Chapalmalania

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chapalmalania
Evolúciós időszak: Késő pliocén 3,6–3 Ma
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Alrendág: Arctoidea
Öregcsalád: Musteloidea
Család: Mosómedvefélék (Procyonidae)
Nem: Chapalmalania
Ameghino, 1908
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chapalmalania témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chapalmalania témájú kategóriát.

A Chapalmalania az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a mosómedvefélék (Procyonidae) családjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Chapalmalania-fajok egykori előfordulási területe Kolumbiától Argentínáig tartott.[1][2] Ezek az állatok a pliocén kor idején éltek. Habár a mosómedvével (Procyon lotor) és az ormányos medvével (Nasua nasua) álltak rokonságban, megjelenésben egy kisebb medvére (Ursidae) hasonlíthattak. Fej-testhosszuk 1,5 méter volt, rövid farokkal. Testtömegük 150 kilogramm lehetett, körülbelül annyi, mint egy nőstény fekete medvéé (Ursus americanus).[3] A többi mosómedveféléhez képest a nagy méretük és eltérő megjelenésük miatt, a Chapalmalania-fajokat először igazi medvéknek vélték. Feltételezések szerint a Cyonasua nemből fejlődött ki. A Cyonasua volt az egyik legelső mosómedve csoport, amely behatolt Dél-Amerikába, és itt adott életet a Chapalmalania nemnek. Azonban később, amikor az igazi medvék, valamint a kutyafélék (Canidae) és macskafélék (Felidae) is átkeltek a Panama-földszoroson, Chapalmalania-fajok vetélytársakat kaptak; ennek következtében pedig kihaltak.[4]

Mivel a fogazatuk is medveszerű volt, feltételezhető, hogy táplálkozása is hasonló lehetett.[5][6] Egy glyptodonféle (Glyptodontidae) maradványán Chapalmalania fognyomot találtak; azonban nagy a valószínűsége annak, hogy az óriás tatufaj, már halott volt, amikor a mosómedve evett belőle.[7]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2014. szeptember 17.) „Carnivorans at the Great American Biotic Interchange: new discoveries from the northern neotropics”. Naturwissenschaften 101 (11), 965–974. o. DOI:10.1007/s00114-014-1237-4.  
  2. Chapalmalania Archiválva 2020. augusztus 25-i dátummal a Wayback Machine-ben at Fossilworks.org
  3. Evolution of South American mammalian predators during the Cenozoic : paleobiogeographic and paleoenvironmental contingencies. Cham: Springer, 124–125. o. (2018. április 6.). ISBN 978-3-319-03701-1 
  4. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 215. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 
  5. (2019. szeptember 12.) „Strangers in a strange land: Ecological dissimilarity to metatherian carnivores may partly explain early colonization of South America by Cyonasua-group procyonids”. Paleobiology 45 (4), 598–611. o. DOI:10.1017/pab.2019.29.  
  6. „Los prociónidos extinguidos del género ‘’Chapalmalania’’ Amegh.”. Revista del Museo Argentino de Ciencias Naturales, Ciencias Zoologícas 6, 1–59. o.  
  7. First evidence of scavenging of a Glyptodont (Mammalia, Glyptodontidae) from the Pliocene of the Pampean region (Argentina): taphonomic and paleoecological remarks”. Palaeontologia Electronica 16 (2;15A), 1–13. o. DOI:10.26879/331.  

Források[szerkesztés]

  • Barry Cox, Colin Harrison, R.J.G. Savage, and Brian Gardiner. (1999): The Simon & Schuster Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures: A Visual Who's Who of Prehistoric Life. Simon & Schuster.
  • David Norman. (2001): The Big Book Of Dinosaurs. page 13, Walcome books.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chapalmalania című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of procyonids című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.