Püski Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Püski Sándor
Püski Sándor az Ünnepi Könyvhéten, 2007. május 31-én
Püski Sándor az Ünnepi Könyvhéten, 2007. május 31-én
Született 1911. február 4.
Békés
Elhunyt 2009. augusztus 2. (98 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása kiadó
Sírhely Farkasréti temető
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Püski Sándor témájú médiaállományokat.

Püski Sándor (Békés, 1911. február 4.Budapest, 2009. augusztus 2.) magyar könyvkiadó.

Életpályája[szerkesztés]

Földműves család gyermekeként született Békésen. 1929-ben érettségizett a helyi gimnáziumban. 1930-ban iratkozott be a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára, ahol 1935-ben avatták jogi doktorrá. Még ugyanezen évben házasságot kötött a vele egy évben született Zoltán Ilonával, aki 2006-ban bekövetkezett haláláig a családi életben és a könyvkiadásban életre szóló társa, s férje mellett a magyar könyv nagyasszonya lett.

1938-ban nyitotta meg könyvesboltját, egy évvel később, 1939-ben alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót. A kiadó főként a népi írók műveit jelentette meg, de nem riadt vissza elsőkötetes szerzők alkotásainak a megjelentetésétől sem. A líra, a próza és a dráma műfajában is időt álló műveket adott ki, elég csak a Erdélyi József, Gulyás Pál, Sinka István, Szabó Pál, Takáts Gyula és Tersánszky Józsi Jenő nevét megemlítenünk. Szám szerint is jóval több a forrásértékű tudományos, fontos ismeretterjesztő és a radikális politikai mondanivalót hordozó könyv a Magyar Élet-kiadványok összességében. László Gyula ősmagyarság-kutatási alapműve, Kodolányi János, Németh László, Szabó Dezső és Veres Péter tanulmánygyűjteménye is fémjelzi kiadói programját.

1941-ben, a harmadik, faji zsidótörvény életbe lépése után megjelentette Bary József, a tiszaeszlári per vizsgálóbírójának emlékiratait, amelyek szerint a vérvád megalapozott volt. 1942-ben újra, 1944-ben pedig kétszer - másodszorra a magyar zsidók deportálásának megindítása után – újra kiadta a memoárt.[1]

A Soli Deo Gloria (SDG) református ifjúsági egyesület balatonszárszói telepén 1943-ban rendezte meg az SDG-vel együtt a Magyar Élet-tábort. Az augusztus 23. és augusztus 29. között tartott szárszói találkozó a háborús idők egyik legjelentősebb politikai eseménye volt, amely egyben programadó tanácskozás volt a világháború utáni teendőkről. A kiadói munka mellett 1944-ben az ellenállást is szervezte. Püski Sándor az 1943-as Szárszói Magyar Élet Konferencia 50. évfordulójának tiszteletére jubileumi találkozót szervezett. A találkozón jelen voltak még: Csurka István, Bíró Zoltán, Pozsgai Imre, Fekete Gyula, Szűrös Mátyás, Kiss Gy. Csaba, Jobbágyi Gábor, Surján László, Tábori László, Bégány Attila, Elekes Andor, Füzessy Tibor.

Szárszó 1993 Konferencia

A kiadót 1950-ben államosították, Püski Sándort pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték, egy év után szabadult. 1966-ban Erdei Ferenc, a Hazafias Népfront akkori főtitkárának közbenjárására kapott útlevelet. A házaspár 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. Kitelepülésük után nagyon nehezen indult meg a munka, kezdetleges körülmények között, a lakásukról terjesztettek. Később előadókörutakat szerveztek Magyarországról meghívott művészekkel. 1974-ben vásárolta meg New York magyar negyedében, a 2. sugárúton az igen elhanyagolt állapotban lévő Corvin nevű kis könyvesboltot. 1975-ben hozták létre a Püski Kiadót, gondozásában az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre. A Püski-Corvin Magyar Könyvesház – amelyet 1984-ben cserélt át a 82. utcában egy nagyobbra – a Nyugaton élő magyarság szellemi központjává vált.

Püski Sándor sírja Budapesten. Farkasréti temető 6/7-1-80

1989-ben tért vissza Budapestre, ahol feleségével a Krisztina körúton lévő könyvesháza a népi irodalom szellemi örökösei gyűjtőhelyének számít. Az alapító munkáját később fiai, Püski László és Püski István, valamint unokái Püski Atilla és Püski Csaba segítették. Könyvkiadói profiljuk a régi, a Magyar Élet Kiadó idején közreadott kiadványaikat ismét megjelentették, de újabb műveket is kibocsátanak.

2009. augusztus 13-án, református szertartás szerint temették el a budapesti Farkasréti temetőben.

Elismerései[szerkesztés]

Főbb művei[szerkesztés]

 • Pótlás a Szárszó, 1943. címen a Kossuth Kiadónál Budapesten megjelent könyvhöz; Püski, New York, 1984
 • Könyves sors – magyar sors; Püski, Bp., 2002 ISBN 963 9337 52 8

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Püski Kiadó honlapja
 • Békés város honlapja
 • A nemzeti irodalom mentorának halálára – MNO
 • A lehetetlen kísértése – NOL
 • Petővári Ágnes: A Magyar Élet könyvkiadóról; Szíj Rezső, Bp., 1984 (Műbarátok kiskönyvtára)
 • A népi egységtől a nemzeti egységig. A Püski Kiadó története. Emlékező kiállítás. Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest, 1991. február 1-21.; összeáll. Szeredi Pál; PIM–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bp., 1991
 • Püski Sándor; szerk. Mészáros Enikő; Püski, Bp., 2004 (Paraván)
 • Juhász János: Püski Sándor, 1911-2009. Emléktábla-avató a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban, Békés, 2010. június 20.; Békés Város Jantyik Mátyás Múzeum, Békés, 2011 (Békési téka)
 • Püski Sándor emlékkönyv. Egy legendás ember beszédes dokumentumai; Püski, Bp., 2013
 • Püski István–Gulay István: Püski Sándor élete hagyatékának tükrében, 1-3.; Püski, Bp., 2015-2016
 • Szeredi Pál: Püski Sándor. Politikai életrajz; Barangoló, Pilisszentkereszt, 2016