Thesszália

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thesszália Görögországon belüli elhelyezkedése

Thesszália[1] (görögül: Theszalía [Θεσσαλία]; ógörögösen: Thesszalia) Görögország 13 régiójának egyike, 4 prefektúrára van osztva. A tartomány fővárosa Larissza. Északról Nyugat- és Közép-Makedónia, nyugatról Epirusz, délről Közép-Görögország, keletről az Égei-tenger veszi körül.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Thesszáliai táj

Földrajzilag Thesszália egy hegyekkel övezett síkság (Tríkala és Lárisza) körül. Határozott nyári és téli évszakkal rendelkezik, a nyári esők miatt síkságai nagyon termékenyek. Időnként ezért „Görögország kenyereskosarának” is nevezik.

A területet északról a Khászia és a Cambunian hegységek, északkeletről az Olümposz hegylánc határolja. Tőle nyugatra fekszik a Pindosz, délkeletre az Óssza és Pelion partvidéke. Keresztül folyik rajta a Pineiosz folyó, és annak mellékfolyói.

Közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sok főútja van, az Athén és Szaloniki közötti vasúti fővonal keresztülhalad Thesszálián.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Thesszáliában erőteljes neolitikus kultúra volt i. e. 2500 körül. Mükénéi településeket szintén találtak például Iólkhosz, Dimini és Szeszklo (Vólosz közelében) területén.

Később az antik időkben Thesszália az arisztokratikus családok – mint a lariszai Aleuadák, a krannóni Szkopadák és a pharszaloszi Ekhekratidák – földje lett. Ezek a vezető arisztokrata családok szövetségbe szervezték Thesszáliát és később a befolyásuk alá vonták a delphoi amphiktüoniát is. Thesszália nagyon híres volt a lovasságáról. A görög–perzsa háborúk idején az Aleuadák a perzsákhoz csatlakoztak. Az i. e. 4. században Thesszália függésbe került makedóniától és sokan vazallusként szolgálták őket.

A rómaiak i. e. 148-ban Thesszáliát Makedónia provincia részévé tették, de 300-ban külön provincia lett Larisza székhellyel. A Bizánci Birodalom része volt a 13. századig, amikor nagy részét vlach pásztorok vonták ellenőrzésük alá (ld. Nagy Vlachia).

A negyedik keresztes hadjárat után Thesszália a Thesszalonikéi Királyság ellenőrzése alá került, de 1215-ben I. Theodor epiruszi despota megtámadta és elfoglalta Thesszáliát. A dinasztiának 1318-ban lett vége, majd bizánci és szerb uralom következett. Rövid függetlenség után az Oszmán Birodalom foglalta el Thesszáliát 1394-ben. 1881-ben a törökök Thesszália legnagyobb részét feladták.

Közigazgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Thesszália négy prefektúrájának központja:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A görög név szabatos újkori átírása a Theszalía volna, de az ÚNMH. a Thesszália formát mint hagyományost megtartani rendeli (224).

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thesszália témájú médiaállományokat.