Bod Péter Ákos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bod Péter Ákos
Christopher DeMuth és Bod Péter Ákos 2014-ben
Christopher DeMuth és Bod Péter Ákos 2014-ben
Született 1951. július 28. (65 éves)
Szigetvár
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása közgazdász,
egyetemi tanár,
politikus

Bod Péter Ákos (Szigetvár, 1951. július 28.) közgazdász, politikus, egyetemi tanár, az MTA doktora. 1990 és 1991 között országgyűlési képviselő, majd 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Életrajz[forrásszöveg szerkesztése]

1989-ben részt vett az 1990-es választásokon győztes Magyar Demokrata Fórum (MDF) gazdasági programjának kialakításában és képviselte a pártot a Nemzeti Kerekasztal munkájában. Az 1990-es országgyűlési választásokon az MDF Veszprém megyei listáján szerzett mandátumot.

Az Antall József vezette kormányban 1990 áprilisától 1991 decemberéig ipari és kereskedelmi miniszter volt, a tárgyalásokon való részvételével sikerült elhárítani a „taxisblokád” néven ismert belpolitikai válságot, amely a benzinárak emelkedését követte. 1991-ben kinevezték az MNB elnökévé (ekkor lemondott képviselői mandátumáról), amelyről 1994 végén a Horn Gyula vezette szocialista kormány nyomására lemondott, amely elődje, Surányi György újbóli kinevezéséig, illetve a „Bokros-csomag” néven ismert megszorítások bejelentéséig betöltetlen maradt. 1995 januárjától 1997 végéig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja volt, ahol Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviselte. 1996-ban az Antall-kormány több tagjával együtt átlépett a Magyar Demokrata Néppártba, amelyből 2001-ben kilépett.

Ezt követően nem vállalt politikai főszerepet, de tanácsaival, írásaival a magyar jobboldal pártjainak közelében maradt: Orbán Viktor első kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadójaként működött közre, később pedig az MDF külső gazdaságpolitikai tanácsadója lett. Gyakran bírálta az MSZP-SZDSZ kormányok költségvetési politikáját. A 2006-os országgyűlési választások két fordulója között Orbán Viktor Fidesz-elnök őt ajánlotta az MDF-nek közös miniszterelnök-jelöltnek.

2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Érdekességek[forrásszöveg szerkesztése]

Egyik felmenője Bod Péter, erdélyi református lelkész, egyház- és irodalomtörténész.[forrás?]

Jegyzetek[forrásszöveg szerkesztése]

Publikációk[forrásszöveg szerkesztése]

További információk[forrásszöveg szerkesztése]


Elődje:
Surányi György
A Magyar Nemzeti Bank elnöke
19911994
Utódja:
Surányi György