Ugrás a tartalomhoz

Lights Camera Action

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kylie Minogue
Lights Camera Action
Kislemez Tension II albumról
Megjelent2024. szeptember 27.
FormátumDigitális letöltés  · 7"
StílusTechno  · Dance-pop
Hossz2:42
KiadóDarenote  · BMG
Szerző
Producer
  • Lewis Thompson
  • Kylie Minogue-kronológia
    "Edge of Saturday Night"
    (2024)
    "Lights Camera Action"
    (2024)
    Videóklip
    Hivatalos videóklip
    SablonWikidataSegítség

    A Lights Camera Action című dal az ausztrál énekesnő-dalszerző Kylie Minogue 2024. szeptember 27-én megjelent kislemeze tizenhetedik, Tension II című stúdióalbumáról. A dal az album vezető kislemezként jelent meg a BMG és Darenote kiadóknál. A dal digitális és streaming formában is megjelent, és várható 7 inches kislemezen is. A megjelenéssel egyidőben megjelent ez EP, amely tartalmazza az eredeti változatot, valamint egy extended változatot, illetve a Confidence Man, Zach Withess, és Jaconda remixeit. A dalt Minogue, Ina Wroldsen és producere Lewis Thompson írta.

    Zeneileg a dal egy lendületes elektronikus szerzemény, klubzenei hatásokkal, és ütemekkel. Megjelenésekor a "Lights Camera Action" kedvező kritikákat kapott a zenekritikusoktól, hangzása, és általános hangulata miatt, melyet Minogue Tension 2023-as albumával hasonlították össze. Sophie Muller rendezte a dalhoz tartozó klipet, melyben Minogue különböző ruhákban szerepel, melyet Budapesten, egy díszlet előtt forgattak.

    Előzmények és megjelenés

    [szerkesztés]

    Minogue 16. "Tension" című stúdióalbumának kritikai és kereskedelmi sikerét követően a Variety bejelentette, hogy az albumot "újracsomagolják" és 2024-ben adják ki.[1] A következő hónapban Minogue a 66. Grammy-díjátadón adott interjúban utalt arra, hogy új zenén dolgozik, ahol a Padam Padam című dalával elnyerte a legjobb poptáncfelvételnek járó Grammy-díjat.[2][3] Ugyanebben az évben számos közös munkája volt különböző művészekkel, többek között Sia énekesnővel a "Dance Alone" című dalban, illetve Orville Peckkel, és DJ Diploval közösen a "Midnight Ride" című dalban, Bebe Rexha-val és Tove Lo svéd előadóval a "My Oh My" című számon, illetve az amerika DJ-vel, The Blessed Madonnával az "Edge of Saturday Night" című szerzeményen.[4][5][6][7]

    Szeptember 19-én Minogue egy bejelentést tett közzé a közösségi médiában, majd egy nappal később nyilvánosságra hozta 17. stúdióalbumát, a Tension II címűt, illetve annak megjelenési formátumait, a Tension Tour turnéállomásait, valamint az album vezető kislemezét a "Lights Camera Action"-t.[8][9][10] Szeptember 21-én a "Tension II" többi anyaga mellett egy bulin egy rövid belehallgatást engedélyezett az ott résztvevőknek,[11] majd megosztott egy rövid részletet a dalból és a kislemez borítójából, mely egy állókép a videoklipből, amelyet Budapesten forgattak.[12] Szeptember 27-én a BMG és Minogue cége, a Darenote kiadta a kislemezt digitális, és streaming formátumban.[13][14] Ugyanezen a napon megjelent egy digitális EP, amely a Confidence Man, Zach Witness és Jaconda remixeit tartalmazza, beleértve az eredeti és az extended változatot is.[13][14]

    Összetétel

    [szerkesztés]
    Ina Wroldsen (a képen) a "Lights Camera Action" és a Padam Padam című dal egyik szerzője

    "Elég hipnotikus, és szórakoztató, így mostantól a Lights Camera Action szóhasználattal kell élni."[15]

    —Minogue a "Lights Camera Action"-ról beszél.

