Maricruz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maricruz
(Corazón Indomable)
Logo de Corazón Indomable.png
Műfaj teleregény

Alkotó Inés Rodena
Író
 • Carlos Romero
 • Tere Medina
 • Julio Garibay
Rendező
 • Víctor Fouilloux
 • Victor Rodriguez
Főszereplő
Főcím "Déjalo ir" – Margarita Vargas
Végefőcím "Perdóname" – Camilo Blanes

Ország  Mexikó
Nyelv spanyol
Évadok 1
Epizódok162
Gyártás
Vezető producer Nathalie Lartilleux
Producer Leticia Díaz
Forgatási helyszín Tamaulipas
Operatőr
 • Jesús Acuña
 • Adrián Frutos
Részenkénti játékidő 41–44 perc
Gyártó Televisa
Forgalmazó Televisa Internacional
Sugárzás
Eredeti adó Las Estrellas
Eredeti sugárzás2013. február 25.2013. október 6.
Első magyar adó TV2
Magyar sugárzás2014. január 27.2014. október 14.
Kronológia
Előző Könnyek királynője
Következő Por Siempre mi Amor
További információk
SablonWikidataSegítség

A Maricruz (eredeti cím Corazón Indomable[1]) 2013-as mexikói telenovella, amit Inés Rodena alkotott. A főbb szerepekben Ana Brenda Contreras, Daniel Arenas, Rocío Banquells, Ana Patricia Rojo, Isadora González, Ingrid Martz, Elizabeth Álvarez, René Strickler, Gaby Mellado és Carlos de la Mota látható.

Mexikóban a Las Estrellas mutatta be 2013. február 25-én. Magyarországon 2014. január 27-én mutatta be TV2.[2] Az 1994-es Thalía és Eduardo Capetillo főszereplésével készült Marimar telenovella remakeje.[3]

Történet[szerkesztés]

A csodaszép, ám tanulatlan fiatal lány, Maricruz szerény körülmények között él egy kunyhóban anyai nagyapjával, Don Ramiróval és siketnéma kishúgával, Solitával. A kunyhótól nem messze található a Narváez birtok, amelyet a helytelen gazdálkodás miatt jelzálog terhel. A föld két tulajdonosa a két testvér, Miguel öccse, Octavio a jussát kéri. Miguel felesége, a gonosz Lucia, illetve a birtok több alkalmazottja ki nem állhatja Maricruzt. Hogy családját bosszantsa, Octavio feleségül veszi a lányt, azonban eleinte nem szereti igazán, inkább csak szánja, Maricruz viszont beleszeretett a fiatal férfiba. Octavio távollétében Lucia a családi vagyont és a nyugalmát féltve aljas lépésekkel teszi tönkre Maricruz életét: lopás vádjával börtönbe juttatja, megalázza, intézőjével felgyújtatja a szegényes kunyhót. A tűzesetben Don Ramiro életét veszti. A megtört lány bosszút esküszik az őt meggyalázó Narváezek ellen. Az Octavio gyermekét váró Marciruz Solitával Mexikóvárosba költözik, ahol a jómódú, művelt, idősödő Alejandro Mendoza cselédként alkalmazza hatalmas házában. Mendoza úr atyai érzelmeket táplál Maricruz iránt, megsajnálja őt és művelt hölgyet farag belőle. Alejandro Mendoza nem is sejti, hogy Maricruz Olivares valódi neve Maria Alejandra Mendoza Olivares, vagyis az ő vér szerinti, hosszú ideje hiába keresett lánya. Mindeközben Octavio rájön, hogy Maricruz elrabolta a szívét, s nem képes más nőt szeretni. A későbbiekben a hűvös dáma szerepét magára öltő Maricruz/Maria Alejandra édesapja luxushajóján lesz az ott működő kaszinó egyik vezetője: szeretné kideríteni, hogy ki tulajdonítja el apja bevételeit. Helyzete nem könnyű: a kaszinóban munkáját a rossz természetű Canseco nővérek nehezítik, és ismét találkozik Octavióval, aki nem tudván, hogy Maria Alejandra valójában a szegény Maricruz, ismét belehabarodik a megkövült szívű lányba. Maria Alejandrát azonban a bosszú vezérli, s nemcsak Octavión vesz revánsot, hanem az idő múlásával az összes olyan emberen is, aki vagy neki, vagy az édesapjának ártott.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Mellékszereplők[szerkesztés]

Korábbi változatok és érdekességek[szerkesztés]

A Maricruz tévésorozat cselekményének alapját az Inés Rodena által írt "La Indomable" c. rádiónovella képezi, amelyet többször dolgoztak fel az idők során televíziós sorozatként. A teleregény utolsó harmadára befejeződött a "La Indomable" cselekményének nagy része, így egy másik történetet építettek az addig lefektetett alapokra, Julio Porter argentin író "La Recogida" c. sztoriját, amelyből korábban (és többek között) a Televisa kétszer is készített szériát, a Maricruzt megelőzően utoljára 2001-ben Maria Belén címmel, főszerepben Danna Paolával, Nora Salinasszal és René Lavannal.

