Cascade-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cascade-hegység (Cascade Range)
Kaszkádok (részlet)
Kaszkádok (részlet)

Magasság 4392 m
Hely Kanada, USA
Legmagasabb pont Mount Rainier
Hosszúság 1100 km
Szélesség 130 km
Elhelyezkedése
é. sz. 46° 51′ 02″, ny. h. 121° 45′ 36″Koordináták: é. sz. 46° 51′ 02″, ny. h. 121° 45′ 36″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cascade-hegység témájú médiaállományokat.

A Cascade-hegység (Cascade Range) Észak-Amerika legnagyobb hegylánca, mely Brit Columbiától (Kanada) Washington államon és Oregon államon keresztül egészen Észak-Kaliforniáig terjed. Más megnevezése: Kaszkádok (Cascades).

A hegyláncban számos tűzhányó és nem vulkanikus eredetű hegy található. A nem vulkanikus részt North Cascades-nek (Északi-Kaszkádok) hívják, a vulkanikus résznek High-Cascades (Magas-Kaszkádok) a neve. A hegylánc kanadai - kisebb – részét Canadian Cascades-nak (Kanadai-Kaszkádoknak) hívják.

A Kaszkádok a Tűzgyűrű (Pacific Ring of Fire) része, mely a Csendes-óceán partjai mentén végigfutó sávszerű földrajzi régió, amely mentén sok működő és szunnyadó tűzhányó helyezkedik el. Az elmúlt 200 évben az Amerikai Egyesült Államok összefüggő területein előforduló összes vulkáni kitörés ebből a régióból származik. A két legutóbbi ilyen eset a Lassen Peak (1914 – 1921) és a Mount Saint Helens (1980 és 2006) csúcsokon volt.[1]

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kaszkádok térképe

A Kaszkádok északon a Nicola és a Thompson folyók találkozásánál kezdődnek, és Észak-Kaliforniában a Lassen Peak nevű hegyig terjednek.

A hegylánc hossza 1100 km, a szélessége 130 km.

A Kaszkádokat a Fraser folyó választja el a Coast Mountains-tól (Parti-hegység).[2] A Kaszkádok legmagasabb vulkánjainak a neve: High Cascades [3] Legmagasabb csúcsa a Mount Rainier (4932 m).

Az Északi-Kaszkádok és a kanadai rész szélsőségesen szaggatott, sok kis csúccsal, jégmezővel, völgyekkel.[4]

A Kanadai-Kaszkádok déli része, különösen a Skagit-hegység, geológiailag és topográfiailag hasonló az Északi-Kaszkádokhoz, míg az északi és északkeleti részek kevéssé jegesek és több fennsík jellemezi őket (pl. Thompson Plateau).[2]

A Csendes-óceán közelsége miatt a nyugati szelek az uralkodók, különösen a nyugati lejtőkön. Egyes helyeken az évenkénti hatalmas hómennyiség 25 méter/év is lehet.[5] A hóesés-világrekordot a Mount Rainier tartja.

A High Cascades nagy része egész évben fehér és jeges. A nyugati lejtőkön különféle fenyőfajták élnek, a szárazabb keleti oldalon szubalpin növényzet a jellemző. A keleti oldalon – az esőárnyék miatt – az évi csapadékmennyiség csupán 230 mm is lehet.

A Kaszkádok amerikai részén az egyetlen törést a Columbia River Gorge okozza, ami a Columbia folyó egyik kanyonja.[6]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Fred W. Beckey: Range of glaciers:

the exploration and survey of the Northern Cascade range. 2003.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További Információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cascade Range című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]