Ugrás a tartalomhoz

X (Kylie Minogue-album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kylie Minogue
X
stúdióalbum
Megjelent2007. november 21.
Felvételek2006–07
StílusDance-pop, elektropop
Nyelvangol
Hossz45:18
KiadóParlophone
ProducerBloodshy & Avant, Guy Chambers, Cutfather, Cathy Dennis, Freemasons, Calvin Harris, Jonas Jeberg, Kish Mauve, Greg Kurstin, Richard Stannard, Eg White
Kylie Minogue-kronológia
Body Language
(2003)
X
(2007)
Aphrodite
(2010)
Kislemezek az albumról
 1. 2 Hearts
  Megjelent: 2007. október 16.
 2. In My Arms
  Megjelent: 2008. február 15.
 3. Wow
  Megjelent: 2008. február 17.
 4. All I See
  Megjelent: 2008. március 11.
 5. The One
  Megjelent: 2008. július 28.
SablonWikidataSegítség

Az X Kylie Minogue ausztrál énekesnő tizedik stúdióalbuma. 2007. november 21-én jelent meg a Parlophone gondozásában. Ez az első kiadványa a 2004-ben megjelent válogatáslemeze, az Ultimate Kylie és az első stúdióalbuma a 2003-as Body Language óta. Az album munkálatai Minogue mellrákból történő fokozatos gyógyulása után kezdődtek, mely betegséget 2005 májusában diagnosztizálták nála. Ennek következményeként fél úton el kellett halasztani a Showgirl: The Greatest Hits Tour-t. Minogue a turnét 2006 végén folytatta az X felvételei közepette, melyeket a következő évben fejezett be. Az albumon olyan új producerekkel dolgozott, mint Bloodshy & Avant, Guy Chambers, Calvin Harris és Freemasons.

Az X pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól. Sokan dicsérték a lemezen hallható produceri munkákat, Minogue innovatív dalszövegeit és sokan úgy vélték, hogy ez a lemez egy igazi visszatérés a pop világába. Ennek ellenére a lemez megjelenésekor néhányan már nem voltak biztosak abban, hogy ez egy visszatérő album és számos kritikus megjegyezte, hogy az album témája ellentmondásos. Az X anyagilag sikeres volt, ugyanis első helyezést ért el Minogue hazájában, Ausztráliában, mely a Body Language óta az első lemeze, mely ezt a helyezést el tudta érni és később platina státuszt ért el az Ausztrál Hanglemezgyártók Szövetsége jóvoltából. Az Egyesült Királyságban a negyedik helyezést érte el, mely egy magasabb pozíció az előző lemezének helyezéséhez képest. Később a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége platinalemezzel jutalmazta az albumot. A lemez nemzetközileg is jelentős sikereket ért el, Top 20-as lett olyan országokban, mint Ausztria, Németország, Franciaország és Írország.

A „2 Hearts” jelent meg a lemez első kislemezeként. A dal vegyes kritikákat kapott, dicsérték a hangzását és a produceri munkát, viszont kritizálták, amiért nem volt eléggé emlékezetes és kereskedelmi. A dal sikeres volt, első lett Ausztráliában és Spanyolországban, második Olaszországban, harmadik Svédországban, negyedik az Egyesült Királyságban. Ezután 2008 februárjában további két kislemez lett kiadva. A „Wow” lett kiadva második kislemezként az Egyesült Királyságban és Ausztráliában és harmadik kislemezként a világ többi részén. Az „In My Arms” lett második kislemezként megjelentetve világszerte és harmadik kislemezként az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon. A „Wow”-t pozitívan fogadták és sikeres volt a listákon, míg az „In My Arms” nem volt ennyire sikeres. Az „All I See” és a „The One” digitális kislemezek voltak, az első azért, hogy a lemezt reklámozza az Egyesült Államokban, míg a második Európában jelent meg.

