Napraforgóolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Napraforgóolaj

A napraforgóolaj a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg sajtolással nyert növényi zsiradék. Sajtolásának módszerét Bunyan szabadalmaztatta 1716-ban, Angliában,

Táplálkozási jellemzői[szerkesztés]

A napraforgómag 35-60% zsírsavat tartalmaz; ezek 65-70%-a többszörösen telítetlen. Energiatartalma 29,3-39,8 kJ/g.

Értelemszerűen a zsírokban oldódó vitaminok vivőanyaga, így jelentős a tokoferol- (E-vitamin-) és A-vitamin-tartalma. Emellett sok benne a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, ugyancsak sok a fehérje, globulin, palmitin, sztearin, arachnin, lignocerin és arginin.

Felhasználása[szerkesztés]

Eleinte a bőr- és gyapjúfeldolgozásban használták. Étkezési célokra csak a 19. század eleje óta veszik igénybe, de eleinte igen korlátozottan. A 20. század elején az olaj többségéből szappant főztek vagy festéket gyártottak, élelmezési felhasználása az 1940-es években vált tömegessé. Korunkban nagyobbrészt étolajként hasznosítjuk, de a margarin és a szappan gyártásának is fontos alapanyaga. Az előállításakor visszamaradó extrahált darát fehérjedús takarmányként állatoknak adják.

A gyógyászatban[szerkesztés]

A gyógyszerkészítésben a finomított napraforgóolajat kenőcsök és emulziók alapanyagaként használják; a Magyar gyógyszerkönyvben Helianthi annui oleum raffinatum néven hivatalos. A népi gyógyászatban a nehezen gyógyuló sebek és a száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták.

Fő termelők[szerkesztés]

2018-ban a világ napraforgóolaj-termelése 18 millió tonna volt, Ukrajna és Oroszország kiemelkedő szerepével, amelyek együttesen a világ össztermelésének 53%-át adták.[1]

A napraforgóolaj fő termelői – 2019-ben
ország (millió tonna)
 Ukrajna 5.84
 Oroszország 5.42
 Argentína 1.41
 Törökország 1.10
 Magyarország 0.69
 Románia 0.53
 Franciaország 0.53
 Bulgária 0.52
 Spanyolország 0.49
 Kazahsztán 0.32
Világ 20.29
Forrás: FAOSTAT of the United Nations[1]


Források[szerkesztés]

  1. a b Sunflower oil production, 2019; Crops/Regions/World list/Production Quantity; unofficial data (pick lists). UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database (FAOSTAT), 2020 (Hozzáférés: 2022. május 14.)

További információk[szerkesztés]