Antidepresszáns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fluoxetin (Prozac), mint SSRI

Az antideresszáns olyan gyógyászatban alkalmazott szer, melyet a depresszió kezelésére használnak.

Egészségügyi használata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vegyület szerint, élelmiszerek/ fűszerekben (ecet, eukalyptusz, levendula, citromfű, hypericum orbáncfű, banán, lazac, avokádó) található hatóanyag (biogén aminok, nitrogént tartalmazó szerves vegyületek aminosavak, triptofán) szerint és humán biológiai hatásmechanizmusaik szerint.

Triciklikus antidepresszánsok (TCA) (Imipramin -Melipramin)felfedezése, mint a korai anti TBC-s gyógyszerek sajátos mellékhatása sajtok tiramin tartalma. Amitriptylin (Teperin), a klomipramin (Anafranil), a dibenzepin (Noveril), a mianserin (Tolvon), a trimipramin (Sapilent). Szerkezetük 3 gyűrűt tartalmaz -innen a nevük. A tetraciklikus antidepresszánsok 4 gyűrűt tartalmaznak, például a maprotilin (Ludiomil), illetve a mirtazapin (Remeron), amik kettős hatású antidepresszánsok. Ezek a szerotoninra s noradrenalin szint növekedését is célozzák SNRI-k, reverzibilis gátlói (inhibitorai) a noradrenalinnak és szerotoninnak.

A tetraciklikus antidepresszánsok hatása a triciklikusokéhoz hasonló, de négy kémiai gyűrű alkotja őket. Tetraciklikus antidepresszáns például a maprotilin (Ludiomil), illetve a mirtazapin (Remeron), A triptamin és a triptofán a 5-HT = a penta-hidroxy tryptamin (szerotonin) előanyaga, a véragygáton (agyi érfalak) könnyen felszívódik, s a szerotonin nevű agyi transzmitter (ingerületátvivő molekula) előanyaga. És így köze van a melatoninhoz, a B3 vitaminhoz (nikotinsav. és nikotin savamid) is. az alacsony agyi:

szerotonin, (Hydroxy-indol-amino-acide, penta hidroxi tryptamin 5HT)dopamin, noradrenalin hormonoknak a depresszió típusától függően köze lehet a biokémiai depresszióhoz.

Még ma sem tisztázott, lelki okok vezetnek tartós agyi hormon szintek csökkenéséhez, avagy metabolikus (anyagcserezavarból származó) ok vezet ide. A lélek és test elválaszthatatlan, mert minden lelki hatás, órák-napok-hónapok alatt testi hatást vált ki. Ma már, az egyébként 2000 éve tudott lelki-testi kölcsönhatást a biokémia, ill. a pszicho-immuno-neurológia "csak" utólag igazolja.

Az AMIN típusú vegyületek, tiramin nevű aminosavból keletkeznek (bizonyos borok és sajt és halfélék), amik nagyobb mennyiségben már önmagukban hatnak az agyra. Ahol, az ún. MAO A és a MAO B enzimek bontanak anyagokat. MAO = Mono Amino Oxidase enzim a rövidítés neve.

Az agyi anyagcsere forgalom ismeri a molekulák kibocsátását és visszavételét is. sokszor a gyógyszermolekula gátolja a transzmitter molekulák visszavételét (reuptake). Az ismert anyag eltérően hat a test perifériáján (noradrenalin, szerotonin) és ugyanaz az anyag másképp hat a központi idegrendszerben.

Depresszió[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A depresszió világjelenség Úgy tűnik, már maga a civilizációban létezés depressziót eredményez, mert a zaj, a nagyvárosi lét, a zsúfoltság, a napi metró és hosszabb buszozás!, már önmagukban, mint stressz tényezők rontják az ember lelkiállapotát. A depresszió a megküzdés és az alkalmazkodás, a társas viselkedés "feladása", öröm nélküli állapot (anhedónia), meglassult gondolkodás, alvási és lazítási zavar, vagy képtelenség, mozgás és kezdeményezőképesség (iniciatíva) erős csökkenése, az érdeklődés elvesztése.

a korszerű pszichiátria állat asszisztált terápiával (főleg kutyaterápia Animal Assisted Therapy) zeneterápiával, meseterápiával és relaxációval egészíti ki a kezelést -olyan országokban, ahol erre adnak pénzt. Hiszen a nem-gyógyszeres terápiák ma már igazoltan fokozzák a "csak molekuláris" kezelést.


Hatástanilag fontos a depresszió kezelésében a

Dopaminra, Szerotoninra Noradrenalinra és gamma-aminovajsavra, acetilkholinra ható készítmények.

