Afrikanizált méh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Afrikanizált méh
Africanizedbee.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Öregcsalád: Méhek (Apoidea)
Család: Méhfélék (Apidae)
Alcsalád: Apinae
Nemzetség: Apini
Nem: Mézelő méhek (Apis)
Faj: A. mellifera
Alfaj: A. m. scutellata × A. m. ligustica
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikanizált méh témájú kategóriát.

A afrikanizált méh az egyik leghírhedtebb hibrid rovar. A háziméh két aljfajából, az európai-, és afrikai háziméhből (A. m. scutellata, A. m. ligustica) keresztezéssel Warwick Estevam Kerr, brazil biológus hozta létre a hibridet az 1950-es években

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A "hagyományos", európai méhekkel ellentétben ezek az állatok sokkal agresszívabbak: hamarabb támadnak és hosszabb távon üldözik az áldozatukat. Képesek több percen keresztül a vízbe menekült áldozat fölött körözni, arra várva, hogy az felbukkanjon és így újra lecsaphassanak.

Az afrikanizált méhek mérge nem erősebb, mint a háziméhek mérge, a veszélyt az agresszivitásuk okozza.

Terjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már átlépték Mexikó és USA államhatárát, terjednek észak felé. 2010-re elérhetik Montana államot is. Kiderült, hogy nemcsak az esőerdőkben, hanem sivatagokban is megélnek.

Védekezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A közönséges szappan. Egy texasi laborban kísérletezték ki: a kutatók észrevették, hogy a szappanok olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amelytől a méhek légzőrendszere megbénul[forrás?].

Terápia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • a csípés után a méregzsákja a bőrben marad, így a legfontosabb lépés, hogy ezt el kell távolítani, mert ebből további méreg juthat a véráramba;
  • immobilizáció és a fullánk kiemelése már jelentősen csökkenti a lokális duzzanatot;
  • amennyiben a csípés után nem alakulnak ki allergiás tünetek, általában lokális kezelésre van csak szükség, de itt is adhatunk antihisztamint, ami a viszketés és izzadás mértékét csökkenti;
  • súlyos allergiás reakciók esetén feltétlenül orvosi ellátás indokolt: ilyenkor azonnali kortikoszteroid és adrenalin terápia szükséges az antihisztaminok és béta-2 agonisták adása mellett.

A méhméreg alkotói értágulathoz és capillaris permeabilitas növekedéshez vezetnek, emellett előzetes expozíció utáni csípés alkalmával súlyos anaphylaxiás reakció (sokk) is kialakulhat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]