Nuovo Trasporto Viaggiatori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuovo Trasporto Viaggiatori
Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) logo.svg
Sede ntv roma.jpg
Típus
Alapítva 2006
Székhely Róma, Olaszország
Vezetők Luca Cordero di Montezemolo
Iparág vasúti közlekedés
Tulajdonos
  • Intesa Sanpaolo
  • Diego Della Valle
  • Luca Cordero di Montezemolo
  • Gianni Punzo
Forma S.p.A.
Árbevétel 354 900 000 euró (2016)
Alkalmazottak száma 1074 (2013)
Anyavállalata Global Infrastructure Partners

A Nuovo Trasporto Viaggiatori weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nuovo Trasporto Viaggiatori témájú médiaállományokat.

A Nuovo Trasporto Viaggiatori Olaszország első magántulajdonú személyszállító vasúttársasága, továbbá a világ első olyan magántársasága, mely nagysebességű vasúti járműveket üzemeltet. Az NTV-t három olasz üzletember hozta létre (Diego della Valle, Luca di Montezemolo és Gianni Punzo), hogy versenyezzen a Trenitaliával.[1] A forgalom a korábbi tervek szerint 2011 ősz végén indulhatott volna meg, először a Nápoly-Milánó útvonalon, napi 5 pár vonattal. De számos csúszás miatt végül csak 2012 április 28-án indult meg a menetrend szerinti forgalom.[2]

Az NTV 2011 decemberében felavatta új vonatait, továbbá Nápolytól északnyugatra fekvő Nola városában megépített új karbantartó bázisát. Az olasz államelnök ez alkalommal küldött üzenetében köszöntötte az új vállalkozást, és azt a tényt, hogy 2 000 új munkahelyet teremtett, elsősorban a gazdaságilag legrosszabb helyzetben lévő Dél-Olaszországban. Formálisan is üzembe állították az AGV Alstom vonatot, és bemutatták a meghívott vendégeknek. Az NTV reméli, elég nagy ahhoz a piac, hogy mind a Trenitalia, mind az új NTV Italo vasútüzem megéljen a nagysebességű közlekedésből.

Az NTV kutatásai azt mutatták, hogy kb. 130 000-150 000 utas van naponta, akik átlagosan 320 kilométeres távolságon utaznak vonattal Olaszországban, igénybe véve a városok közötti távolsági vonatokat.[3]

Járművek[szerkesztés]

Az olasz Nuovo Trasporto Viaggiatori vörös szerelvénye
A Nuovo Trasporto Viaggiatori hálózata Olaszországban
Jelmagyarázat:
Vörös: vasúti közlekedés,
Szaggatott: csak nyáron
Sárga: autóbusz

2008. január 17-én a társaság bejelentette, hogy 25 db (és további 10 opció) Alstom AGV motorvonatot rendelt a szolgáltatás beindításához.[4][5]

Az NTV AGV vonatai próbafutásait 2010 decemberében kezdték meg, az Alstom tulajdonában lévő AGV prototípus vonattal együtt. Négy NTV AGV vonat volt érintett az engedélyezési próbafutásokon, ezek összesen 140 000 kilométert tettek meg Olaszországban, Franciaországban és csehországi Velim próbapályán. Minden teszteredmény rendelkezésre áll, és minden az NTV vonatokhoz szükséges dokumentáció elkészült, ezek már a Vasúti Biztonsági Hatóságnál vannak jóváhagyás céljából.

Az NTV kijelentette, a vonatai belső kialakításának minősége és használhatósága különbözteti meg a rivális Trenitália vonataitól. Az NTV három különböző elhelyezési típust ajánl, és ezeken belül is lehetnek variációk. A legexkluzívabb része a vonatnak a Club, ahol 19 tágas ülőhely van, néhány 2+1 elrendezésű és két négy üléses fülke. A nagyobb kapacitású biznisz osztályt, Prima-nak nevezik, itt üléssoronként 2+1 üléssel, 960 mm távolsággal az üléssorok között, míg a vonat többi része, melyet Smart-nak neveznek 2+2 ülés elrendezésűek. Mindegyik kocsiban az üléseket bőr fedi és Wi-Fi hozzáférést biztosítanak. A Prima osztályú kocsik közül egyik a Prima Relax, ez teljesen csendes, valamint egy Smart kocsi, amit nagy kivetítővel szereltek fel, ez az ún. mozi kocsi. Az NTV a vonatain filmeket fog vetíteni hosszú és megállás nélküli utazásnál, mint pl. RómaMilánó. A filmnézés bemutatkozás után néhány hónapig ingyenes, utána fizetős lesz. A vonatra műholdas kommunikációs rendszert telepítettek, amely lehetővé teszi az élő TV sugárzást, és a megszakítás nélküli Wi-Fi felhasználást az utazás legnagyobb részén. (Természetesen az alagutakban nem működik.) A jegyek díjszabását még nem tették közzé, de az NTV kijelentette, hogy mind a Trenitaliával, mind a légi közlekedéssel versenyképes lesz.

Kezdetben Nápoly–Milánó között napi hat vonatpárral indult meg a szolgáltatás. 2012 decemberre, amikor az NTV megkapja a 25 szerelvényének még le nem szállított részét, napi 50 vonat fog üzemelni Milánó–Róma között megállás nélkül, 2 óra 57 perces eljutási idővel. Az NTV 2007 novemberében rendelt meg 25 AGV vonatot az Alstomtól, és megegyezett 30 évig tartó fenntartásról is. Ezután az Alstom és az NTV közösen megtervezte és kiviteleztette Európa egyik legmodernebb karbantartási telepét Nolaban. A vonatok 618 millió euróba kerültek.[3]

Útvonalak[szerkesztés]

Az NTV 2012-től nagysebességű vasúti szolgáltatást indított el Olaszországban a Treno Alta Velocità vonalakon.

Az AGV motorvonatok az alábbi útvonalon közlekednek:[6]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Nuovo Trasporto Viaggiatori
A Wikimédia Commons tartalmaz Nuovo Trasporto Viaggiatori témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Murray Hughes: Open access high speed bid. Railway Gazette International, 2007. március 1. [2012. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 22.)
  2. Railway Gazette: NTV prepares to launch. railwaygazette.com, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. május 6.)
  3. a b Az NTV elindította az Italo vonatokat (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. május 9.)
  4. NTV, the first Italian private railway operator, chooses Alstom for the supply and maintenance of 25 AGV trains
  5. Alstom awarded Italian AGV contract. Railway Gazette International, 2008. január 17. [2012. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 22.)
  6. unknown: Alstom awarded Italian AGV contract. Railway Gazette International, 2008. január 17. [2012. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 22.)