Schaerbeek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schaerbeek / Schaarbeek
Schaerbeek vasútállomása
Schaerbeek vasútállomása
Schaerbeek / Schaarbeek címere
Schaerbeek / Schaarbeek címere
Schaerbeek / Schaarbeek zászlaja
Schaerbeek / Schaarbeek zászlaja
Scaerbeek kerület a brüsszeli régióban
Scaerbeek kerület a brüsszeli régióban
Becenév: la cité des ânes, de ezelsgemeente
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióBrüsszel Fővárosi régió zászlója Brüsszel fővárosi régió
KözösségA belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
A belgiumi francia közösség zászlója Belgiumi Francia Közösség
TartományArrondissement of Brussels-Capital
JárásBrüsszel
PolgármesterBernard Clerfayt (FDF)
Irányítószám1030
Körzethívószám02
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség132 799 fő (2020. jan. 1.)[1]
Férfi54931
Nők57014
Népsűrűség13753 fő/km2
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta27 (2006) %
Átlagos éves jövedelem9093€/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület8,14 km2
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 52′ 03″, k. h. 4° 22′ 25″Koordináták: é. sz. 50° 52′ 03″, k. h. 4° 22′ 25″
Schaerbeek / Schaarbeek weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Schaerbeek / Schaarbeek témájú médiaállományokat.

Schaerbeek (franciául, amely a régi holland helyesírást őrizte meg) vagy Schaarbeek (hollandul) egyike a belga fővárost, Brüsszelt alkotó 19 alapfokú közigazgatási egységnek, községnek. 2006-ban teljes lakossága 111 946 fő volt, területe 8,14 km², népsűrűsége 13 753 fő/km².

A kerület csúfneve szamárváros (la cité des ânes vagy de ezelsgemeente), amely onnan ered, hogy Schaerbeek lakói meggyet termeltek, elsősorban a Kriek gyümölcssör előállításához és a meggyet szamarakkal szállították a brüsszeli piacokra.

Schaerbeek belvárosában jelentős számú török bevándorló él, akik közül a legtöbben Afyon/Emirdağ városból érkeztek. Számos marokkói bevándorló is él itt.

A kertvárosi rész a nemzetközi közösség és az EU tisztviselőinek egyik kedvelt lakhelye, mivel közel van az intézményekhez, a repülőtérhez és megőrizte kellemes, kertvárosias hangulatát.

A schaerbeeki temető, neve ellenére, a szomszédos Evere kerületben található.

Földrajzi elhelyezkedése[szerkesztés]

A kerület a Brüsszel fővárosi régió északnyugati részén található, szomszédai észak felől Haren (Brüsszel), északnyugaton Evere, délnyugaton Woluwe-Saint-Lambert, nyugaton Saint-Josse-ten-Noode.

Története[szerkesztés]

Schaerbeek - városháza

A Scarenbecca nevű település első említése 1120-ból, a cambrai püspök egyik okleveléből származik[2] Maga a név feltehetően a frank vagy az óholland nyelvből , a schaer (csorba, bevágás) és beek (patak) szavakból származik.[3] A dokumentumban a cambrai püspök Scarenbecca és Everna (azaz a szomszédos Evere) templomait a Soignies-i egyházmegye felügyelete alá helyezte.

Az első lakosok feltehetően a kőkorban telepedtek meg, amire a kerületben, a Josaphat parkban talált kovakő szerszámokból lehet következtetni.[2] Feltártak még 2. századból származó római sírokat és érméket is.

A középkorban a település a Brabanti Hercegség része volt. 1301-ben II. János brabanti herceg a települést a brüsszeli városatyák hatáskörébe utalta. Kb. ekkor épült a Szt. Szerváciusznak szentelt templom is.

A 14. század végén Schaerbeek területének nagy részét a Kraainemi földesurak vadrezervátummá alakították át. Ez és a földművelés következtében egészen a 18. század végéig Scaerbeek megőrizte vidékies karakterét. Területének nagy részét ekkor még erdők borították, míg a maradékon zöldségeket termesztettek és szőlőt műveltek. 1540-ben Schaerbeeknek 112 háza és kb. 600 lakosa volt.