Az X reklámozása végett Minogue turnéra indult, mely a KylieX2008 címet kapta. A turnéval Európában, Óceániában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Dél-Afrikában járt. A turné kedvező kritikákat kapott és anyagilag sikeres volt. Abban az időben Minogue legdrágább turnéja volt. Mivel Minogue kevésbé volt sikeres az Egyesült Államokban a lemez reklámozása céljából csak 2009-ben utazott oda következő turnéjával, mely a For You, For Me Tour néven futott. A lemezt 2008-ban a „Legjobb Nemzetközi Album” kategóriában jelölték a Brit Awards-on és szintén jelölést kapott a 2009-es Grammy-n a „Legjobb Elektronikus/Dance Album” kategóriában. A The Times szerint az album 2008 decemberéig egymillió példányban kelt el világszerte.

Háttér és kidolgozás[szerkesztés]

Mialatt Melbourne-ben gyógyult, Minogue dalszövegeket kezdett el írni 2006-ban rákos kezelése végén, míg az előző évben semmilyen zenén nem dolgozott. A később a „Cosmic” és „No More Rain” alapjául szolgáló dalszövegeket olyan gondolatok inspirálták, mint hogy milyen dolgokat szeretne csinálni, miután teljesen felgyógyult illetve a kétségei afelől, hogy folytassa-e a karrierjét. A rákos betegségét követő gyógyulási idő miatt Minogue tudatosan készült az X felvételeire és jobban részt vett személyesen a munkálatokban, annak fényében, hogy karrierje során számtalan felvételi ciklusban, kiadásban és turnéban volt része. Aggódott afelől, hogy nem énekelt már egy jó ideje és hogy fel tud-e lépni ilyen hamar a rákos kezelése után. Minogue 2006 májusában kezdett el dolgozni a projekten, amit csak a Showgirl-turné folytatása miatt szakított meg az év végén. Miután vége lett a turnénak, visszatért a stúdióba, hogy befejezze az album munkálatait, melyet személyes ügyének érzett. A lemez címe, az X arra utal, hogy ez Minogue tizedik stúdióalbuma. Az X római számmal a 10-et jelenti. Hivatalos oldalán egy interjúban elmondta, hogy a címe eredetileg Magnetic Electric volt, ami később az egyik bónuszdal címe lett, de a lemez munkálatai alatt Minogue számára egyértelművé vált, hogy az X lenne a legjobb választás.

A kezdeti munkálatok New York-ban zajlottak a Scissor Sisters-ből ismert Jake Shears-szel és Babydaddy-vel, mielőtt Minogue csatlakozott volna Richard Stannard-hoz, Julian Peake-hez és Paul Harris-hez, akikkel számos dalt rögzítettek. Ez az együttműködés nagyon termékeny lett, mert olyan dalok születtek, mint a „Stars”, a „Ruffle My Feathers” és „I Don’t Know What It Is”. A felvételek alatt a csapat a skót zenésszel, Calvin Harris-szel az „In My Arms”-on dolgozott, míg Stannard a „The One” című dalt hozta össze, melynek társproducere a Freemasons volt. Hamarosan ezután Guy Chambers dalszerző felajánlott egy dalt Minogue-nak, melyen az elmúlt négy évben dolgozott és Serge Gainsbourg és Brigitte Bardot dalából, a „Bonnie and Clyde”-ból vett minta köré épített. Azután Cathy Dennis csatlakozott Minogue-hoz, hogy befejezzék a dalt, mely a „Sensitized” címet kapta. Ahogy az album munkálatai haladtak, Minogue számos más művésszel folytatta a munkálatokat az új zenei anyagon. Harris visszatért a projekthez a „Heart Beat Rock” című dallal, míg a brit elektronikus csapat, a Kish Mauve látta el a „2 Hearts” produceri munkálatait. Minogue anyaga új együttműködő partnereinek köszönhetően egy erősebb elektronikus színezetet kapott. A dán producerek Cutfather és Jonas Jeberg készítették el a „Like a Drug” demóját, melyet először elutasított a Parlophone, de a második próbálkozásra mégis elfogadták. Minogue a dalt Londonban rögzítette, míg később az „All I See”-t vette fel fel velük, melynek társszerzője Edwin Serrano és a „Rippin’ Up the Disco”-t. Stockholm-ban együtt dolgozott Karen Poole-lal, akikkel olyan dalok születtek, mint a „Speakerphone”, a „Cherry Bomb” és a „Nu-di-ty”. 2007 augusztusában visszatért előző dalszerző partneréhez Karen Poole-hoz és a csapathoz újonnan csatlakozott Greg Kurstin-hez, aki egy amerikai több hangszeren játszó zenész és producer. Miután megírták a „Wow”-t, a „King or Queen”-t, a „Carried Away”-t , a „Do It Again”-t és a „Magnetic Electric”-et, Minogue Kurstin-nek adta a „No More Rain”-t, hogy fejezze be a dal új produceri munkálatait.