 • Az első televíziós változatot a venezuelai RCTV-n mutatták be 1974-ben, La Indomable címmel, főszerepben Marina Baurával és Elio Rubensszel. Carlos Romero, a Maricruz forgatókönyvírója nem titkoltan ezt a változatot használta fel a 2013-as verzió megalkotásakor: a karakterek zömének kereszt- és vezetéknevei megegyeznek, a La Indomabléban szerepel Maricruz siket húga (ő a többi mexikói adaptációból kimaradt), a férfi főhős mindkettőben repülőpilóta stb.
 • A második változat a mexikói Televisánál készült 1977-ben, La Venganza (A bosszú) cím alatt. Vezető producere Valentin Pimstein volt, rendezője Rafael Banquells (aki a Maricruz c. sorozat Caroláját alakító Rocio Banquells édesapja). Főbb szereplői: Helena Rojo és Enrique Lizalde.
 • Valentin Pimstein producer és Carlos Romero író sok elemet átemelt az 1987-es mexikói Rosa Salvaje (Vadrózsa) c. telenovella cselekményéhez a La Indomabléból, amelyeket vegyítettek a La Gata (A macska) című, szintén Inés Rodena által írt sztori számos jellegzetes motívumával. A főhősnőt Veronica Castro, a főhőst Guillermo Capetillo játszotta, a gonosz Luciának megfeleltethető Dulcinát Laura Zapata, kevésbé romlott húgát, az Estherrel rokonítható Cándidát pedig az a Liliana Abud, aki forgatókönyvíróvá vált a későbbiekben a Televisánál.
 • 1994-ben szintén a Pimstein-Romero páros kezei alatt megszületett a Marimar c. telenovella, amelyet a TV2 Magyarországon is bemutatott. Főhősnőjét Thalia alakította (aki a Rosa Salvajéban gonoszkodó Laura Zapata féltestvére), a férfi főhőst Eduardo Capetillo (ő a Rosa Salvaje főhősének, Guillermo Capetillónak a féltestvére). A főgonosz Chantal Andere lett. A Marimart az a Beatríz Sheridan rendezte, aki az 1977-es változatban az Ángelicának/Luciának megfelelő figura szerepét kapta. A Marimar cselekményét több kisebb ponton megváltoztatták, illetve leegyszerűsítették, lerövidítették a La Indomabléhoz képest (ennek egyik oka a producerek és Thalia, valamint az Eduardo Capetillo és Thalia közötti munkaviszonyok megromlása volt).
 • A 2002-ben forgatott venezuelai-amerikai, itthon a Viasat 3-on bemutatott Vadmacska (Gata salvaje) részben a La Indomable történetén alapszik, főszereplői Marlena Favela és Mario Cimarro. A Vadmacska cselekménye két másik Ines Rodena történetből is táplálkozik: egyes elemeket a La Galleguitából adtak a történethez (ez a Camilla c. Magyarországon is sugárzott telenovella alapja), míg másokat a fentebb említett La Gatából.
 • 2007-ben Marimar címmel készült telenovella a történetből a Fülöp-szigeteken, amely jobbára az 1994-es verzió történetén alapszik apróbb módosításokkal.
 • 2010-ben a Venevisión nem hivatalosan emelte át a La Indomable alapszituációját az Alma Indomable c. teleregényéhez. Ennek főhősei Scarlet Ortiz és José Ángel Llamas voltak.
 • Az 1994-es Marimar telenovella főgonosza, Chantal Andere 2013-ban bejelentette, hogy újból terhes. A színésznő eddigi pályafutása alatt szinte csak gonosz, antagonista nőket alakított.
 • René Strickler és Isadora González korábban a Titkok és szerelmek című sorozatban játszottak együtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Wild At Heart From Televisa Internacional (spanyol nyelven). C21Media. (Hozzáférés: 2022. június 27.)
 2. A Maricruz érkezik a TV2-re. Holdpont. (Hozzáférés: 2022. június 27.)
 3. Daniel Arenas agradece éxito de "Corazón indomable" en el Perú (spanyol nyelven). El Comercio Perú. (Hozzáférés: 2022. június 27.)

További információk[szerkesztés]