyhez ez a csont tartozott kisebb volt, mint a mai amerikai gólyák és a Ciconia-fajok.[3] A szintén késő pleisztocén korszaki Brazíliában talált Prociconia madárnem kövületek, inkább a szóban forgó nemhez vagy a jabiruhoz tartoznak; emiatt a Prociconia valamelyiküknek a fiatal szinonimája. A Réunion egyik barlangjában talált Ciconia nembéli maradványok nem tartoznak egy bennszülött fajhoz, hanem a sziget első telepesei vitték oda, hogy táplálékul szolgáljon. A különleges, röpképtelen madarakról híres Mascarenhas-szigetcsoportnak az eddigi adatok szerint nem volt saját gólyafaja. További kutatások bebizonyították, hogy a barlangban talált csontok nem is a gólyafélékhez tartoznak, hanem a mára már kihalt réunioni íbiszhez (Threskiornis solitarius). Ez a madárfaj még ismeretlen volt a csontok felfedezésekor (Cowles, 1994).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Boles. W 2005 A Review of the Australian Fossil Storks of the Genus Ciconia (Aves: Ciconiidae), With the Description of a New Species. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 26.)
  2. MNHNCu P4599, a distal right tibiotarsus of a mid-sized species, about the size of the White Stork: Suarez, William and Olson, Storrs L. (2003). „New Records of Storks (Ciconiidae) from Quaternary Asphalt Deposits in Cuba”. The Condor 105, 150. o. DOI:[150:NROSCF2.0.CO;2 10.1650/0010-5422(2003)105[150:NROSCF]2.0.CO;2]. Sablon:Hdl.  
  3. Steadman, David W.; Arroyo-Cabrales, Joaquin; Johnson, Eileen & Guzman, A. Fabiola (1994). „New Information on the Late Pleistocene Birds from San Josecito Cave, Nuevo León, Mexico”. Condor 96 (3), 577–589. o. DOI:10.2307/1369460.  

Források[szerkesztés]

  • ITIS szerinti rendszerbesorolása
  • Barlow, Clive (1997): A field guide to birds of the Gambia and Senegal. Helm Identification Guides|Pica Press, Nr. Robertsbridge (East Sussex). ISBN 1-873403-32-1
  • Cowles, Graham S. (1994): A new genus, three new species and two new records of extinct Holocene birds from Réunion Island, Indian Ocean. Geobios 27(1): 87–93.
  • Grimmett, Richard; Inskipp, Carol, Inskipp, Tim & Byers, Clive (1999): Birds of India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka, and the Maldives. Princeton University Press, Princeton, N.J.. ISBN 0-691-04910-6
  • Hilty, Steven L. (2003): Birds of Venezuela. Christopher Helm, London. ISBN 0-7136-6418-5

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ciconia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]