„Kocsis Tibor (énekes)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
277. sor: 277. sor:
|rowspan="1"| 2020
|rowspan="1"| 2020
|[[Ha túl nagy a zaj]]
|[[Ha túl nagy a zaj]]
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|-
|rowspan="1"| 2021
|[[Sose hidd el]]
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|
|align="center"|

A lap 2021. március 21., 15:47-kori változata

Kocsis Tibor
Életrajzi adatok
Születési névKocsis Tibor
BecenévTibó
Született1981. szeptember 1. (42 éves)
Kecskemét
Pályafutás
Műfajokpop, rock
Aktív évek2007
Híres dalMit ér egy hang, Lásd a csodát
Hangszerének
Hangtenor
Tevékenységénekes
KiadókSony Music Entertainment (2012-2013)
HungaroSound (2013-2014)
Gold Record (2015-[1] (2013-)

Kocsis Tibor weboldala
SablonWikidataSegítség

Kocsis Tibor (Kecskemét, 1981. szeptember 1. –) magyar énekes, az X-Faktor 2011-es második évadjának győztese.

Családja

16 éves volt, amikor édesanyja elhunyt, így a további nevelése édesapjára hárult.[2] Két testvére van, egy nővére, Lilla, és egy húga, Liza.

A kezdetek és a gyerekkor

Kocsis az általános iskolát Lajosmizsén, a gimnáziumot Kecskeméten végezte, a Katona József Gimnáziumban érettségizett 2000-ben. Főiskolára Egerbe járt, az Eszterházy Károly Főiskolára, ahol Kommunikáció - művelődésszervező szakon végzett. Tibor jó tanuló volt, sok tantárgyban jeleskedett, szülei emellett korán felfedezték a zene iránti kiemelt szeretetét és rajongását. Kisgyerekkorától fogva tanult zongorázni, gitározni, énekelni. Részt vett a helyi városi rendezvényeken, az amatőr színtársulatban is játszott, az énekkar tagja volt. Tanárai is felfedezték tehetségét, számos versmondó, mesemondó és énekversenyen nevezték őt, és szinte minden városi megmozduláson részt vett és énekelt. 17 éves korában, amikor énekhangja elérte a végleges formáját, úgy döntött, hogy komolyabban is szeretne az énekléssel foglalkozni, így beiratkozott a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskolába, ahol Harsányi Tímea, majd Banó Éva énektanároknál képezte a hangját. A komolyzenei alapokon nyugvó magánének mellett belekóstolt a musicalek és a könnyűzene világába is. Tanulmányait egészen főiskolás koráig, 2004-ig végezte.

A korai szárnypróbálgatások: Megasztár és az első zenekarok (2003–2006)

Tibor 22 éves volt, amikor 2003-ban jelentkezett egy akkor induló új tehetségkutatóba, a Megasztárba. Ekkor bár rendelkezett némi technikai rutinnal, de kevés színpadi tapasztalata volt. Végül beválogatták őt a legjobb 50 versenyző közé, így a nagy nyilvánosság előtt is megmutathatta tehetségét. A tévés elődöntőben végül nem jutott tovább, helyette Galambos Dorina és Mujahid Zoltán jutott be az élő show-ba. Mindeközben Tibor elvégezte a főiskolát, és a Kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban kezdett el dolgozni rendezvényszervezőként. Ekkor jött meg a kedve igazán a zenéléshez. Még ebben az évben énekelni kezdett egy helyi zenekarban, majd 2005 szeptemberében megalakította első saját zenekarát, a Soda Effect nevű formációt. A zenekar 2006 elején mutatkozott be a közönségnek, és nagy sikert aratott. Műsoruk főleg ismert és kedvenc előadóik dalait tartalmazta, saját feldolgozásban. Tibor többek között énekelte Sting, Robbie Williams, Phil Collins, Michael Jackson, a Red Hot Chili Peppers, a Jamiroquai, a The Police és még számos előadó és zenekar ismert dalait. Koncertműsorukkal eljutottak az ország különböző pontjaira, főiskolai és egyetemi bulikba, városi rendezvényekre.

A kezdeti sikerek: a Csillag születik (2007–2010)

Tibor 2006-ban úgy döntött, hogy Budapestre költözik, ott keres munkát, és mellette folytatja a zenélést. Kisebb kitérők után 2007-ben kezdett el dolgozni a Szerencsejáték Zrt.-nél, ahol sorsolási menedzser volt. Mellette működött a Soda Effect zenekar is. Nem sokkal Budapestre költözése után kezdték el keresni a jelentkezőket az RTL Klub új tehetségkutató műsorába, a Csillag születikbe. Tibor úgy döntött, hogy benevez a műsorba. Az első élő adásban, mely egyben elődöntő volt, a Your Song című Elton John-dalt énekelte, a Moulin Rouge! című filmből. Kocsis a nézők szavazatai alapján továbbjutott, és a legjobb 12 produkció között folytathatta a versengést. Végül a döntő előtti adásban, az 5. helyen távozott a versenyből. Tibor a verseny során ismerkedett meg Janicsák Vecával, akivel azóta is jó barátságot ápolnak. A verseny újabb lökést adott Tibornak, ekkor készítette el első demó-felvételeit, melyek közül az egyik (Aki végül karjába zár) a később megjelent albumán is szerepelt. Zenekarával tovább járták a klubokat és koncerttermeket, de a távolság véget vetett az együttműködésnek. A Soda Effect zenekar végül 2009-ben feloszlott. Tibor egy időre felhagyott az énekléssel, és tovább dolgozott civil szakmájában.