Zenei stílus[szerkesztés]

A lemez első dala a „2 Hearts” egy pop-rock stílusú dal, mely glam rock és rock and roll elemeket is tartalmaz. A dalban még hallhatunk olyan hangszereket, mint az elektromos gitár, gitár, dob, billentyűs hangszerek és zongora. Az „In My Arms” egy szintipop inspirálta dal, melynek témája a szerelem. A lemez nagy részét kalkulált elektropop zenének titulálták és ehhez példának a „Like a Drug”-ot és a „The One”-t említette meg az AllMusic. Dave Hughes a Slant Magazine-tól a „Speakerphone”-on és a „Heart Beat Rock”-on hallható R&B hatás kapcsán megjegyezte, hogy a „Speakerphone” különösen szörnyű, legalábbis részben, mert a dob hangzása a hiphoppal próbál olyan módon flörtölni, mely Minogue számára nem éppen helyénvaló. A „Wow” egy erős dance-pop dal, mely továbbra is tartalmaz nu-diszkó, euro-diszkó, house zenei elemeket valamint némi új hullámos interpretációt. A „Stars” és a „The One” diszkó dalokként vannak elkönyvelve. A „Stars” az egyik legszemélyesebb dalaként van számon tartva, melyet az 1997-es Impossible Princess című lemezén való munkájához hasonlítanak. Zeneileg a „The One” album verziója egy europop és elektropop hangzású dal, míg a dal remixe egy gyorsabb tempójú dance-pop dal.

Kislemezek[szerkesztés]

A „2 Hearts” lett az első kislemezeként megjelentetve világszerte, kivéve az Egyesült Államokat. A kislemez sikeres volt, első lett Ausztráliában és negyedik az Egyesült Királyságban. A „Wow” az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a második kislemezként lett kiadva, míg a világ többi részén a harmadik kislemez lett. Míg közepes sikere volt Ausztráliában, ahol tizenegyedik lett, és addig nagy sikere volt az Egyesült Királyságban, ahol az ötödik helyet szerezte meg a listán és több, mint 180 000 példányban kelt el. Az „In My Arms” a harmadik kislemez lett Ausztráliában és az Egyesült Királyságban, míg a világ többi részén ez a dal lett a második kislemez. Európa szerte sikeres volt, ahol első lett Romániában és Top 10-es az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban és Németországban. Az „All I See” lett az első kislemeze az Egyesült Államokban és a második Kanadában. A dal a 81. helyet érte el a Canadian Hot 100-on, míg nem sikerült bejutnia a Billboard Hot 100-ba. Azonban harmadik lett a Dance Club Songs listán. A „The One” ki lett adva kislemezként az Egyesült Királyságban, Európában és Ausztráliában. Annak ellenére, hogy csak digitális kislemezként jelent meg, a brit kislemezlista 36. helyét szerezte meg magának.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kritikusok értékelései[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
Metacritic(65/100)[1]
AllMusic3.5/5[2]
The Guardian3/5[3]
BBC Music(pozitív)[4]
The New York Times(vegyes)[5]
Pitchfork Media(6.6/10)[6]
Slant Magazine2.5/5[7]

Az X általában pozitív kritikákat kapott. A Metacritic-nél, 100-ból 65 pontot kapott 24 kritika alapján, ami kedvezőnek számít.[1] Chris Long a BBC-nél dicsérte az albumot mondván, hogy „az album tele van életerővel és jó érzéssel, mint minden Kylie kiadvány”. Hozzátette még, hogy az elektronikus hangzás használata mindig jól fog állni Kylie-nak, amit az X-en is jól alkalmazott.[4] James Hunter a The Village Voice-tól megjegyezte, hogy „nem a produceri munka teszi ezt az albumot nagyszerűvé, hanem az, hogy Kylie-nak jó füle van a fantasztikus pop-rock dallamokhoz, melyeket 2008-asra alakított át és ezeket teljesen létfontosságú zeneként közelíti meg”.[8] Mark Sutherland a Billboard-nál azt írta, hogy „a dalszerzők és producerek mind jelen vannak és korrektek, de nem igazán dominálják Minogue dance-pop formuláját” és hozzátette, hogy „az album egy igazán szívesen látott visszatérés”. A The New York Times azt írta, hogy „bár az X nem emeli Kylie saját magas színvonalát, néha mégis találkozik vele”.[5]

