Vörös Hadsereg Frakció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Vörös Hadsereg Frakció címere vörös csillaggal és Heckler & Koch MP5-ös géppisztollyal

A Vörös Hadsereg Frakció (németül Rote-Armee-Fraktion, röviden RAF; ugyancsak ismert, mint Baader-Meinhof csoport) egy radikális baloldali politikai csoport. Alapítói Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, Irmgard Möller és Ulrike Meinhof. A szervezetet törvénytelennek nyilvánították, majd az 1970-es évek elejétől kommunista terrorszervezetként, vagy városi gerillacsoportként definiálták. Működési területe főként Nyugat-Németország volt. A csoport 1998-ban feloszlatta önmagát.

A Vörös Hadsereg Frakció szélsőbaloldali diákmozgalomból alakult terrorista csoport, neomarxista meggyőződés alapján a fejlett ipari országokban fegyveres ellenállással és terrorista bűncselekmények végrehajtásával kívánta elérni a fennálló rendszer felbomlását, forradalmi helyzet kirobbantását. Az 1970-es évekre a németországi fiatalok nagy része szimpatizált a mozgalommal – többsége nem fogadta el a szervezet módszereit, de elveikkel mindenképp egyetértett. A RAF Németországon kívül is könnyen talált támogatókat a keletnémet kommunisták és arab szélsőségesek között.

A szervezet merényletei az állami szervek apparátusai, katonai szervek (például amerikai támaszpontok) vagy politikai ellenfelek ellen irányultak. 58 halálos áldozat írható számlájukra – az ártatlan polgári áldozatokat is beleértve.

Története[szerkesztés]

A szervezet alapja az 1967-1968-as német egyetemi forrongásokhoz kötődik. Az 1960-as évek fiatalságának hangulatát, a fennálló politikai renddel való szembenállást, a forradalmi tettek, a nyílt kritika és a társadalmi felszabadulás vágyának eszméjét tükrözi. A szervezet tüntetései a német társadalom érdektelenségébe és a hatalom gyors elnyomó politikájába ütköztek (német diákok '67-es tüntetését a rendőrség erőszakos fellépéssel oszlatta szét), mely csak fokozta elszántságukat. Válaszcsapásként 1968-ban a szervezet két vezetője, Andreas Baader és Gudrun Ensslin frankfurti áruházak felgyújtásával reagált. A tetteseket ekkor letartóztatták, de 1970-ben egy kisebb fegyveres csoport, négy nő és egy férfi kiszabadították. Két évvel később egy frankfurti amerikai tiszti kaszinóban történt robbantásos merénylettel a szervezet újraindította tevékenységét. A RAF az 1970-es évek kezdetétől a fegyveres ellenállást választotta, „városi gerilla” harcot kezdeményezett, megtorló akciókat folytatott az általa igazságtalannak vélt a vietnami nép elleni amerikai agresszió vagy az izraeli palesztin-ellenes állami terror ellen. Ilyenek voltak a németországi amerikai támaszpontok elleni bombamerényletek, vagy a '72-es hamburgi Springer-székház elleni bombamerénylet, vagy a Német Munkaadók Szövetsége elnökének, Hanns-Martin Schleyernek a meggyilkolása 1977 őszén. Több robbantásos merénylet után 1972-ben a rendőrség letartóztatta a RAF több vezetőjét. 1975. május 21-én többek ellen per indult Stuttgart-Stammheimben, majd a bíróság négy gyilkosság és három tucat gyilkossági kísérlet miatt 1977. április 28-án életfogytiglanra ítélte a vádlottakat.

Utóélet[szerkesztés]

„Közel 28 éve, 1970. május 14-én egy kiszabadítási akció során létrejött a RAF. Ma befejezzük ezt a projektet. A városi gerilla a RAF formájában immár történelem.” (részlet a Reuters hírügynökségnek küldött levélből – a dokumentumot hitelesnek nyilvánították)[1]

Jelenleg tíz terrorista tölti életfogytiglani büntetését. A Vörös Hadsereg Frakció terroristaszervezet működésének három évtizede összesen 58 áldozatot követelt, köztük harminckét politikust, jogászt, gazdasági vezetőt, katonát, rendőrt és testőrt öltek meg, a terroristák közül huszonhatan vesztették életüket.

2007-ben az akkor 57 éves Brigitte Mohnhaupt idő előtti szabadon bocsátásáról döntött az illetékes stuttgarti körzeti bíróság. A bírósági döntés értelmében, a többszörös gyilkosságban való bűnrészesség miatt elítélt Mohnhaupt 24 évi börtönbüntetés után – feltételesen és próbaidőre – 2007. március 27-én került szabadlábra. A próbaidő értesülések szerint öt évre szólt.

A 2010-es években több németországi rablás a csoport későbbi tagjaihoz, Ernst-Volker Staubhoz, Daniela Klette-hez és Burkhard Garweghez kötődnek, miután a DNS-nyomaikat megtalálták a rablásokhoz használt járművekben. Valószínűsítik, hogy a tagok Hollandiában rejtőzhetnek és időnként jártak át rabolni Németországba.[2]

A vezéralakok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alan Cowell: Red Army Faction Disbands, Saying Its Cause Is 'Now History'. New York Times, 1998. április 23. (Hozzáférés: 2014. december 9.)
  2. Justin Huggler: Trio of Baader-Meinhof veterans suspected of armed robberies in Germany. telegraph.co.uk, 2016. május 29. (Hozzáférés: 2016. május 29.)

Források[szerkesztés]

  • Legéndy Jácint - Szitányi György - Tamás Gáspár Miklós: RAF - Búcsúszimfónia (Kalligram, 2009.)
  • Konok Péter: RAF. A Vörös Hadsereg Frakció In: Rubicon folyóirat 2007/3. szám
  • Nemes János: Terroristák az NSZK-ban (Kossuth, 1978.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös Hadsereg Frakció témájú médiaállományokat.