Dióolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dióolaj a diófa (Juglans regia) termésének bélzetéből sajtolt sötét sárga színű, jellegzetesen dióaromájú, kissé fanyar növényi olaj.

Dióolaj

Eredete[szerkesztés]

A dió Perzsiából származik. Kedvelt volt Közép-Ázsiában, Kínában, Görögországban és a Római birodalomban is. Európa északi területeire a rómaiak terjesztették el. Dióolajat már i.e. 400 körül használtak a görögök. Európában a franciák terjesztették el, először csak mint a „szegény ember zsírja”-ként emlegették, aztán a 12., 13. században már sültekhez, salátákhoz is használták. A dióolajat olajlámpába öntve világításra is használták.

Felhasználása[szerkesztés]

Elsődlegesen ízesítő anyagként használják salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, desszertekhez. Galambbegysalátával és céklával különösen jól harmonizál. Rendkívül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős, ezért terápiás céllal is alkalmazzák a koleszterinszint csökkentésére. A gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is használja bizonyos készítményeihez. Antioxidánsokban gazdag,lassítja a bőr öregedését.[1][2] Mivel hamarabb szárad, mint a lenolaj, a művészek is használják olajfestményekhez firnisznek (kence). A dióolaj csak rövid ideig, legfeljebb 6 hónapig tartható el, mivel hamar elindulnak benne a káros folyamatok, és megavasodik, valamint elveszíti aromáját. Ezért célszerű hűvös, sötét helyen tárolni, például hűtőszekrényben.

Kémiai és fizikai tulajdonságai[szerkesztés]

Könnyen száradó olaj, de állagát hidegben is megtartja. –18°C-tól elkezd sűrűsödni és dermedni, és –30°C körül megszilárdul. Fajsúlya 0,928 g/cm³.

Dió és bélzete

A vitaminok közül jelentős mennyiséget tartalmaz A- és B-vitaminból. 100 gramm dióolajban 32 mg E-vitamin van.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a jódtartalma.

Zsírsavösszetétele[szerkesztés]

Rövid jelölés Triviális név Család Százalék
18:2 linolsav ω-6, telítetlen 61
18:3 linolénsav ω-3, telítetlen 15
18:1 olajsav ω-9, telítetlen 14
16:0 palmitinsav telített 7
18:0 sztearinsav telített 3
20:4 arachidonsav ω-6, telítetlen 0,06
20:1 gadoleinsav telítetlen 0,12

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 6.)
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24817646

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dióolaj
A Wikimédia Commons tartalmaz Dióolaj témájú médiaállományokat.