A The Guardian a „No More Rain” című dalt dicsérte vidám dinamikájáért, melyet Madonna Ray of Light című albuma inspirált és a dal szövegét, mely arról szól, hogy egy második esélyt kapunk. Viszont úgy érezte, hogy számos dal nem számos mindenről szól.[3] Chris True az AllMusic-tól azt írta, hogy bár az album bizonyos része nagyon jó, addig nagy része híján van az egyenletességnek.[2] A Slant Magazine-os Dave Hughes szerint „az X legkevésbé kellemes aspektusa a véletlenszerű produceri munka”.[7]

Kereskedelmi fogadtatás[szerkesztés]

Az X az ARIA albumlista első helyét szerezte meg az első héten több, mint 16 000 eladott példányának köszönhetően, mellyel ez lett Minogue harmadik albuma, mely hazájában, Ausztráliában első helyezést ért el.[9] Az album tizennégy hetet töltött a Top 50-ben[9] és később az Ausztrál Hanglemezgyártók Szövetsége platinalemezzel jutalmazta több, mint 70 000 eladott példányának köszönhetően. Emellett 2007-ben a 49. legtöbb példányban elkelt lemez lett Ausztráliában.[10] Sajnos Új-Zéland-on ez lett Minogue legkevésbé sikeres lemeze a listákon, ugyanis a 38. helyet szerezte meg és csak egy hétig volt a listán. Az Egyesült Királyságban az album a negyedik helyig jutott a UK Albums Chart listán, ahol az első héten több, mint 82 300 példány fogyott belőle. 2010 júliusáig több, mint 463 000 példányban talált az album gazdára az Egyesült Királyságban, melynek köszönhetően a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége platinalemezzel díjazta az albumot. Az Egyesült Államokban a Billboard 200-as listáján a 139. helyet szerezte meg és negyedik lett a Top Electronic Albums listán,[11] ahol az első héten 6000 példányban kelt el[12] és összesen 42 000 példány fogyott el belőle. A lemeznek jelentős sikere volt Európa szerte, ugyanis ötödik lett az European Top 100 Albums listán. Az album kilencedik lett Svájcban, Top 20-as Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon és Írországban. Top 30-as lett Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban illetve Top 40-es lett Dániában és Olaszországban.

Számlista[szerkesztés]

  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. 2 HeartsKish Mauve, Mima StilwellKish Mauve 2:51
2. Like a DrugMich Hedin Hansen, Jonas Jeberg, Engelina Andrina, Adam PowersCutfather, Jeberg 3:18
3. In My ArmsKylie Minogue, Calvin Harris, Richard Stannard, Paul Harris, Julian PeakeC. Harris, Stannard 3:32
4. SpeakerphoneChristian Karlsson, Pontus Winnberg, Henrik Jonback, Klas ÅhlundBloodshy & Avant 3:54
5. SensitizedGuy Chambers, Cathy Dennis, Serge GainsbourgChambers, Dennis 3:57
6. Heart Beat RockMinogue, Karen Poole, C. Harris, John LipseyC. Harris 3:24
7. The OneMinogue, Stannard, James Wiltshire, Russell Small, John Andersson, Johan Emmoth, Emma HolmgrenStannard, Freemasons 4:05
8. No More RainMinogue, Poole, Karlsson, Winnberg, Jonas QuantGreg Kurstin 4:02
9. All I SeeJeberg, Hansen, Edwin Serrano, Raymond CalhounCutfather, Jeberg 3:05
10. StarsMinogue, Stannard, P. Harris, PeakeStannard, P. Harris, Peake 3:41
11. WowMinogue, Poole, KurstinKurstin 3:10
12. Nu-di-tyPoole, Karlsson, WinnbergBloodshy & Avant 3:04
13. CosmicMinogue, Eg WhiteWhite 3:09
CD-ROM bónuszdal
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
14. Rippin’ Up the DiscoHansen, Jeberg, Jasmine BairdCutfather, Jeberg 3:29
Ausztrál és Új-Zéland iTunes-bónuszdalok[13][14]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
14. Magnetic ElectricMinogue, Poole, KurstinKurstin 3:16
15. White DiamondMinogue, Babydaddy, Jake ShearsBabydaddy, Shears 3:03
Európai iTunes-bónuszdal[15][16]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
14. Heart Beat Rock (Benny Blanco Remix feat. MC Spank Rock)Minogue, Poole, C. Harris, LipseyC. Harris 3:13
Japán kiadási bónuszdalok
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
14. King or QueenMinogue, Poole, KurstinKurstin 2:39
15. I Don’t Know What It isMinogue, Stannard, P. Harris, Peake, Rob DavisStannard, P. Harris, Peake 3:18

