Wikipédia-vita:Kategóriák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archívum

Archívum (?)


2004. június 25-től


Defaultsort-formátum, különleges esetek, helyes ABC-sorrend[szerkesztés]

 1. Tóth Lajos (animátor) és Tóth Lajos (katona) típusú nevek hogyan rendezendők?
 2. S. Szabó József és F. Papp Endre és É. Kiss Katalin típusú nevek hogyan rendezendők?
 3. Hegedűs D. Géza és Kiss Gy. Csaba típusú nevek (kell-e tudni, hogy egy keresztnévnek vagy egy megkülönböztető utótagnak rövidítése-e?)
 4. De Gerando Antonina típusú neveket hogyan kell besorolni?
 5. Kánya Emília defsort Szegfi Morne, és Bálintffy Etelka defsort Rozsaagi Antalne típusú probléma: leánynéven szereplő nők, férjezett nevükön besorolva... helyes így?
 6. Végül: A „magzat” szót valóban „magx~at”-ként kell beírni a defaultsort-ba? Igen, hogy a „magyar” elé kerüljön. – Bean49 vita 2011. április 17., 13:13 (CEST)

Ha a kérdéseimre adott válaszok közérdekűek, akkor kérem, illesszétek be ezeket kiegészítésképpen a WP-lapra, a szabály-leírásokhoz. --Akela vita 2011. április 17., 12:15 (CEST)

Amire kapásból tudok (a többi fel kéne tenni a WP:KF-HE-n):

 1. -
 2. -
 3. -
 4. a honos ország számít: mifelőlünk nézve ez egységes vezetéknév, ami d-nél sorolandó be: Degerando Antonina;
 5. ez szerintem helytelen, a szócikk címén kellene besorolni.
 6. -

BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2011. április 17., 12:44 (CEST)

Köszönöm. Utólag beszámoztam a kérdéseket és (elnézést) a válaszaidat is, egyértelműség kedvéért. Remélem ezekre a kérdésekre gondoltál. Kiteszek egy jelzést a WP:HE-re is. Akela vita 2011. április 17., 12:57 (CEST)

A hatodikra a válasz két szakasszal fentebb, a rendezési kulcsoknál van. A tilde eleve nem kell sehová, mert a hosszú és rövid hangzók azonosnak számítanak az ábécésorrendben! LADis LA ék.jpgpankuš→ 2011. április 17., 13:02 (CEST)

2. Az OH szerint háromféle eljárást alkalmaznak: a) a családnév előtti betűt figyelmen kívül lehet hagyni a betűrendbe soroláskor b) tekintetbe vesszük a családnév előtti betűt is c) akkor vesszük figyelembe, ha szervesen a családnévhez tartoznak, tehát örökletesek. (Tehát az a válasz, hogy nincs válasz - meg kellene állapítani egy wikipédiás háziszabályt.) --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2011. április 17., 13:09 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Ha jól emlékszem, 2004-es, de mindenképpen hőskorszaki az a bugreport, amiről 1-2 évente hír érkezik, hogy most már tényleg hamarosan megoldják, és akkor a defsort feleslegessé válik. :-) Az addig hátralevő évtizedekre:

1. Miért kéne defsort? Magától helyes sorrendben lesz, nem?
4. Nem pont a kérdésre válasz, de a külföldi nevek közül a spanyolokra nagyon vigyázni kell, keresztnév + vezetéknév + anyai családnév (amit csak egy generáción át örökítenek). Akik ezt nem tudják, sokszor az utolsó tag szerint rendeznek, így történik, hogy Federico García Lorca, aki egy becsületes García, bekerül az L betűhöz, sőt olyat is láttam már, hogy Rózsa-Flores Eduardo (aki tegnap egy éve halt meg) per "Flores" szerepelt magyar nyelvű cikkben.
5. Bennó +1
6. Igen, ugyanis ettől fog a magyar elé kerülni. Viszonylag kicsi a gyakorlati jelentősége, mert ahány kategóriában előfordulnak olyan szócikkpárok, ahol ez már problémát okozhatna, annyit el fogunk viselni, vagy egyedileg javítjuk. De ez az általános megoldás, ugyanis a MediaWiki nem ismeri fel a kettős betűket, és ezzel a magzat a max... kezdetűek után, de még a magyar elé kerül.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. április 17., 13:11 (CEST)

LA: A "sehova" túlzás, Akela 6. példájában kell a tilde. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. április 17., 13:14 (CEST)

Ez nekem kissé nyakatekert. A magzat szóban nincs kettős betű. Nem lenne egyszerűbb a magyar gy-jével kezdeni valamit? LADis LA ék.jpgpankuš→ 2011. április 17., 17:13 (CEST)
Még annál is egyszerűbb lenne végre elolvasni magát az oldalt. – Bean49 vita 2011. április 17., 17:26 (CEST)
Bármennyire furcsa, elolvastam. De a jelek szerint nem csak nekem nem volt világos a dolog. LADis LA ék.jpgpankuš→ 2011. április 17., 17:41 (CEST)
Az a lényege, hogy ott egy gy betű áll a 3. helyen, tehát előtte kell szerepelni azoknak a szavaknak, ahol egy g áll a 3. helyen és egy z a negyediken. Viszont a szoftver nem tudja, hogy a gy az egy magyar kettősbetű, és külön betűknek veszi, úgy meg a y a z elé kerül mint a szó negyedik betűje. Alensha 2011. április 17., 19:58 (CEST)
Köszönöm, ezt felfogtam. Csak a rendszert tartom átgondolatlannak. Azon az alapon, hogy kevesebb defsortozni való van, ha nem a kettős betűket, hanem a többit defsortozzuk, elméletben jó, de a gyakorlatban használhatatlan rendszert csináltunk/tak anno. Mivel senkinek sem jut eszébe defsortozni egy olyan szót, mint a magzat, vagy a felzet. LADis LA ék.jpgpankuš→ 2011. április 17., 20:10 (CEST)

