Oberammergau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oberammergau
Oberammergau címere
Oberammergau címere
Közigazgatás
Ország Németország
JárásGarmisch-Partenkirchen járás
PolgármesterArno Nunn
Irányítószám82487
Körzethívószám08822
RendszámGAP
Népesség
Teljes népesség5392 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség179,37 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság837 m
Terület30,06 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 47° 35′ 48″, k. h. 11° 03′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 48″, k. h. 11° 03′ 52″
Elhelyezkedése térképén
Elhelyezkedése térképén
Oberammergau weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Oberammergau témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Oberammergau falu Németországban, a Bajor-Alpokban. Világhírnevét a Passió-játéka hozta meg, amit több mint 350 éven át, majd minden évtizedben megtartottak, több ezer látogató előtt.

Földrajz[szerkesztés]

Tengerszint feletti magassága mintegy 837 méter. Egy völgyben húzódik meg, a Bajor-Alpokban, az Ammer folyó partján. Münchentől 90 km-re, Augsburgtól 106 km-re fekszik, Bajorország tartományban. A felette uralkodó Kofel sziklás magaslataiból nem kínál különleges látványosságot. Területe 30,06 km². A Murnauba vezető vasútvonalhoz csatlakozik az Oberammergauhoz vivő helyi busz- és vonatjárat.

A Passió-játék[szerkesztés]

A Szent Péter és Pál templom

A katolikusok és protestánsok közötti vallási ellentétek kegyetlen háborúba sodorták Európát, a következmény éhínség s a példátlan pusztulást okozó pestisjárvány lett. A katolikus Bajorországban 1627-ben kezdődött a szörnyű járvány. A veszély közeledtének hírére Oberammergau elöljárói körülzáratták a községet. Őröket állítottak, akik éjszaka tüzek mellett virrasztottak, s senkit nem engedtek be. Egy valakinek sikerült kijátszania a védelmet: a közeli Eschenlohéban dolgozó Kaspar Schissler az évenkénti egyházi ünnepségre mindenáron haza akart menni szülőfalujába. Saját családja és az egész falu szerencsétlenségére behurcolta a járványt. 1632. október végére már 84 felnőtt és sok gyermek halálát okozta. A megtört lelkű túlélők 1633-ban egybegyűltek a plébániatemplomba, és ünnepélyesen fogadalmat tettek: ha Isten megszabadítja a falut a vésztől, tízévenként előadják a Passiójátékot. A csodával határos módon a halál nem szedett több áldozatot, és Oberammmergau lakói és leszármazottai mai napig betartják az ígéretet. Több mint 350 éven át, majd minden évtizedben megtartották az előadást, dacolva a hivatalos tilalmakkal, elszenvedve a nehézségeket és bírálatokat, még háborús időszakban is. Az 1940-es passió természetesen elmaradt, s az 1950-es újrakezdés a hamvaiból föltámadt főnixmadár mítoszával egyenértékű, hiszen a két évtizedes szünet után a passió több mint félmillió látogatót fogadott. A helyszín kezdetben csak a kis templom volt, 1930 óta fedett színpad áll a faluban. Manapság a passió reggel 9-től délután 5 óráig tart, ebédszünettel. Mindenki részt vehet rajta, akár gyerekek is. Helyet foglalni érdemes jóval a passió előtt (akár két évvel előtte!).

A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvánnyal összefüggésben a 2020-as játékot 2022-re halasztotta a szervezőbizottság.


Kultúra[szerkesztés]

A passió mellett Oberammergau fafaragványairól is híres. A faluban fafaragó képző iskola is működik. Az is utcákon fafaragók boltjai sorakoznak, portékáikon általában vallási témákat örökítenek meg.

Lakosság[szerkesztés]

Egy 2013-as felméréskor a falu lakossága 5114 fő volt. A népsűrűség 170/km². A falu polgármestere Arno Nunn (Bajor Keresztényszociális Unió).

Források[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)