Kukoricaolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az alapanyag
szardínia kukoricaolajban

A kukoricaolaj főleg étkezési célokra gyártott, kedvező élettani hatásokkal rendelkező halványsárga színű növényi zsiradék.

Felhasználása[szerkesztés]

A kukorica növény (Zea mays) magjából préselt olaj könnyen és olcsón előállítható, a gasztronómiai célú felhasználását a semleges íze, színe és illata nagyban segíti.

A kukoricaolaj sok más célra is felhasználható. Az egyik legjelentősebb felhasználási módja a biodízel előállítás, mivel nagy mennyíségben termelik a kukoricát alternatív üzemanyagként hasznosítható a belőle nyert olaj. A kozmetikai ipar is jelentős felhasználó szappanok, krémek, testápolók alapanyaga. Ezeken kívül festékek, tinták, nitroglycerin, rovarirtók, gyógyszerek alapanyaga és textíliák gyártásánál is felhasználják. A művészek az olajfestmények készítésénél a festék hígítására használják.

Élettani hatásai[szerkesztés]

Kedvező hatásai vannak a bőr különböző megbetegedéseire például a pikkelyes ekcémákra, puhává és rugalmassá teszi a bőrt. A haj és fejbőr bántalmainál is segíthet és akár a korpát is képes eltüntetni. Allergiáknál, asztmáknál és idült fejfájásoknál is eredményesen alkalmazható. A kukoricaolaj savassága elősegíti a vizelet savasságának fenntartását és segít átállni a szervezetnek lúgos pH-ról savasra. Kedvező zsírsavösszetétele miatt a szív-és érrendszeri problémákban is segíthet.

Összetétele[szerkesztés]

A kukoricaolaj 99%-a triglicerid, amelyből 59% többszörösen telítetlen zsírsav, 24% egyszeresen telítetlen zsírsav és 13% telített zsírsav.

Zsírsavösszetétel[szerkesztés]

Rövid jelölés Triviális név Család Százalék
16:0 palmitinsav telített 42,78
18:1 olajsav ω-9, telítetlen 38,24
18:0 sztearinsav telített 7,56
20:4 arachidonsav ω-6, telítetlen 4,82
18:2 linolsav ω-6, telítetlen 1,85
24:0 lignocerinsav telített 0,22
Kukoricaolaj
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 885 kcal   3699 kJ
Szénhidrátok     0,0 g
- Cukrok  0,0 g
- Rost  0,0 g  
Zsír100 g
Fehérje 0,0 g
C-vitamin  0,0 mg0%
E-vitamin  51,49 mg343%
Vas  0,0 mg0%
A százalékos értékek az amerikai felnőttek számára
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Corn oil című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.