FÉG

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A FÉG a hazai nagyüzemi fegyvergyártásban meghatározó szerepet játszó - története során különböző nevek alatt működő - vállalat rövidítése és márkaneve [1] volt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Fegyver- és Gépgyár Rt.[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1891. február 24-én alapították Budapesten alapított Fegyver- és Gépgyár Rt. aFÉG jogelődjét. A gyárban pisztolyok, puskák és géppisztolyok készültek. A Magyar Honvédség számára és exportra egyaránt gyártottak lőfegyvereket. 1935–ben jött létre a fúzió a Fegyvergyár és a Magyar Fém- és Lámpaárugyár Rt. között Fémáru-, Fegyver- és Gépgyár Rt. néven.[2] A különböző profilok közül 1938-tól, a győri program meghirdetését követően, a fegyvergyártás vált a legfontosabbá. Magyarországnak a második világháborúba való belépése után fokozták a termelést. 1943-ban a cég gyártmányainak túlnyomó része [3] fegyverekből állt. Ebben az időszakban a cég mintegy 10 ezer dolgozót foglalkoztatott. A Soroksári úti fegyvergyártó üzemeket és a cég olajfinomítóját 1944-ben angolszász bombázások tették tönkre.[4]

A Fegyver- és Gázkészülékgyár mint állami vállalat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második világháború után a vállalat neve gyár 1946–1965 között Lámpagyár (Lampart) volt. A vállalat 1965-ben vette fel a Fegyver- és Gázkészülékgyár nevet. Címe: Budapest IX. Soroksári út 158 volt. Továbbra is központi szerepet játszott a hadsereg lőfegyverellátásában, itt készültek a magyarországi lakótelepi lakásokban még ma is használatos gázkonvektorok is. Ezt követően először Kalasnyikovokat, majd különböző fajta egyéb lőfegyvereket gyártottak itt.

1975-ben került a vállalathoz a Fővárosi Gázkészülékgyártó Vállalat, amelyet 1984-ben leállítottak - belőle alakult a FÉG Szolgáltató Leányvállalat.

A privatizáció óta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az állami vállalat 1990-ben - a privatizáció folyamán - 13 termelő és szolgáltató több kereskedelmi társasággá (kft.) alakult. Ezek közül az egyik, FÉGARMY Fegyvergyártó Kft.' volt. Minthogy 2004-ben számos exportpiacra fegyverkereskedelmi tilalmat rendelek el, emiatt a FÉGARMY végleg csődbe ment.

Források, jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Budapest lexikon I. kötet 414 - 415. old.
  • Új magyar lexikon. Kiegészítő kötet 1962 - 1980 167. old.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. továbbá cégnevének vezérszava illetve védjegye
  2. Ez a cég 1946-ig működött.
  3. mintegy 90 %-a
  4. Budapest lexikon