Leuveni Katolikus Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
World Heritage Logo global.svg A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Leuveni Katolikus Egyetem
KU Leuven logo.svg

KUL.svg
Alapítva 1968
Hely Belgium, Leuven
Típus
Rektor Luc Sels
A Leuveni Katolikus Egyetem weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Leuveni Katolikus Egyetem témájú médiaállományokat.
Az Arenberg-kastély, az egyetem egyik régi épülete.

A Leuveni Katolikus Egyetem (hollandul: Katholieke Universiteit Leuven, hivatalos rövidítése: K.U.Leuven, szóközök nélkül) a Németalföld legősibb egyeteme, valamint a legrégibb, ma is fennálló katolikus egyetem a világon. A belgiumi Leuven városában található. 2009 óta az egyetem rektora Mark Waer. Az egyetem főkancellárja André Léonard.

Az egyetem patrocíniuma február 2 (Gyertyaszentelő Boldogasszony). Minden évben ezen a napon nyújtják át díszdoktori okleveleket. Az egyetem címerében Szűz Mária mint Sedes Sapientiae, azaz a Bölcsesség Széke látható, ölében a gyermek Jézussal.

Az egyetemnek 14 kara, 62 alapdiplomás képzése és 104 posztgraduális képzése van. A 2005-2006-os tanévre 30.545 hallgató iratkozott be.

Az egyetem története[szerkesztés]

Leuven a Brabanti Hercegség fővárosa volt. A 15. században a város kérelmet nyújtott be egyetem alapítására, amit IV. János brabanti herceg támogatott. V. Márton pápa 1425. december 9-én bocsátotta ki azt a bullát, amelyben megalapítja a Leuveni Egyetemet, mint Studium Generale-t. Ez a földkerekség legrégebbi római katolikus egyetem, amely ma is működik. Példaképül szolgált a megszervezésekor Párizs, Köln és Bécs már működő egyeteme. Az egyetem virágkorának a 16. századot tekintik, amikor olyan tudósok tanítottak falai között, mint Adriaan Florenszoon Boeyens, a későbbi VI. Adorján pápa, rotterdami Erasmus, a neves orvos, Andreas Vesalius vagy az ismert térképész, Mercator. Az egyetemet a Francia forradalom után újraalapították. 1968-ban az ősi egyetem kettévált és Leuven városában maradt a flamand nyelvű rész, a francia nyelvű egyetem pedig Louvain-la-Neuve városába költözött.

Az egyetemi könyvtár épülete.

Az egyetemi könyvtár: az Ómagyar Mária-siralom forráshelye[szerkesztés]

A Leuveni Katolikus Egyetem legismertebb magyar kapcsolata egyik legértékesebb nyelvemlékünk, az Ómagyar Mária-siralom. 1922-ben (tehát még a flamand és a vallon rész szétválása előtt) fedezték fel meg az egyetemi könyvtár anyagában, az ún. Leuveni Kódexben. A szétváláskor páros-páratlan katalógus-számbeli szétválasztás útján a vallon részhez került. Csereanyag azonban magyar részről a flamand könyvtár számára gyűlt össze. Ezért Muzslay István professzor először visszacserélte a könyvet a flamand könyvtár számára, majd végül a flamand könyvtár cserélte el az Országos Széchényi Könyvtárral.

Karok[szerkesztés]

(Zárójelben a 2005-2006-os tanévben beiratkozott hallgatók száma):

Emellett a következő klinikák tartoznak az egyetemhez:

Egykori híres diákjai, tanárai[szerkesztés]

Magyar vonatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]