Bourbon Izabella asztúriai hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mária Izabella
Infanta Isabel de Bourbon e Bourbon - La Chata.jpg
Uralkodóház Spanyol–Bourbon
Született 1851. december 20.
Madrid
Elhunyt 1931. április 22. (79 évesen)
Párizs
NyughelyeRoyal Palace of La Granja de San Ildefonso
Édesapja Bourbon Assisi Ferenc
Édesanyja II. Izabella spanyol királynő
Házastársa Bourbon–Szicíliai Kajetán
Vallása római katolikus

Bourbon Izabella asztúriai hercegnő (Madrid, 1851. december 20.Párizs, 1931. április 22.), a Bourbon-ház spanyol ágának sarja, II. Izabella spanyol királynő és Bourbon Ferenc spanyol király gyermeke. A szülők 1846. október 10-én házasodtak össze, és elsőfokú unokatestvérek voltak.

Mivel Mária Izabella Franciska volt szülei legidősebb, életben maradt gyermeke, ezért öccse, Alfonz születéséig, vagyis 1857. november 28-ig ő volt a trónörökös. A hercegnő 1868. május 13-án feleségül ment a 22 éves Bourbon Gaetano nápoly-szicíliai királyi herceghez, Girgenti grófjához, II. Ferdinánd nápoly–szicíliai király ötödik fiához. Frigyük csak 1871. november 26-ig, a férfi haláláig tartott, gyermekük pedig nem született. Az epilepsziás, depressziós Gaetano főbe lőtte magát a svájci Lucerne városának egyik hotelszobájában. Miután özvegységre jutott, a csupán 19 éves Izabella Párizsba költözött, édesanyjához, a trónjától 1868-ban megfosztott királynőhöz.

Többé nem ment férjhez. 1931. április 22-én, 79 esztendős korában hunyt el Párizsban. Végső nyughelye a La Granja de San Ildefonso-i Királyi Palotában van.

Titulusai[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Belföldi kitüntetései

Külföldi kitüntetései

Források[szerkesztés]