Nemzeti csúcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A találkozó színhelye az MTA épülete

A Nemzeti csúcs Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett találkozó, aminek célja a globális pénzügyi válság következtében kialakult bizonytalan helyzet Magyarországra vonatkozó hatásainak orvoslása volt.[1][2] A tanácskozás 2008. október 18-án reggel 10 órakor vette kezdetét, az előzetes tervek szerint legfeljebb 17 óráig, valójában 16:05-ig tartott. Élő közvetítések is elérhetőek voltak a Magyar Televízióban és az Internet oldalain.[3][4]

A forint és az euró árfolyama akkoriban körülbelül 265 és 270 sávban volt. Míg az Európai Központi Bank 5 milliárd eurós segélyt adott a Magyar Nemzeti Banknak, a Nemzetközi Valutaalap nem adott támogatást.[5]

Csányi Sándor hangsúlyozta a Nemzeti csúcs előtt, hogy válsághelyzetben mindenkinek össze kell fognia. Véleménye szerint a kormánynak lépéseket kellett tennie, melyek bizonyítják a külföldi sajtó, így a külföldi országok számára, hogy Magyarország pénzügyi egyensúlya nemcsak teljességgel rendben volt, hanem hathatós intézkedések is születtek a jövőre vonatkozóan.

Megvitatott témák[szerkesztés]

 • Az euró Magyarországi bevezetésének dátuma
 • Bérmegállapodás
 • A nyugdíjrendszer
 • A szociális rendszer reformja
 • Az oktatási és képzési rendszer fejlesztése

Résztvevők[szerkesztés]

A csúcsra 66 embert vártak:

 • a parlamenti pártok elnökei, frakcióvezető
 • az európai parlamenti küldöttségvezetők
 • az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő szervezetek vezetői
 • az országgyűlési elnök
 • volt miniszterelnökök, házelnökök
 • az MNB jelenlegi és korábbi elnökei
 • a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és rendszerváltás utáni elődei
 • parlamenti bizottsági elnökök
 • Demszky Gábor főpolgármester
 • Veres János pénzügyminiszter
 • a kancelláriaminiszter
 • a gazdasági, egészségügyi és az oktatási tárca vezetője

Távol maradottak[szerkesztés]

Betegség miatt[szerkesztés]

Felszólalók a felszólalásuk sorrendjében[szerkesztés]

Ebédszünet - szarvasfilé libamájjal, Újházi-tyúkhúsleves, pörkölt, pulyka, rántott gomba, palacsinta.

Az adócsökkentés kérdése[szerkesztés]

A Fidesz és a KDNP, az SZDSZ adócsökkentést javasolt, de ezt Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének küldöttje,[8] és a gyáriparosok küldöttei (azt mondták, jól jönne az adócsökkentés, de megértik, hogy a jelenlegi körülmények közt ez nem lehetséges), továbbá az MSZP és az MDF is elutasította.[9]

A Budapest Bank szerint az adócsökkentés tovább gyengítené az utóbbi napokban amúgy is rosszul teljesítő forintot.

Vélemények a Nemzeti csúcsról[szerkesztés]

A csúcs amúgy – és ezt a legkomolyabban mondom – hasznos, mert egy kifejezetten válságos pillanatban egyrészt a világnak azt üzeni, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére képesek leülni egymással a magyar politikai szereplők, másrészt talán sikerült itthon valamelyest tudatosítania, hogy nagy a baj.
Török Gábor politológus
Perbeszédek helyett párbeszéd jellemezte a Nemzeti Csúcsot.
– Glatz Ferenc záróbeszéde
A pénzügyi válságnál is nagyobb veszély, az arra adott rossz válasz, a kormány erre készül. Pedig van más esély, van más politikára lehetőség. Összefogásra van szükség, összefogásra a kormány által tervezett megszorító csomag ellen.
– Orbán Viktor helyzetértékelése
Sokfajta vitánk lehet. De vannak olyan pillanatok, amikor a vitáknál vannak fontosabb dolgok. Én ezúttal konstruktivitást láttam. Nem mindig értettünk egyet, de a túlnyomó többség javaslatokat tett arra, hogy mit tegyünk. Ezért optimista vagyok a jövőt illetően. Túl sokáig folytattunk népszerűségi versenyt felelősségi verseny helyett. Azt gondolom, hogy most ezt a versenyt kell elkezdenünk. A kormány persze csak akkor lehet hiteles, ha beszél a saját hibáiról. Igen, hibáztunk abban, hogy nagyjából 2001 és 2006 között növeltük a kiadásokat és csökkentettük az adókat. Jóakaratból, népszerűségért. A vége az lett, hogy rákényszerültünk a költségvetési kiigazításra. Arra szeretném figyelmeztetni önmagunkat és az országot, hogy ha nem szeretnénk újra elkövetni a hibákat, nem lehet ugyanolyan politikát folytatni mint korábban. A világ legbefolyásosabb szereplői most átdolgozzák a korábbi költségvetésüket, csökkentik a költségvetési kiadásaikat. Mi is ezt tesszük.
– Gyurcsány Ferenc összegzése

[10]

Az MSZP-nek át kell lépnie saját árnyékát: egy komolyabb kiadáscsökkentésre van szükség, ez volt a legfontosabb tanulsága a szombati nemzeti csúcsnak.
– Lendvai Ildikó MSZP parlamenti frakcióvezető konklúziója
Az emberek most két jövőkép között választhatnak: az egyik a megszorítás, a másik pedig az adócsökkentéssel együtt járó növekedés.
– Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője

A Nemzeti csúcs eredménye[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]