A fordulat: X-Faktor (2011)

Tibor figyelemmel kísérte az X-Faktor első évadát, és 2011-ben úgy döntött, ő is megpróbálja újra, így jelentkezett a tehetségkutató második évadába. Robbie Williams: I Will Talk And Hollywood Will Listen című dalával nagy sikert aratott a mentorok körében, majd a mentorházban Malek Miklós mentor választása alapján bekerült az élő show-ba. Így Gyurcsík Tiborral és Tarány Tamással ők képviselték a 25 év felettiek mezőnyét. A műsorban számos sikeres magyar és külföldi dalt adott elő, legnagyobb sikerei közé tartoztak: Queen - Somebody To Love, Friderika - Kinek mondjam el vétkeimet, Phil Collins - Against All Odds, Michael Bublé - Feeling Good, Katona Klári - Legyen ünnep, és Josh Groban You Raise Me Up című dalának magyar verziója, a Mit ér egy hang?. Tibor a verseny során egyszer párbajozott, ahol Lil C-vel szemben jutott tovább. Végül a 2011. december 18-i fináléban Muri Enikőt győzte le, és a nézők szavazatai alapján ő lett az X-Faktor győztese. Kocsis Tibor mentora Malek Miklós volt, aki a műsorban betöltött mentori tevékenysége alatt Tiborral érte el a legjobb eredményt. Vastag Csaba 2010-es győzelme után ismét a 25 év felettiek közül került ki a győztes. 2011. december 19-én megjelent Tibor első albuma, Az első X címmel, mely a műsorban elhangzott első 9 dalt és a Győztes dalt tartalmazta. A lemez dupla platinalemez lett, és 6 hétig vezette a Mahasz-listát.

Az első saját dal és saját album: Irány az élet! (2012–2013)

2012 januárjában Tibor stúdióba vonult, és elkészült első dala, Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Major Eszter szerzeménye, a Lásd a csodát. A dal rádiós premierjére a Class FM rádió Morning Show című műsorában került sor 2012. február 24-én, televíziós premierjére pedig a Való Világ 5. döntőjében, 2012. február 26-án. A dal nagy sikert aratott, és a rádiók egyik kedvence lett. Tibor a 2012-es erdélyi X-Faktor turnén adta elő a dalt először élőben, március elején. Ezt követően ismét stúdióba vonult, és Rakonczai Viktor producer segítségével dolgozni kezdett első önálló albumán. A lemez végül 2012. július 9-én jelent meg az iTunes-on, majd 2012. július 16-án kereskedelmi forgalomban, CD-n kiadva. A lemez első helyen nyitott a Mahasz listán. Még ebben a hónapban, 2012. július 24-én debütált az első videóklip, a Lásd a csodát. A lemezt a budapesti Orfeum mulatóban mutatták be, három egymást követő élő koncerten, Tibor állandó zenekarával, Temesi Bertalan vezetésével. A lemez következő kislemezsikere a Janicsák Vecával közös duett volt, Ez az a perc címmel, mely Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Janicsák István szerzeménye. A dal a Csillag születik negyedik szériájának döntőjében is elhangzott a két énekes előadásában, 2012. június 2-án, a lemez megjelenése előtt egy hónappal. 2012. október 13-án, az X-faktor harmadik szériájának első élő adásában Tibor előadta a Forgószél vár című dalt, melyet korábbi mentora, Malek Miklós írt az énekes számára (Darius Lux és Szente Vajk mellett). 2012. december 15-én Tibor ismét az X-Faktor színpadán állhatott, ahol Antal Tímeával, az egyik finalista énekessel adták elő a Lásd a csodát! című slágert. 2012. december 22-én került adásba az RTLII műsorán Kocsis Tibor élő koncertje, Egy este Kocsis Tiborral címmel. A koncerten elhangzott a bemutatkozó album összes nagy slágere, többek között a Hagyjál! című dal, melyben Tibor duettpartnere Tóth Gabi énekesnő volt. A rajongók itt hallhatták először Tibor Meglepetés című karácsonyi dalát, és a Goldhand-del közös együttműködésből született dalt is, melynek címe: Save Me. 2013 áprilisától újabb kislemezdal jelent meg az Irány az élet!-ről, a Soha már, melyhez egy rádiós változat is készült a szerző, Szakos Krisztián által. A szöveget Szabó Ági írta.