Helyezések[szerkesztés]

Albumlistás helyezések[szerkesztés]

Albumlista (2007–08) Legjobb
helyezés
Ausztrália (ARIA Charts)[9] 1
Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[17] 16
Belgium (Ultratop Flandria)[18] 26
Belgium (Ultratop Vallónia)[19] 23
Csehország (ČNS IFPI) 16
Dánia (Tracklisten)[20] 34
Európa (European Top 100 Albums) 5
Franciaország (SNEP)[21] 19
Írország (Ír albumlista)[22] 14
Japán (Oricon)[23] 40
Magyarország (Mahasz) 20
Németalföld (Dutch Charts)[24] 4
Németország (Media Control Charts)[25] 15
Olaszország (FIMI)[26] 9
Spanyolország (PROMUSICAE)[27] 28
Svájc (Schweizer Hitparade)[28] 9
Svédország (Sverigetopplistan)[29] 28
Új-Zéland (Recorded Music NZ)[30] 38
Egyesült Királyság (UK Albums Chart)[31] 4
Egyesült Államok (Billboard 200)[32] 139
Egyesült Államok (Dance/Electronic Albums)[11] 4

Év végi összesített listák[szerkesztés]

Albumlista (2007) Legjobb
helyezés
Ausztrália (ARIA Charts)[33] 49
Egyesült Királyság (UK Albums Chart)[34] 51
Albumlista (2008) Legjobb
helyezés
Belgium (Ultratop Vallónia) 78
Európa (European Top 100 Albums) 64
Franciaország (SNEP) 158
Egyesült Királyság (UK Albums Chart)[35] 100

Minősítések és eladási adatok[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás Alapul
Ausztrália (ARIA)[10] Platinalemez 70 000+ Szállításokon
Belgium (BEA)[36] Aranylemez 15 000+ Értékesítésben
Franciaország (SNEP)[37] Aranylemez 23 600+ Értékesítésben
Írország (IRMA)[38] Aranylemez 7500+ Szállításokon
Magyarország (Mahasz)[39] Aranylemez 3000+ Szállításokon
Oroszország (NFPF) Aranylemez 10 000+ Értékesítésben
Egyesült Királyság (BPI) Platinalemez 463 000+ Értékesítésben
Egyesült Államok (RIAA) 42 000+ Értékesítésben

Kiadási előzmények[szerkesztés]

Ország Dátum Formátum Kiadó
Japán 2007. november 21. CD, CD+DVD, digitális letöltés EMI Music Japan
Ausztrália 2007. november 23. Festival Mushroom, Warner Bros.
Franciaország EMI
Németország
Olaszország
Tajvan CD, CD+DVD
Írország CD, digitális letöltés Parlophone
Egyesült Királyság 2007. november 26. CD, CD+DVD, digitális letöltés
Egyesült Államok 2008. április 1. CD, digitális letöltés Capitol Records, Astralwerks