A sejtek receptorjain (recipere = felvenni) az elektromos inger/ molekula (kémiai inger) felvevő helyeit a gyógyszermolekulák vagy izgatják (agonisták) vagy gátolják (antagonisták) a célzott receptort. Egy gyógyszer akár több ingerület átvivőre is hathat, pl. a Cymbalta növeli a szerotonin ÉS a noradrenalin (norepinephrine) szintjét is.

Adott anyag metabolizmusa (anyagcseréje)több receptoron is történik, más-más biológiai hatással, pl. a szerotoninnak (5HT) van pl.5HT 1a receptorokra ható gyógyszerek (Buspiron, Gepiron) is vannak és az 5HT 2-re is (szumatripán, ergotamin).

A szerotoin termelődik a vékonybél ún. enterochromaffin sejtjeiben is, maga a szerotonin (5HT) szerepet játszik az örömben, elalvásban, jóllakottságban, hányásban, emésztésben, migrénben is, de még az érintés és a viszketésben is. Az érintés -és a szerotonin kapcsolata közvetlen, a legelső szorongáscsökkentés maga az érintés, simogatás, dögönyözés!! Ezért érinteni kellene a pszichiátrián, táncterápián, relaxáción (csoportos, az együttműködést segítő gyakorlatok).

A dopamin nem, csak előanyaga (prekurzora) szívódik fel (Levodopa, vagy L-Dopa, L= laevus, balra forgató alakja a vegyületnek -Parkinzonizmus). Javítja a szív munkáját, emeli a vérnyomást.

Kokain, vagy Amphetamin segíti a Dop-AMIN felhalmozódását (bromokriptin, apomorfin, piribedil, Requip: D2 D3 D4 receptor agonista, s nem hat a szerotonin receptorokra), ingerkereső magatartást, eufóriát válthat ki. Azért csak válthat ki, mert nincs két, egyforma agyi biokémia. Akaratlan mozgásokat okoz, vagy gátolt mozgásos betegségekben javíthatja a mozgást, az akaratlagos mozgás helye a substantia nigra, corpus striatum. Nagyon fontos jutalmazó molekula, ami áttételesen a szociális jutalomközpontok (Tegmentum, Gyrus Cynguli, az övtekervény bizonyos helyei) is. a hiánya prolaktin termeléssel jár -férfiban is, aminek több szerepe is van. A Parkinzon betegség (coprus striatum -mozgásvezérlés) és az impotenciában is használnak dopamin-agonistát.

Noradrenalin, angolban norepinephrine, adrenalin, de metil csoport (CH4) nélkül! hatása 1. alfa adrenoceptor izgató (agonista) és 2. túlműködése igazoltan izgatottságot, vagy a mániás tudatállapotot hozza létre. Növeli a szív szisztolés (összehúzódás) és elernyedési (diasztolés) teljesítményét is. Stresszhormon, fight or flight reakció = üss, vagy menekülj! tehát glükózt mobilizál, és növeli az izomtónust is, fokozza az agy alapéberségét (aurosal).

FONTOS tudni a az antidepresszánsok felezési idejét, és hogy hol bomlik le (pl. májban, vagy épp a tűdőfelületen) s hol ürül ki (vizelettel, széklettel, más szerek lehelettel, izzadással).

A hangulat, ahogy Heidegger (Martin) fogalmaz, a világban-benne-lét értelmezése. A hangoltság (bestimmung) az, ahogy magamat a világban találom. a hangulat szuperbonyolult eredménye a környezet, a belső környezet (homeosztázis-heterosztázis), a szociális környezet értékelése. ebben az értelemben egy fekete dobozból kijövő válasz. ami, tartós borúlátásnál, nyomott, irritált hangulat esetén nem egyértelmű, mivel,milyen okságban van??

A depresszió bizony lehet genetika, mérgezés, bizonyos slow-vírus fertőzés eredménye, de legtöbbször szociális veszteség, támasz nélküliség (helplessless), gyász, korai bántalmazás, ingerszegény környezet: szeretet nélküliség eredménye. Ilyen az egész technicizált társadalmunk. Egyéb ok: agydaganat endokrin zavarok, és... a személyiségzavar (Personality Disorders) velejárója. A depresszió a krónikus stresszre adott kimerültségi/ feladásos válasz. A biokémiai változás inkább következmény. A gyógyszeres beavatkozás kérdéses, mert maga az emberi egzisztencia érintett, tehát a gyógyszeres terápia alig lehet önmagában elég.

