Maia (istennő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Maia
Hermész és Maia, vázafestmény Kr. e. 500 körül
Hermész és Maia, vázafestmény Kr. e. 500 körül
Élettárs Zeusz
Gyermekei Hermész
SzüleiPléioné
Atlasz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maia témájú médiaállományokat.

Maia (görögül Μαῖα, anyácska) a görög mitológiában a Atlasz és Pléioné hét lánya, a pleiaszok közt a legidősebb, nimfa. Testvéreivel együtt Árkádiában születtek, a Külléne hegyen, és néha hegyi istennőknek is nevezték őket. Maja a legidősebb, a legszebb és a legszégyenlősebb volt közöttük.

A Külléne barlangjában adott életet Zeusz fiának, Hermésznek. A történetet a homéroszi Hermész-himnusz beszéli el.

A történet szerint Maia lepedőkbe csavarta az újszülöttet, és elaludt. Amíg aludt, a gyermek elmászott Thesszáliáig, ahol az éjszaka leszálltával ellopta Apollón gulyájának egy részét és felfedezte a lírát. Maia nem hitt Apollónnak, amikor az a megvádolta a gyermeket a marhák eltulajdonításával, de Zeusz Apollón pártját fogta. Végül az az egyezség született, hogy Apollón visszacseréli a marhákat a lírára.

Maia nevelte fel a gyermek Arkaszt, hogy megvédje Héra haragjától, aki medvévé változtatta a gyermek anyját, Kallisztót.

A római mitológiában Maia Maiestas vagy Maia néven ismerték, és egy ősi itáliai termékenység- és tavaszistennővel azonosították. (Bona Deához vagy másképp Faunához, egy másik termékenységistennőhöz is hasonlít az alakja.) Róla nevezték el május havát, a hónap első és tizenötödik napja az ő tiszteletére volt szentelve. Maiát Vulcanus istenhez társították, ezért május elsején az ő flamenje áldozott az istennő számára egy vemhes kocát, mint a termékenység jelképét. Maia templomai csak és kizárólag a nők számára voltak hozzáférhetőek, így tehát tisztelete is csak a nők körében terjedt el.

Női személynév[szerkesztés]

Az istennő nevéből számos nyelven női személynév lett: bolgár, horvát, lengyel, magyar, német, orosz, skandináv, szerb, szlovén Maja; angol, olasz, román Maia.

A képzőműveszetben[szerkesztés]

Képzőművészeti megjelenítései közül ismert például Francisco Goya 1800 és 1803 között született festménye. [1]