Az 1570-es évektől kezdve a település sokat szenvedett a vallásháborúk miatt, feldúlták Hallgatag Vilmos orániai herceg és a vele szemben álló Alba herceg katonái is. A háborúk során brit, bajor, francia és spanyol csapatok vonultak erre. A francia forradalom során Schaerbeeket önálló településsé nyilvánították.

1830. szeptember 27-én a belga szabadságharc során kisebb összecsapásra került sor a Josaphat völgyben belga felkelők és a visszavonuló holland csapatok között.

1879-ben építették az új Szt. Szerváciusz-templomot a régi mellett, amelyet végül 1905-ben le is bontottak. A városházát 1887-ben, a vasútállomást 1902-ben építették fel.

A 19. és 20. század során Schaerbeek a tehetős brüsszeli lakosok „vidéki” menedékhelye lett, akik nyaralókat és házakat építettek a kerületben. 1889-ben alapították a helyi lőteret, ahol 1915-ben a németek kivégezték a brit Edith Cavell nővért.

A második világháború befejezése után Dwight D. Eisenhower tábornok, szövetséges főparancsnok látogatta meg a települést. Schaerbeek lakossága akkoriban érte el csúcspontját 125 000 fővel.

Látnivalók[szerkesztés]

Szűz Mária-templom
 • Schaerbeek területén számos art deco és art nouveau ház található, köztük a Maison Autrique, az első ház, amelyet Victor Horta tervezett és épít(tet)ett Brüsszel környékén.
 • A városházát II. Lipót belga király avatta fel, 1887-ben.
 • A Josaphat Park, amelyet szintén II. Lipót avatott fel (1904-ben), a kerület egyik jelentős zöldterülete. A park szomszédságában található a Brusilia Residence, Belgium legmagasabb lakóépülete.
 • Itt található óra-, sör- és orgonamúzeum is.
 • A nemzeti lőtér (Nationale Schietbaan vagy Tir Nationale egy kb. 20 hektáros katonai létesítmény volt Schaerbeekben, 1889-1959 között. A második világháború alatt számos belga ellenállót végeztek itt ki a német megszállók. A létesítményt 1959-ben lerombolták, ma már csak egy kis része, az Enclos des fusillés maradt fenn, ahol többek között Edith Cavell sírja is megtalálható.

Brusilia[szerkesztés]

A Residence Brusilia lakóépület a Josaphat Park mellett található. A belga Jacques Cuisinier tervezte és 1970-1974 között építették fel.

A 35 emeletes, 100 méter magas épület Belgium legmagasabb lakóháza; a legfelső szintekről páratlan kilátás nyílik Brüsszelre.[4]

Clockarium[szerkesztés]

Clockarium

A Clockarium óramúzeumot az Art Deco kerámiaóráknak szentelték. Specialitása a fajansz kandallóóra, amely az első megfizethető és széles tömegek számára is elérhető órának számított és a legtöbb belga otthonban megtalálható volt az 1920-as -30-as években. A múzeum Art Deco stílusú épülete a Reyers sugárúton található.[5]

Híres személyek[szerkesztés]

A kerületben született vagy élt:

Testvérvárosai)[szerkesztés]

 •  Belgium: Houffalize - a második világháború vége felé, Schaerbeek gyűjtést szervezett a belga Houffalize település javára, amely súlyos károkat szenvedett az ardenneki német ellentámadás során. Azóta minden évben karácsonyfák százait küldik Houffalize-ből Schaerbeekbe.
 •  Marokkó: Al-Hoceima
 •  Törökország: Beyoğlu

További képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bevolking per gemeente op 1 januari 2020. Statbel
 2. a b Archivált másolat. [2011. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 26.)
 3. http://www.scribd.com/Enquete-Communale-Final/d/19264207
 4. The Brusilia building
 5. The Clockarium Museum

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Schaerbeek
A Wikimédia Commons tartalmaz Schaerbeek témájú médiaállományokat.