A reszerpin (Rauwolfia serpentina egy indiai gyógynövény gyökere) segíti a szerotonin felszabadulását, sőt, a szerotonint tartalmazó vezikulumok (a szinaptikus rés előtti hólyagocskák) teljes szerotonin tartalma kiürül (depléció), csakhogy a MAO enzim ezt gyorsan oxidálja (indolecetsavvá –ez a vizeletből mérhető). Hatása érgörcs oldódása, nyugalom, álmosság, vérnyomáscsökkenés. Viszont MAO bénítók (iproniazid, stb.) szerotonin felhalmozódást eredményeznek. (Hangulat emelkedése, vizeletcsökkenés, migrén –izzadás és hasmenés is.)

Szükségessé vált a szerotoin ellenőrzött, tartósan megemelt szintjét biztosítani, ez vezetett a Szelektív Szerotoin Visszavételt (=Re-uptake [riapték]) Gátló (Inhibition) gyógyszerek meggelenéséhez, Selective Serotonine Reuptake Inhibitors: SSRI. Fluvoxamin -hatóanyag (Fevarin -gyári név), Paroxetin, Sertalin (Zoloft) Fluoxetin (Prozac) Seropram (Citalopram) Clomipramin (Anafranil) Korábban ez a törekvés az agy transzmitter molekuláinak egyensúlyáért felelős MAO enzim bénítása volt, hogy ne bomoljanak el a szerotonin, dopamin molekula, de van MAO A és MAO B enzim is. MARIS = a Monoamino-oxidáz A enzim szelektív inhibitora (szelekció = válogatás, nem mindenhez kötődő gátló, inhibitor gyógyszermolekula). Angolul: RIMA (Reversible Inhibitor of Monoaminooxydase enzym A) Hatásmechanizmusok: I. kiüríteni, inkább: felszabadítani a fontos transzmittert ÉS gátolni visszavételét, II. gátolni a MAO –t, hogy az ne bontsa el korán az amúgy is alacsony szintű transzmitter molekulát, III: gátolni a receptorokat (antagonizmus) de azokat, amik felveszik a transzmitter molekulát, sőt, bizonyos kórképben „túlzabálják őket”, vagy megnő a receptorok száma, a MIRTAZEPIN pl. blokkolja a szerotonin 2A 3A receptrokoat, sőt, a molekula szimmetrikus "S" oldala [tükörképe, enantiomere] is, így jut több szerotonin az 1A receptoroba, pl. buspiron, gepiron, ipsapiron, IV. fokozni a reuptake –t, a transzmitter visszavételét a megmaradt sejt közti (szinaptikus) résben levő transzmitter,ingerület átvivő molekula visszavételét a (preszinaptikus,) kibocsájtó sejtbe. V. hiányzó/ alacsony szintű molekulák előanyagait bevinni, vagy olyan molekulát szedni, amit majd a szervezet saját enzimjei alakítanak át hatásos vegyületté – ún. aktív metabolittá. (Glutaminsav, Acetilkolin, Szerotonin előanyagok)VI. izgatni a megfelelő receptorokat, pl. a Buspiron agonistája (izgatója) a szerotonin 1A receptronak -s gyenge agonistája a 2D -nek is.

A SZEROTONIN felvételére több receptor is van: 5HT 1A, (5HT 1B – 7, 1 e-f stb.)Általános szerotonin hatások, hangulati élet, és szorongáscsökkenés , differenciálható 5 HT 1A 2A, szexualitás és egyéb kielégültség érzés, „bodogság” –inkább, passzív elégedettség, bioritmus szabályozása (a fényritmussal –nucleus suprachiasmaticus+ a retina melatonin-dopamin ingája) évszaki és napi (cirkadián, [diēs = nap, crica = körüli]) ritmus szabályozás, közvetve testhőmérséklet (és a hipotalamusz + paizsmirigy + inzulin, stb.) 5HT 2A: izgalom, de túl-ingerlékenység, szorongás is, a szexuális kielégültség hormonja/ receptora is, tehát csökkenti a libidót, mozgászavar, akatízia (achatisia) akaratlan rángások, vagy nagyobb, akaratlan kéz és lábrángatózás, 5 HT 3 -jóllakottság, sőt, ökörétvágy/ ún. inverz (fordított) hatás, hányinger, hányás, hasmenés. A vazoaktív intesztinális polipeptid (VIP) illetve a kortikotropin-szerű, ún. középsõ lebenyi peptid (corticotropine-like intermediate lobe peptide, CLIP) két olyan hipotalamikus neuropeptid, ami ma (2002 óta)bizonyítottan hipnotikus (alvást generáló)hatásokkal rendelkezik illetve részben szerotoninerg befolyás alatt áll. Ezenkívül mindkettő erőteljesen REM fázist (álomlátás, rapid eye muvement) keltő hatású is egyben (pl. Jouvet kutatásai, 1999). A szerotonin a noradrenalinnal és a GABA-val együtt részt vesz az ébrenlét finomhangolásában (ún. orexinerg rendszer stimuláció - negatív feedback -Hajak és Geisler, 2003).

