Ugrás a tartalomhoz

Woluwe-Saint-Lambert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Woluwe-Saint-Lambert (Sint-Lambrechts-Woluwe)
Az art déco stílusú városháza
Az art déco stílusú városháza
Woluwe-Saint-Lambert címere
Woluwe-Saint-Lambert címere
Woluwe-Saint-Lambert zászlaja
Woluwe-Saint-Lambert zászlaja
Woluwe-Saint-Lambert kerület elhelyezkedése a Brüsszel Fővárosi Régióban
Woluwe-Saint-Lambert kerület elhelyezkedése a Brüsszel Fővárosi Régióban
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióBrüsszel Fővárosi régió zászlója Brüsszel fővárosi régió
KözösségA belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
A belgiumi francia közösség zászlója Belgiumi Francia Közösség
TartományArrondissement of Brussels-Capital
JárásBrüsszel
PolgármesterOlivier Maingain (LB)
Irányítószám1200
Körzethívószám02
Népesség
Teljes népesség57 712 fő (2020. jan. 1.)[1]
Férfi22998
Nők27751
Népsűrűség6687 fő/km2
Kor szerinti eloszlás (2006)
0–1920,37%
20–6460,53%
65 felett19,10%
Más nemzetiségűek28,03% (2007)
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta11,6 (2006) %
Átlagos éves jövedelem13 234 €/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület7,22 km2
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 50′ 35″, k. h. 4° 25′ 32″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 35″, k. h. 4° 25′ 32″
Woluwe-Saint-Lambert weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Woluwe-Saint-Lambert témájú médiaállományokat.

Sint-Lambrechts-Woluwe (holland kiejtése: sɪnt ˈlɑmbrɛxts ˈʋoːlyʋə) vagy Woluwe-Saint-Lambert (francia) egyike a Brüsszel fővárosi régiót alkotó 19 alapfokú közigazgatási egységnek, községnek. A kerület egyike a Brüsszelben található elegánsabb lakóövezeteknek, jellegében leginkább Uccle-hez hasonlít, vagy például Londonban a Kensington és Chelsea kerületre. A kerületben vegyesen találhatók apartmanok, sorházak és saját kerttel rendelkező családi házak.

A kerület elnevezése[szerkesztés]

Mivel a brüsszeli régió hivatalosan kétnyelvű ezért a kerület nevének két változata létezik: Sint-Lambrechts-Woluwe (hollandul) vagy Woluwe-Saint-Lambert (franciául). A kerület nevét a francia kiejtést követve gyakran Woluwénak írják, illetve rövidítésekben WSL-ként használják. Ezen felül használatos még a Woluwe-St-Lambert verzió is.

Földrajz[szerkesztés]

Az Avenue de Broqueville
De Broquevillelaan
A 13. századi Lindekemale vízimalom

A kerület Brüsszel keleti oldalán, a városi körgyűrű 1-2 kijáratához közel található, Brüsszel egyik leginkább dombos része, sok fásított területtel és számos parkkal. A kerületen keresztülfolyik a Woluwe-folyó. A kerületben található a Leuveni Katolikus Egyetem brüsszeli campusa, valamint számos belga rádió és televíziós társaság, mint például az RTL Group, székhelye. A kerültben számos bevásárlóutca található, mint például az Avenue Georges Henri (hollandul: Georges Henrilaan), illetve a Woluwe Shopping Centre, a Roodebeek metrómegállónál. A kerület legjelentősebb utcáit és útjait jelentős 20. századi belga politikusok után nevezték el, mint például Avenue Charles de Broqueville és az Avenue Paul Hymans. A kerület alatt fut a brüsszeli metró 1-es (korábban 1B) vonala, és itt található a vonal végállomása is (Stokkel–Stockel).

Történet[szerkesztés]

A középkorig[szerkesztés]

A Wolubilis kulturális központ
A Chateau Malou

A kerületben folyó ásatások számos, a bronzkorból származó leletet tártak fel, annak jeleként, hogy ez a terület meglehetősen korán benépesült. A kerület elődjének számító falu első említése azonban a 11. századból származik, amikor a Woluwe-folyó melletti erdőt kivágták és az irtást mezőgazdasági felhasználásra előkészítették. A 12. sz.-ból származik a kerület legrégebbi templomának román stílusú tornya, amelyet Szent Lambert-nek szenteltek, aki a 7. században Maastricht püspöke volt, és a mai Liège városa közelében szenvedett vértanúságot.

