Bourbon Izabella asztúriai hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mária Izabella
Infanta Isabel de Bourbon e Bourbon - La Chata.jpg
Uralkodóház Spanyol–Bourbon
Született 1851. december 20.
Madrid
Elhunyt 1931. április 22. (79 évesen)
Párizs
NyughelyeLa Granja de San Ildefonso-i királyi palota
Édesapja Bourbon Assisi Ferenc
Édesanyja II. Izabella spanyol királynő
Házastársa Bourbon–Szicíliai Kajetán
Vallása római katolikus

Bourbon Izabella asztúriai hercegnő (Madrid, 1851. december 20.Párizs, 1931. április 22.), a Bourbon-ház spanyol ágának sarja, II. Izabella spanyol királynő és Bourbon Ferenc spanyol király gyermeke. A szülők 1846. október 10-én házasodtak össze, és elsőfokú unokatestvérek voltak.

Mivel Mária Izabella Franciska volt szülei legidősebb, életben maradt gyermeke, ezért öccse, Alfonz születéséig, vagyis 1857. november 28-ig ő volt a trónörökös. A hercegnő 1868. május 13-án feleségül ment a 22 éves Bourbon Gaetano nápoly-szicíliai királyi herceghez, Girgenti grófjához, II. Ferdinánd nápoly–szicíliai király ötödik fiához. Frigyük csak 1871. november 26-ig, a férfi haláláig tartott, gyermekük pedig nem született. Az epilepsziás, depressziós Gaetano főbe lőtte magát a svájci Lucerne városának egyik hotelszobájában. Miután özvegységre jutott, a csupán 19 éves Izabella Párizsba költözött, édesanyjához, a trónjától 1868-ban megfosztott királynőhöz.

Többé nem ment férjhez. 1931. április 22-én, 79 esztendős korában hunyt el Párizsban. Végső nyughelye a La Granja de San Ildefonso-i Királyi Palotában van.

Titulusai[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Belföldi kitüntetései

Külföldi kitüntetései

Források[szerkesztés]