    A "Lights Camera Action" című dalt Minogue, Ina Wroldsen és producere Lewis Thomphon írta.[16] Mingogue mellett Wroldsen a háttérénekekért volt felelős, míg Thompson a programozást és hangszerelést kezelte. Minogue a Vogue Singapora oldalán beszélt a dalról, mondván: "Az egyik író, aki a "Padam Padam"-ot is írta, dolgozott ezen a dalon, szóval minden bizonnyal garancia a sikerre. Amikor meghallgattam a demót, azt hittem, hogy ez egy szórakoztató dal, és ami fontos, az a feszültség volt, mely magával ragadt, behúzott, majd leesik, mint egy erős csepp".[17] A dal hangulatával kapcsolatban Minogue kijelentette: "Elég hipnotikus, és valószínűleg beledobod magad, így mostantól a Lights Camera Action az általános szóhasználat". a Billboard írója, Jessica Lynch a "Lights Camera Action" című dalt a "Tension" dalaihoz hasonlította, és azt írta, hogy Minogue mélyebbre merül az elektronikus világban, folytatva az éjszakai klubok által ihletett hangzást, amellyel őt tette a legutóbbi albuma, a "Tension" által több globális sláger előadójává".[18] Lynch a dalt úgy jellemezte, hogy "tele van a táncparkettre illő, nagy energiájú ütemekkel". A Rolling Stone szerkesztője, Conor Lochrie is hasonló érzéseket fogalmazott meg, a "Tension" stílusához hasonlítva, és úgy vélte, hogy "megragadja a szórakozóhely gondtalan szellemét".[19] Hasonlóképpen vélekedett Ky Stewart (Junkee), aki úgy érezte, hogy a dal egy "újabb hódolat Kylie kedvenc helye, a táncparkett előtt, ugyanakkor megjegyezte, hogy a dal tovább viszi a "Tension" elektronikus atmoszféráját, de így is önmagában erős. Kylie-t egyre mélyebbre lökve ezáltal a műfaj, amivel egy újabb korszakba vezeti be őt.[20]

    Kritikák

    [szerkesztés]

    Megjelenésekor a "Lights Camera Action" kedvező kritikákat kapott a zenekritikusoktól. Lynch a Billboard magazintól dicsérte a dalt, mondván hogy " minden elbűvölő dolog ünnepeként szolgál". A Hit Channel szintén dicsérte Minogue-t, mondván hogy "egy lüktető pophimnuszt kínál, amely Kylie jellegzetes hangulatát mutatja be", és hogy a dal nagyon dinamikus".[21] Steward of Junkee pozitívan nyilatkozott, mondván hogy a "dal tele van vidámsággal, szellemességgel, és gondtalansággal". A dalszövegeket ismerjük, és szeretjük Kylie-t. George Griffiths az Official Chart Company munkatársa egy "függőséget okozó pop-bop-nak" nevezte a dalt.[22]

    Kereskedelmi sikerek

    [szerkesztés]

    2024. október 1-én az Egyesült Királyság Midweek kislemezlistáján a "Lights Camera Action" a 35. helyezett volt.[23]

    Videoklip

    [szerkesztés]

    A "Lights Camera Acton" klipjét Sophie Muller brit filmrendező rendezte. A klipet Budapesten forgatták, ahol Minogue különböző köntösökben szerepel egy színpadi díszlet előtt. A klip fekete-fehér felvétellel kezdődik, ahol Minogue egy irodaszerű környezetben egy térkép előtt, hasonlóan a többi részlethez, amelyet a dal megjelenése előtt megosztott a közösségi médiában.[24] A klip további jeleneteiben egy fotós előtt pózol (akit Minogue alakít), sminkeli magát, és hajcsavarókkal látható a tükör előtt, körülötte személyzetével. A klip további jeleneteiben fekete ruhában látható. A klip azzal zárul hogy Minogue egy moziban fekete-fehér felvételt néz magáról. A klipet szeptember 28-án mutatták be Minogue YouTube csatornáján. Kheraj az Attitude-tól úgy érezte, hogy videó megragadja a dal energikus szellemét, míg Alan Pedder a The Needle Droptól "káprázatos"-nak írta le.[25] A Clash magazin írója Murrah úgy gondolta, hogy ez egy "okos átverés a kémfilmek birodalmában".

    Formátum és számlista

    [szerkesztés]
    A. "Lights Camera Action" – 2:42
    B. "Lights Camera Action" (extended mix) – 3:55
    • Digital EP / streaming formátumok
    1. "Lights Camera Action" – 2:42
    2. "Lights Camera Action" (extended mix) – 3:55
    3. "Lights Camera Action" (Confidence Man remix) – 4:27
    4. "Lights Camera Action" (Zach Witness remix) – 4:02
    5. "Lights Camera Action" (Jaconda remix) – 2:50

    Slágerlista

    [szerkesztés]
    Slágerlista (2024) Legjobb
    helyezés
    Australian Artist Singles (ARIA) 15
    Australia Independent (AIR)[28] 1
    Germany Download (Official German Charts)[29] 17
    Italy Independent (Radiomonitor)[30] 24
    Latvia (EHR)[31] 4
    Latvia Airplay (TopHit)[32] 54
    New Zealand Hot Singles (RMNZ) 16
    Egyesült Királyság (UK Singles Chart)[33] 59
    Egyesült Királyság (UK Dance Chart)[34] 16
    Egyesült Királyság (UK Indie Chart)[35] 10
    US Hot Dance/Electronic Songs (Billboard)[36] 43

    Megjelenések

    [szerkesztés]
    Ország Dátum Formátum Label Ref.
    Különböző 2024. szeptember 27.
    Olaszország 2024. október 4. Radio airplay BMG [37]
    Egyesült Államok 2024. október 8. [38]
    Különböző 2024. október 18
    • Darenote
    • BMG
    2024. november 8.