A 12. század végén a Saint Lambert-egyházközséget és a hozzá tartozó földeket a brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula káptalanháznak (a mai katedrális elődjének) adományozták. Számos alapítvány és kórház telepedett ekkor a Woluwe-folyó völgyébe.

A középkor nagy részében Woluwe a Brabanti Hercegség része volt, a herceg egyik hűbérurának irányítása alatt. A Woluwe menti területek egy része a Forest / Vorst-i és a leuveni 't Park apátságok része volt.

A 16. századtól napjainkig[szerkesztés]

A kerület lakossága egészen napjainkig túlnyomórészt földművelőkből állt, a környék elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozott. A 16. századtól kezdve települt a környékre a brüsszeli nemesség és a tehetősebb papság egy része, néhány ekkor épült kastély a mai napig fennmaradt. 1897-ben a Chausse de Tervueren megépítésével, illetve a városi közlekedés fejlődésével a kerület egyre közelebb került a brüsszeli polgároknak, akik a csendet és nyugalmat keresve nagy számban költöztek ide.

A városiasodás igazán csak a 20. században vett lendületet, ekkor épültek ki jómódú polgárságnak otthont adó lakónegyedek, követve az akkor divatos Art Noveau és art déco stílusokat. Ezek jó része a Brand Whitlock Boulevard környékén látható.

A folyamat napjainkban is tart, egyre újabb és újabb lakónegyedek épülnek, amelyek elsősorban a tehetősebb brüsszelieket, illetve az Európai Unió és különböző nemzetközi vállalatok által foglalkoztatott külföldieket vonzanak.

Látnivalók, érdekességek[szerkesztés]

 • A Woluwe-folyó völgyében számos parkot alakítottak ki, mint például a Parc de Woluwe, a Parc des Sources vagy a Parc Malou.
 • A román stílusú Saint-Lambert-templom legkorábbi része a harangtorony. A templomot a 18-19. század során több alkalommal átépítették és kibővítették.
 • A templommal szemben található a Hof van Brussel kastély, amely a 16-17. sz.-ban épült, bár egyes részei a 12. századból származnak. Az épület névadója az első birtokos, a „van Brussel” (franciául a „de Brouxelles”) család volt.
 • A kerületi önkormányzat központja az 1930-as években épült városháza, amely a metró Tomberg megállója közelében áll.
 • A Parc de Roodebeekben található a kerületi múzeum, amely a brüsszeli építész Emile Devos tervei alapján épült.
 • A neoklasszikus stílusú, 1776-ban épült Château Malou a hasonló nevű park közepén áll.
 • A Hof ten Berg tanya a 18. sz.-ból származik, egykor a Vorst apátság része volt a körülötte fekvő mintegy 100 hektáros területtel együtt.
 • A 12. sz.-i Lindekemale vízimalom a Parc Malou szélén áll, manapság mint étterem működik.
 • A Slot kastély Woluwe korábbi urainak volt a lakhelye, 1500 körül épült
 • A Wolubilis kulturális központ és színházat 2006-ban avatták fel, az épületegyüttes az Avenue Paul Hymanslaanon található, a metró Roodebeek megállójához közel.

A kerület híres szülöttei[szerkesztés]

 • Jules Malou, belga politikus (1810–1886), 1871–1878 között Belgium miniszterelnöke
 • A belga királyi család számos tagja, mint például Princess Louise, Prince Nicolas, és Prince Aymeric

Egyéb[szerkesztés]

A kerület futballcsapata a belga 3. osztályban versenyző Royal White Star Woluwe (RWSW). A klub a Chemin du Struykbeken-en található Fallon Stadium-ban edz, illetve itt játsszák az otthoni mérkőzéseket. A csapat honlapja: www.whitestar.be

A KV Woluwe-Zaventem a brüsszel melletti Zaventem város csapata.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]