Sáfrányosszeklice-olaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sáfrányosszeklice-olaj a sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.) vagy más néven olajözön vagy pórsáfrány nevű növény magjaiból sajtolt növényi olaj.

Sáfrányos szeklice

Története[szerkesztés]

A sáfrányos szeklicét már ókori Egyiptomban is használták főleg textíliák színezésére. Igazi jelentőségét csak a 19. században ismerték fel, amikor rájöttek, hogy magjából értékes étolaj nyerhető, ami egyenértékű a napraforgóolajéval. Mára már a sáfrányos szeklicét több mint 60 országban termesztik, éves terméshozama mintegy 600 000 tonna. A legnagyobb mennyíségben India, az Egyesült Államok, és Mexikó termeszti a növényt, de Magyarországon is előfordul a termesztése.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A sáfrányosszeklice-olaj a napraforgóolajhoz hasonlít mind ízben, színben és állagban. Kedvező tulajdonságai és olcsósága miatt kiváló helyettesítője a napraforgóolajnak. Gazdag omega-6-zsírsavforrás, így kedvezően hat a vér koleszterinszintjére.

Két fajtája van:

  • egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amely főleg olajsavat tartalmaz
  • többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, amely főleg linolsavat tartalmaz

Felhasználása[szerkesztés]

Leginkább sütésre és főzésre, de margaringyártásra is használják. A kozmetikai ipar olcsó szappanok alapanyagaként alkalmazza. Étrend-kiegészítőként is fogyasztják, a festészetben a lenmagolaj helyettesítésére használják, mivel nem sárgul meg.


sáfrányosszeklice-olaj
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 885 kcal   3699 kJ
Szénhidrátok0.0 g
Zsír100 g
- telített  6.203 g
- transz  0.0 g
- egyszeresen telítetlen  14.355 g
- többszörösen telítetlen  74.623 g
  - omega-3 zsírsav 0.0 g
  - omega-6 zsírsav 74.623 g
Fehérje 0.0 g
E-vitamin  34.1 mg227%
K-vitamin  7.1 μg7%

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Safflower_oil című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.