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b X – Kylie Minogue (angol nyelven). Metacritic. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2011. február 14.)
 2. a b True, Chris: X – Kylie Minogue (angol nyelven). AllMusic. All Media Network. (Hozzáférés: 2011. február 14.)
 3. a b Petridis, Alexis: Kylie Minogue, X (angol nyelven). The Guardian, 2007. november 23. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 4. a b Long, Chris: Review of Kylie Minogue – X (angol nyelven). BBC Music, 2007. november 16. (Hozzáférés: 2011. február 14.)
 5. a b Sanneh, Kelefa: New CDs (angol nyelven). The New York Times, 2007. november 26. (Hozzáférés: 2011. február 14.)
 6. Ewing, Tom: Kylie Minogue: X (angol nyelven). Pitchfork Media, 2007. november 30. (Hozzáférés: 2011. február 14.)
 7. a b Hughes, Dave: Kylie Minogue: X (angol nyelven). Slant Magazine, 2008. február 18. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 8. Hunter, James: Robyn and Kylie Minogue. The Village Voice, 2008. április 29. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 9. a b c Kylie Minogue – X (angol nyelven). Australian Recording Industry Association. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 10. a b ARIA Charts – Accreditations – 2007 Albums (angol nyelven). Australian Recording Industry Association. (Hozzáférés: 2009. december 19.)
 11. a b Kylie Minogue Chart History (Top Dance/Electronic Albums) (angol nyelven). Billboard. (Hozzáférés: 2013. február 24.)
 12. Goodman, Dean: Kylie Minogue album a flop in the U.S. (angol nyelven). Reuters, 2008. április 11. [2014. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
 13. X (Bonus Track Version) by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store (AU). Apple. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
 14. X (Bonus Track Version) by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store (NZ). Apple. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
 15. X by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store (GB). Apple. (Hozzáférés: 2014. február 4.)
 16. X by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store (DE). Apple. (Hozzáférés: 2014. február 4.)
 17. Kylie Minogue – X (német nyelven). Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 18. Kylie Minogue – X (holland nyelven). Ultratop (Flandria). Hung Medien. (Hozzáférés: 2011. február 7.)
 19. Kylie Minogue – X (francia nyelven). Ultratop (Vallónia). Hung Medien. (Hozzáférés: 2011. február 7.)
 20. Kylie Minogue – X (angol nyelven). Tracklisten. Hung Medien. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 21. Kylie Minogue – X (francia nyelven). Syndicat National de l’Édition Phonographique. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 22. GFK Chart-Track Albums: Week 48, 2007 (angol nyelven). Irish Recorded Music Association. [2012. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 7.)
 23. X | カイリー・ミノーグ (japán nyelven). Oricon. (Hozzáférés: 2010. február 7.)
 24. Kylie Minogue – X (holland nyelven). Dutch Charts. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 25. Offiziellecharts.de – Kylie Minogue – X (német nyelven). Media Control Charts. PhonoNet GmbH. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 26. Kylie Minogue – X (angol nyelven). Federation of the Italian Music Industry. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 27. Kylie Minogue – X (angol nyelven). Productores de Música de España. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 28. Kylie Minogue – X (angol nyelven). Schweizer Hitparade. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 29. Kylie Minogue – X (angol nyelven). Sverigetopplistan. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 30. Kylie Minogue – X (angol nyelven). Recorded Music NZ. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 13.)
 31. Kylie Minogue – X (angol nyelven). The Official Charts Company. (Hozzáférés: 2011. július 7.)
 32. Kylie Minogue Chart History (Billboard 200) (angol nyelven). Billboard. (Hozzáférés: 2013. február 24.)
 33. ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Albums 2007 (angol nyelven). Australian Recording Industry Association. (Hozzáférés: 2011. január 11.)
 34. End of Year Album Chart Top 100 – 2007 (angol nyelven). Official Charts Company. (Hozzáférés: 2015. február 13.)
 35. End of Year Album Chart Top 100 – 2008 (angol nyelven). Official Charts Company. (Hozzáférés: 2015. február 13.)
 36. Ultratop − Goud en Platina – 2007 (holland nyelven). Ultratop. Hung Medien, 2007. december 22. (Hozzáférés: 2011. február 7.)
 37. Syndicat National de l’Édition Phonographique (francia nyelven), 2007. december 13. [2016. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 7.)
 38. Irish album certifications – Kylie Minogue – X (angol nyelven). Irish Recorded Music Association, 2012. november 15.
 39. Adatbázis – Arany- és platinalemezek – 2008. Mahasz, 2010. december 24.

További információk[szerkesztés]