Új holnap (2013–2014)

Tibor 2013 nyarán ismét stúdióba vonult, és elkezdett dolgozni második szólólemezén. A lemez egyfajta összegzése is volt az elmúlt két évnek, szerepeltek rajta korábban már nyilvánosságra került dalok (pl. az Egy Este...-koncerten először felcsendült Meglepetés, az X-Faktorban elhangzott Legyen ünnep, a Goldhanddel közös U Saved Me, vagy a Legenda című műsorban elhangzott Kovács Kati-dal, az Add már, Uram, az esőt!), ám zömében új dalokat tartalmaz. A lemez címadó dala, az Új holnap először az X-faktor egyik vasárnapi adásában, 2013. december 1-jén hangzott el. Ezzel párhuzamosan a lemez egy másik dala, a Helló Budapest! lett a Juventus Rádió azonos című reggeli műsorának indulója. 2013. december 15-én Tibor az X-Faktor döntőjén is fellépett a másik két győztessel, Vastag Csabával és Oláh Gergővel, ahol előadták A legszebb játék című dalt, melynek dalszövegét közösen szerezték.

A lemez végül 2014. január 23-án jelent meg az iTunes-on és fizikai formában egyaránt.

3 "A harmadik nagylemez" (2016–2017)

2016 elején jelentkezett új videóklippel, mely a 'Másolt kazetták' című dalhoz készült. Ez a dal Tibor következő lemezének előfutára volt, ami 2016 őszén jelent meg '3' címen. A lemezen olyan dalok szerepelnek, mint a 'Chuck Norris', a 'Megtörik a jég', és a Tibó által írt 'Árnyékország'. Dalszerzésben olyan nevek voltak az előadó segítségére, mint Lotfi Begi, Molnár Tamás, Szepesi Zsolt, Havas Lajos, Csicsák Norbert, Rakonczai Viktor és Vödrös Márton.

Újra versenyben: Sztárban sztár (2016)

Öt év után 2016-ban ismét megméretteti magát egy nagyszabású műsorban, a Sztárban sztár című műsorban immár profi előadókkal, színészekkel. A műsor arról szól, hogy hazai könnyűzenei előadók nemzetközi, illetve hazai előadókká átalakulva, azok dalait adják elő. Profi sminkesek, maszkmesterek, fodrászok és stylistok segítenek abban, hogy külsőleg hasonlítsanak az eredeti sztárra. Az énektanár segítségével a versenyzők a megformálandó személy hangját, éneklési stílusát veszik le. A koreográfus pedig abban segít, hogy a megformált sztárok mozgásait, tánclépeseit és gesztusait sajátítsák el. A műsorban egészen a második helyig menetelt.

Elismerések

Albumok

Év Album Legmagasabb
helyezés
Minősítés
MAHASZ Top 40
2011 Az első X 1
  • Platinalemez
2012 Irány az élet! 1
2014 Új holnap 4
2016 3 -

Videóklipek

  • 2012 - Lásd a csodát
  • 2013 - Soha már
  • 2014 - Hello Budapest
  • 2014 - Meglepetés
  • 2015 - Mondd meg bátran
  • 2015 - Dakar-dal
  • 2016 - Másolt kazetták
  • 2017 - Árnyékország
  • 2018 - Úszunk az árral
  • 2019 - Sorszám
  • 2020 - Ha túl nagy a zaj
  • 2021 - Sose hidd el

Slágerlistás dalok

Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart[3] Class 40 Mahasz Editors’ Choice Mahasz Rádiós Top 40 Mahasz Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2012 Lásd a csodát 19 7 31 25 10 Irány az élet!
Ez az a perc (km. Janicsák Veca) 9 24
2013 Soha már 8 30
Új holnap Új holnap
2014 Hello Budapest
Meglepetés
2015 Mondd meg bátran
Dakar-dal 3
2016 Másolt kazetták
2017 Árnyékország
2018 Úszunk az árral
2019 Sorszám (km. Dér Heni)
2020 Ha túl nagy a zaj
2021 Sose hidd el
Vendég kislemezek
Év Kislemez Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart Class 40 Mahasz Editors’ Choice Mahasz Rádiós Top 40 Mahasz Dance Top 40 Mahasz Single (track) Top 10 EURO 200
2014 Leszek a dal (Danics Dórával, Vastag Csabával és Oláh Gergővel)

Legszebb játék (Vastag Csabával, Oláh Gergővel és Kocsis Tiborral)

Összesítés
1. helyezett számok
Top 10-be bekerült 3
Top 40-be bekerült 1 3 1 3

Jegyzetek

  1. HungaroSound hivatalos honlapja
  2. Archivált másolat. [2012. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 17.)
  3. Viva Chart

További információk