ad.1: Világos, hogy kell az utótag, de hogyan: zárójellel, vesszővel, vessző nélkül szóközzel, netán az utolsó keresztnévvel egybeírva: „Toth Lajos, katona” avagy „Toth Lajos katona”, avagy „Toth Lajos (katona)” avagy „Toth Lajoskatona”? A terepen kb 50% zárójeles, 50% vesszős, én vessző nélküli szóközt kezdtem alkalmazni, de ha más a döntés, kijavítgatom. Azóta már találtam olyant is, hogy Szabo Zoltan politikus 1934, Szabo Zoltan politikus 1965 (vagy valami hasonlót, ezt elmulasztottam rögzíteni). Akela vita 2011. április 17., 15:29 (CEST)

4-esre: mivel magyar név, a D-hez. Ha olasz lenne, akkor a G-hez kellene, de magyarul a de előtag nem értelmezhető jelentésű, ezért kéttagú vezetéknév első felének értelmezendő. Ez a könyvtári szabványban is így van. Alensha 2011. április 17., 19:58 (CEST)

Művek betűrendbe sorolása névelővel kezdődő címek esetén[szerkesztés]

A KF/Helyesírás-on fölmerült kérdésre – a DEFAULTSORT-ban - A) - elhagyjuk a névelőt (Falujegyzo~je), vagy pedig - B) - az elején, egybeírva a következő szóval, meghagyjuk (Afalujegyzo~je) – Anontól a következő válasz érkezett (2012. május 10.)

OH 35. oldal: „A névelős szerkezetek megítélése a betűrendbe sorolásnál kettős. A kialakult szokás szerint a műcímek felsorolásakor (például verseskötetek betűrendes mutatóiban) figyelembe szokás venni a névelőt, a lexikonok címszavaiban viszont nem. Tehát A tél című vers a verseskötetek betűrendes mutatóiban általában az a-nál, a lexikonokban azonban a t-nél szerepel.”

Szerintem ez egyértelműen ránk is vonatkoztatható. A fenti kérdésre tehát a válasz: A), elhagyjuk névelőt. Ezzel ki lehet egészíteni a WP-lap megfelelő szabályát. (A Wikiforrás-ra vonatkoztatva pedig a válasz: B).) --Vadaro vita 2012. május 11., 20:46 (CEST)

Kategóriák közös halmaza[szerkesztés]

Sziasztok! Van arra bármilyen módszer vagy bot, hogy ki tudjam listázni két különböző kategória közös halmazát egy kattintással? Konkrétan a cikkértékelés során jött elő, hogy szeretném látni, hogy melyek azok a szócikkek, amelyek például fontosság szerint nélkülözhetetlenek, de csak születő állapotban vannak. Mindegyik szempontnak meg van a maga külön kategóriája (például Kategória:Nélkülözhetetlen zenei témájú szócikkek és Kategória:Születő besorolású zenei témájú szócikkek). Egyikben 199 a másikban 745 szócikk van. Engem a közös halmaz érdekelne, hogy melyik az a 26 zenei szócikk, amelyik nélkülözhetetlen és születő. – Ary vita 2011. április 28., 13:41 (CEST)

A WP:KAT alján vannak a linkek, ott van egy ilyen kütyü, talán a catscan vagy melyik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. április 28., 14:11 (CEST)

Köszi! – Ary vita 2011. április 28., 16:28 (CEST)

Konkrétan erre, van bot: Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Zenei témájú szócikkek/1. – Bean49 vita 2011. április 29., 00:36 (CEST)

Ezt érdemes megnézni: en:Wikipedia:Category intersection WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2011. április 29., 11:00 (CEST)

Megvan és meg is tudtam vele oldani, amit akartam: CatScan. – Ary vita 2011. április 29., 11:03 (CEST)

Aktualitás kérdés[szerkesztés]

Használatos még a DEFSORT? Azért kérdezem, mert a Kategória:Növénynemzetségek-ben a CS betűnél ahol nincs ott jó helyen vannak a címek, ahol van, ott a CS előbb van a C-nél. (Alighanem nem ez az egyetlen kategória, ahol így van). Ha nem használatos kitörölhetem őket (a rend kedvéért)? --Yera vita 2013. december 16., 14:40 (CET)

Amíg valaki idetéved, ezt találtam: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív72#ABC-sorrend probléma kategórialistában: Cs 2013 áprilisából. --Yera vita 2013. december 17., 19:51 (CET)

Törölheted az említett lapokon, az archív kocsmafali link is megerősíti ezt. Jó lenne, ha átmenne már ez a változás a szerkesztőségi köztudatba, mert az igaz, hogy csak a hiba jelzése után 8 évvel javították a kettősbetűk betűrendbe sorolását a fejlesztők, de azért mégis már több mint fél éve így van, vagyis már-már alaprutin kellene lennie.

Röviden: a defsort nem veszett ki teljesen, de általában már csak a nyugati névsorrendű személyneveknél használatos. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. december 19., 03:34 (CET)

Köszi a választ! A szerkesztői rutinná válás könnyebben menne, ha nem kocsmafalakon kéne kutakodni, hanem pl. a DEFSORT lapjára írná ki valaki. --Yera vita 2013. december 20., 11:41 (CET)

Defaultsort[szerkesztés]

Bocsánat, én nem értem, hogy a nagy mellizomnak miért nem szabad megelőznie a Nagy Miklós Kund cikket, vagy a magzatnak miért kell előbb lenni, mint a magyarnak? Itt milyen betűrendbe sorolást kell használni?– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. szeptember 5., 19:46 (CEST)