    Források

    [szerkesztés]
    1. Gilchrist, Todd. How Kylie Minogue's 'Padam Padam' Pumped New Energy Into the Aussie Pop Star's Career (2024. január 31.) 
    2. Kylie Minogue on Taking Home GRAMMY for Best Pop Dance Recording 2 Decades After First GRAMMY Win. YouTube, 2024. február 5. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    3. Kylie Minogue On The Big Impact Of "Padam Padam," Wants To Explore Indie-Folk. YouTube, 2024. február 5. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    4. Dance Alone (Remixes) - Album by Sia & Kylie Minogue. Apple Music. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    5. Midnight Ride - Single by Orville Peck, Kylie Minogue & Diplo. Apple Music. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    6. My Oh My (with Bebe Rexha & Tove Lo) - Single by Kylie Minogue. Apple Music. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    7. Edge of Saturday Night (Extended) - Single by The Blessed Madonna and Kylie Minogue. Apple Music. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    8. ▪️◾️🔲◾️▪️. Instagram, 2024. szeptember 18. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    9. LOVERS …. TENSION II … The sequel with NINE new tracks will be yours on October 18th! 🩶🩵🩶 Get ready for your close up ... Lead single coming September 27th … LIGHTS, CAMERA, ACTION 💡📸🎬 But wait! There’s more ..... Instagram, 2024. szeptember 19. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    10. Kylie Minogue Announces Tension II. Shore Fire Media, 2024. szeptember 19. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    11. LIGHTS. CAMERA. ACTION. THAT’s IT!!!! 💡📸🎬 First listening party for Tension II …. Wahoooo!! 😘😘. Instagram, 2024. szeptember 21. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    12. I’m right around the corner now … literally! 💡📸🎬 drops THIS Friyay!!!. Instagram, 2024. szeptember 24. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    13. a b Lights Camera Action - EP by Kylie Minogue. Apple Music. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    14. a b Lights Camera Action - Single by Kylie Minogue. Spotify. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    15. Singh, Tavleen: 'Padam, Padam' – our hearts go as Kylie Minogue announces new album and tour Down Under. ABC News, 2024. szeptember 23. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    16. Lights Camera Action - Song by Kylie Minogue. Apple Music. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    17. Sim, Janice. Kylie Minogue on ‘Tension II’, her relationship with fashion and dance being a perennial music genre (2024. szeptember 24.) 
    18. Lynch, Jessica. Kylie Minogue Shines With New Single ‘Lights Camera Action’: Stream It Now (2024. szeptember 27.) 
    19. Lorchie, Conor: Kylie Brings Us to the Nightclub in ‘Lights Camera Action’ Single, 2024. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    20. Stewart, Ky: Kylie Minogue 'Lights Camera Action' Review. Junkee, 2024. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    21. Kylie Minogue Releases New Single “Lights Camera Action” from Upcoming Album Tension II. Hit Channel, 2024. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    22. Griffiths, George: New Releases: Lady Gaga, Kylie Minogue, Ezra Collective, JADE and more!. Official Chart Company, 2024. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)
    23. Official Singles Chart Update 30 September 2024 - 6 October 2024. Official Charts , 2024. október 1. (Hozzáférés: 2024. október 2.)
    24. Kylie Minogue - Lights Camera Action (Official Video). YouTube. (Hozzáférés: 2024. szeptember 28.)
    25. Pedder, Alan: Kylie Minogue drops new single "Lights Camera Action" along with remix by Confidence Man. The Needle Drop, 2024. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. szeptember 28.)
    26. Lights Camera Action 7" Vinyl. Kylie Official Store . (Hozzáférés: 2024. október 3.)
    27. Lights Camera Action Cassette Single. Kylie Official Store . (Hozzáférés: 2024. október 3.)
    28. 100% Independent Singles –7th October 2024. Australian Independent Record Labels Association, 2024. október 8. (Hozzáférés: 2024. október 8.)
    29. Offizielle Download Charts Single. MTV Germany, 2024. szeptember 30. [2024. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
    30. Italy Independent - Radio Airplay Chart - Week 41.2023 - from 04/10/2024 to 10/10/2024 (italian nyelven). Radiomonitor (provided by Radioairplay.fm). (Hozzáférés: 2024. október 12.)
    31. EHR Top 5. European Hit Radio. (Hozzáférés: 2024. október 12.)
    32. Top Radio Hits Latvia Weekly Chart: Oct 10, 2024. TopHit. (Hozzáférés: 2024. október 11.)
    33. "Official Singles Chart Top 100". Official Charts Company.
    34. "Official Dance Singles Chart Top 40". Official Charts Company.
    35. "Official Independent Singles Chart Top 50". Official Charts Company.
    36. "Kylie Minogue Chart History (Hot Dance/Electronic Songs)". Billboard.
    37. Kylie Minogue - Lights Camera Action (Radio Date: 04-10-2024) (olasz nyelven). EarOne , 2024. szeptember 30. (Hozzáférés: 2024. szeptember 30.)
    38. @kylieminogue's "Lights Camera Action" has been serviced to US Pop and Hot AC radio and will impact the former on October 8 (via @BMG). X, 2024. szeptember 28. (Hozzáférés: 2024. szeptember 27.)