DOPAMIN: Ingerkereső magatartás, jutalmazás – eufória, túlfűtött érzelmek –de ez azonban a személyiség alapkarakterétől is függ: pszichológiai személyiség – biokémiai személyiség, akaratlan mozgások (extrapyramidális mozgató központ az agyban, itt a Dopamin igen fontos!), hangulatzavar – hipofízis-hipotalamusz, prolaktin, paizsmirigyhormon-ingadozás, vészhelyzeti reakciók (adrenalinnal és a noradrenalinnal is) Vajsav, γ –amino vajsav, angolul, mert mi miért nem tudunk magyarul? -kivéve a nemzetközi irodalmat,konferenciát- GABA (= γ – Amino Butiric Acid) kifejezetten szorongást okoz, különösen a hyppocampusban, korai és fájdalmas tapasztalás, tanulás, „általános gátló” anyag.

GLUTAMINSAV tanulási mechanizmusok, görcsök-izomtónus-epileptikus alkat és tünetek, általános alapszorongásra való hajlam (GAD – Generalized Anxiety Disorder, generalizált szorongás, de ebben a szerotonin is szerepet játszik!)

ACETILKOLIN gondolkodás, finommotoros mozgás és több mozgás egybe koordinálása, elalvás

KALCIUM-CSATORNA GÁTLÓK,(verapamil, diltiazem) KALCITONIN (kálcium anyagcseréért felelős hormon) fájdalomcsillapító és mozgásgátló hatású, csökkenti az étvágyat

DEPRESSZIÓ és hormonok, neuropeptidek H P A tengely (angolul: hypothalamic [hipotalamusz] pituitary [tobozmirigy, hipofízis] – adrenal [mellékvesehormon] axis [tengely]. H P T hipotalamusz – tobozmirigy – paizsmirigy (thyroide) tengely

A depresszióban jelentkező szorongást csillapítani kell, mert ez még jobban lebénítja a beteget, kikezdi a maradék önértékelését is. A nyugtatók lehetnek benzodiazepamok, loazepam, jó felezési idejű barbiturátok (mert ezek kumulálódhatnak = felhalmozódhatnak és az előző adaghoz adódik -lassú mérgezés).

Receptroblokkoló hatás:

desipramin (Pertofrán), maprotilin (Ludiomil) imipramin (Melipramin) amitryptilin (Teperin) fluoxetin (Prozac) trazodon (Desyrel) Visszavételt gátlás (reuptake inhibition) desipramin (Pertofran) maprotil (Ludiomil) imipramin (Melipramin) fluoxetin (Prozac) tradozon (Desyrel)

Nem minden szer hat mindenkire egyformán, mert az agyi metabolizmus is EGYEDI, ezért az orvosnak finoman tirtálni kell (a koncentrációt és a pszichés hatás szoros követése) a hatóanyagot, sőt, azok esetleges kombinációit (pl, egyszerre doapminra és szerotoninra ható szerek).

Hangulat – Élet –Életesemény – arra adott válasz – tanulni a krízisekből, megküzdés Heidegger szavai szerint a lét a hangoltságában adott, (gestimmung) a hangulatban ott a jelenvaló lét, a „most” minősége. Vagy, bármilyen legyen is a „most”, az ahhoz való viszonyunk a hangulatban is megjelenik. A valósághoz való viszony a hangulat. Na jó, számos esetben vannak érthetetlen, vagy a helyzetnek nem megfelelő, inadekvát hangulatunk. Ugyanakkor az ún. elvárt érzelmek okán, (csoportnyomás) mechanikusan szomorkodunk a halálon, s örülünk a szerelemnek, pedig a szerelemben halsz meg igazán -magad számára, s születsz meg a másiknak, s egy szenvedő rákosnak a halál a szenvedés végét (öröm) jelenti –s lelkünk az anyagi világ létezése előtt is létezett (Platón, Órigenész). Légy udvarias kissé, de állj, az elvárt érzelmeknek. Alapvetően a hangulat rezonanciában áll a körülményekkel, vagy csak a vélt körülményekkel. Heidegger a hangulatiságot a lét (ontológia) elemzésére használja. A „mély” unalommal, a csodálkozással és a szorongással foglalkozott [Lét és idő, Metafizikai alapfogalmak], mert így akarta érzékeltetni, hogy az idő érzékelése hogyan viselkedik szorongásban, s mennyire el akarjuk űzni az időt, a reménytelen unalomban. Máskor meg mennyire akarunk még időt, s az unalomban mennyire át akarjuk ugrani az idő súlyos jelenlétét. Heidegger meg akarta mutatni, hogy saját végességünk elől menekülünk, a Semmi puszta jelenlétét sem bírjuk elviselni.

