Ferenc de Paula spanyol infáns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferenc de Paula infáns
UralkodóházBourbon
Született1794. március 10.
Aranjuez
Elhunyt1865. augusztus 13. (61 évesen)
Madrid
NyughelyeEl Escorial-i királyi kolostor
ÉdesapjaIV. Károly spanyol király
ÉdesanyjaParmai Mária Lujza
HázastársaSzicíliai Lujza Sarolta
GyermekeiIzabella Ferdinanda infánsnő
Ferenc spanyol király
Henrik, Seville hercege
Lujza Terézia sessai hercegné
Jozefina Ferdinanda infánsnő
Mária Krisztina infánsnő
Amália del Pilar bajor királyi hercegné
Vallásarómai katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferenc de Paula infáns témájú médiaállományokat.

Ferenc de Paula (spanyolul: Francisco de Paula; Aranjuez, Spanyol Királyság, 1794. március 10. – Madrid, Spanyol Királyság, 1865. augusztus 13.), Bourbon-házból származó spanyol infáns, Cádiz hercege, ismert szabadkőműves, IV. Károly spanyol király és Parmai Mária Lujza királyné legkisebb gyermeke, II. Izabella királynő nagybátyja, akinek férje a herceg legidősebb fia, Ferenc de Asís herceg lett.

Ifjúkora[szerkesztés]

Az ifjú Ferenc de Paula infáns 1791 körül

Ferenc de Paula infáns 1794. március 10-én született az aranjuezi királyi palotában, a Bourbon-ház tagjaként. Teljes neve Ferenc de Paula Antal Mária, spanyolul: Francisco de Paula Antonio María volt. Ő volt IV. Károly spanyol király és Parmai Mária Lujza királyné tizennegyedik, egyben legkisebb gyermeke. Két felnőttkort megélt fivére a későbbi VII. Ferdinánd király és a trónkövetelő Károly Mária Izidor, Molina grófja voltak.

Születésekor szülei már húsz éve házastársak voltak, legkisebb gyermekként édesanyja kedvencének számított. Már a korabeli pletykák is Ferenc de Paula és nővére, Mária Izabella infánsnő valód apjának édesanyjuk szeretőjét, a főminisztert, Manuel Godoyt tartotta. Oktatását a svájci Johann Heinrich Pestalozzi pedagógiai elvei alapján kapta, amely különbözött két fivére neveltetésétől, és amely nézeteket Godoy miniszter próbálta terjeszteni Spanyolországban. Tanulmányait 1808-ban, tizennégy éves korában megszakították a francia invázió okán.

Utolsó évek[szerkesztés]

Miután fia, Ferenc de Asís infáns 1846-ban összeházasodott első-unokatestvérével, II. Izabella királynővel, Ferenc de Paula visszatért a spanyol királyi udvarba. Ugyan a királynőnek boldogtalan volt a házassága homoszexuális férjével, nagyon megkedvelte apósát egyben nagybátyját, továbbá Ferenc de Paula egyik leánya, Lujza Terézia infánsnő II. Izabella egyik legközelebbi barátja lett.

Ötvennyolc éves korában, 1852. december 19-én másodjára is megházasodott Madridban. Rangon alul elvette Teresa de Arredondo y Ramirez de Arellano murciai táncosnőt. Keveset tudunk második feleségéről és házasságukról, annyi bizonyos, Teresa sokkal fiatalabb volt férjénél. A párnak egy fia született közvetlenül egy héttel az esküvőt követően, Ricardo María de Arredondo. A fiú 1864-ben megkapta a San Ricardo hercege (spanyolul: Duque de San Ricardo) címet, ugyanakkor csak édesanyja nevét, édesapja után a de Borbón nevet már nem használhatta.

Második házassága tizenkét évig tartott és boldognak bizonyult. Az udvari eseményeken továbbra is gyakran részt vett, ám azokon felesége nélkül. Doña Teresa 1863. december 29-én hunyt el. Kevesebb mint egy évvel második megözvegyülését követően Ferenc de Paula, Cádiz hercege 1865. augusztus 13-án, hatvanegy éves korában végbélrák következtében meghalt. Rangjának megfelelően a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostorben temették el.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Ferenc de Paula első felesége egyben unokahúga, Lujza Sarolta nápoly–szicíliai királyi hercegnő

Ferenc de Paula herceg kétszer nősült. Első felesége egyben unokahúga, Lujza Sarolta nápoly–szicíliai királyi hercegnő lett. A hercegnő volt I. Ferenc nápoly–szicíliai király és Mária Izabella királyné (Ferenc de Paula nővére) legidősebb gyermeke. A házasságra 1819. június 12-én került sor, Madridban. Kapcsolatukból összesen tizenegy gyermek született:

Források[szerkesztés]