De ez nem csak filozófia, keserű társadalomkritika, hogyan lett az ember akárki (das Man -Heidegger)? Hogyan lettünk menekülő lények? Hol hagytuk szárnyainkat? (Hová tűnt a spirituális eredetünk?) Én imádom Heidegger, csak az a baj, hogy ő komolyan vette egyik saját kérdését (hamis azonosulás), miért van inkább semmi, mint a valami (in: Zein und Zeit), pedig, nincs A semmi. A valami inseparabilis (elválaszthatatlan) a semmitől. Nincs inkább, inkább ez vagy az, és van! Hol van itt a Semmi – mégha Heidegger nem kozmológiai semmiről, hanem az egzisztenciális semmiről beszélt is? Ugyan akkor Heidegger „okos” kérdéseket vet föl az existentia-ra vonatkozólag (mint pl. Sartre, Unalom-ja). A hangulat, a katarzis és a szerelem is az ún. kitüntetett megértési lehetőségek. Az átlagos mindennapiság meghaladása (transzcendentálása). A szorongás nagyon kinyilvánítja evilági végességünket, a Semmi várakozik ránk. Persze Martin Heideggernek be kellene mutatni Werner Heisenberget, annak meg a buddhista logikát, mert Heidegger elfelejti, hogy A SEMMI ÉS A VALAMI EGYSZERRE VAN JELEN, a létező likacsos, mint a szivacs. A Naprendszerben, az atommagban a tér 80-99% -a üresség. És… e bolygón most az emberi létező az, aki –elvben- meghatározhatja önmaga kilétét, a mi dolgunk, hogy kik legyünk. Nem könnyű, sokszor ezért hódolunk tekintélynek és meg nem kérdőjelezett eddigi mintáknak, vélekedéseknek. Az embernek kétszer kell megszületni. Mint kisbabának, s mint szociokulturális lénynek is. A bibliában ez más. Jézus azt mondja, ha valaki magát megmenti (ego -fókuszált lét), vagy a múltba tekint (Lót felesége) az elveszti önmagát. Létre kell hozni énünket (zóogóneó = újra- születni, új életre kelni – Mk 8,35 Mt 16, 25 Lk 9,24)

Ez én-feltárással/ önátadással kezdődik, azaz nem ragaszkodunk az önös érdekhez, de a pszichológiai énhez sem. ÉS AMI NEM IGAZÁN PSZICHIÁTRIAI PROBLÉMA, de valljuk be, a meggyengült magyar egészségügyi szolgálat nem, vagy nem időben ismeri fel az igazán hasonló tünetek mögötti testi, inkább hormonális (endocrinológiai) okokat. A Életesemény, váratlan EGZISZTENCIÁLIS ESEMÉNY amit nem orvosolhatunk, csak segíthetünk annak feldolgozásában (ha van pénz klinikai pszichológusokra – többes számban, mert a segítők kiéghetnek, ha túlterheltek [burn out syndroma]).

Megnyugtatás, a stressz -kör megszakítása, asszisztált élményfeldolgozás és az életvetésben – asszisztált döntéshozatal, a beteg beszűkült tudatállapota, gyengébb mérlegelési lehetőségei okán, B Veseműködés és a mellékvesekéreg hormonzavara, Addinson kór, Paizsmirigy működési zavarai Basedow –kór, hypothyreodismus, = meglassultság, száraz szem és bőr, gyakori fázás, akár nyáron is, aluszékonyság, enerváltság, gondolkodás meglassultsága, phaechromocytoma, kezdődő diabétesz, hypoglikémiás hajlam, Wilson kor, malignus hipertónia, hirtelen szermegvonás, vagy diszkontinuitási tünet, antidepresszáns/ antipszichotikum hirtelen abbahagyása. Májbetegség esetén a magas vér-nitrogén, ammónia (delíriumot, hallucinációt), vagy a epehólyagot mozgató anyag, (a cholecystochinin) kifejezett szorongást okoz –nem mindig ismerik fel (kezdő pszichiáterek), félrekezelés + kártérítési perek.