Rhythm of Love (Kylie Minogue-album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kylie Minogue
Rhythm of Love
stúdióalbum
Megjelent 1990. november 12.
Felvételek 1990
Stílus Dance-pop
Hossz 44:28
Kiadó PWL, Mushroom Records
Producer Stock Aitken Waterman, Keith Kohen, Steven Bray, Michael Jay
Kritikák
Kylie Minogue-kronológia
Enjoy Yourself
(1989)
Rhythm of Love
(1990)
Let’s Get to It
(1991)
Kislemezek az albumról
 1. Better the Devil You Know
  Megjelent: 1990. április 30.
 2. Step Back in Time
  Megjelent: 1990. október 22.
 3. What Do I Have to Do
  Megjelent: 1991. január 21.
 4. Shocked
  Megjelent: 1991. május 20.

A Rhythm of Love Kylie Minogue ausztrál énekesnő harmadik stúdióalbuma, mely az Egyesült Királyságban 1990 november 12-én a PWL kiadó gondozásában jelent meg, míg Ausztráliában a Mushroom Records adta ki 1990 december 3-án. Korábbi lemezeivel ellentétben, a lemez elsődleges producerei Stock Aitken Waterman mellett új producerekkel és együttműködőkkel dolgozott, mint Keith Cohen, Stephen Bray és Michael Jay. Abban az időben, 22 évesen Minogue elkezdte függetleníteni magát és egyre jobban belefolyt az album kreatív munkájába korábbi két lemezéhez képest, amely azt eredményezte, hogy ez az album egy új irányt mutatott a karrierében egy szexisebb imázzsal és dance-esebb hangzással. A Rhythm of Love olyan témákkal foglalkozik, mint a valós idejű felnőttkor, a megcsalás, a szórakozás és a kapcsolatok.

Megjelenésekor a Rhythm of Love általában pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól. Sokan megjegyezték, hogy ez az eddigi legjobb munkája Stock Aitken Waterman-nel valamint dícsérték Minogue-ot azért, mert kilépett a komfortzónájából. A lemezről négy kislemez lett kiadva. A vezető kislemeze, a „Better the Devil You Know” Minogue egyik legnagyobb sikere lett, mely Top 20-as lett Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban és Svédországban. Minogue a lemezt a Rhythm of Love Tour turnéval reklámozta Ázsiában és Ausztráliában. Sokak szerint a Rhythm of Love jelenti a fordulópontot Minogue karrierében, amely sikeresen megkezdte az elszakadást korábbi két lemezének rágógumi pop hangzásától és őt egy érettebb, hiteles felnőtt zenei művészként mutatja be.

Háttér és felvétel[szerkesztés]

A Rhythm of Love-ot hat hónap alatt vették fel 1990 tavaszán és nyarán. A „Better the Devil You Know”, a legkorábban elkészült dalai közt szerepel, melyet Londonban vettek fel 1990 márciusában az Enjoy Yourself Tour turné alatt. A Stock, Aitken és Waterman produceri gárda az akkori kornak megfelelő hangzást próbálta adoptálni a dal elkészítésekor. Matt Aitken nyilatkozta, hogy számos utalást vettek a techno zenéből. Minogue sok vizuális ötlettel rukkolt elő és sok inspirációt gyűjtött az énekesnő, Madonna 1989-es Like a Prayer című lemezéből. A „Step Back in Time” azon dalok egyike, melyet 1990 júliusában vettek fel. A felvételek Londonban a PWL stúdióban zajlottak. Mielőtt a lemez munkálatai elkezdődtek volna Minogue-nak az volt a kérése, hogy ne kelljen minden dalt a Stock Aitken Waterman produceri gárdával felvennie, amit ők elfogadtak. 1990 márciusában Los Angeles-be repült, hogy más producerek segítségét kérje az Egyesült Államokból. A Keith Cohen-nel, Stephen Bray-jel és Michael Jay-jel közös munkák eredményezték az olyan dalokat, mint a „The World Still Turns”, a „One Boy Girl”, a „Count the Days” és a „Rhythm of Love”, melyeken most elöször Minogue is meg van említve, mint társszerző. Michael Hutchence-nek fontos szerepe volt ebben a folyamatban, ugyanis Minogue-gal volt a munkálatok alatt és tanácsokkal látta el a dalszerzésben.

Zene és dalszövegek[szerkesztés]

A Rhythm of Love producere a Stock Aitken Waterman csapat valamint Keith Cohen, Stephen Bray és Michael Jay volt. Most először olyan dalok is szerepeltek a lemezen, melyeknek Minogue volt a társszerzője. Az album elszakadást jelentett Minogue korábbi lemezeinek rágógumi pop hangzásától és próbált egy stílusosabb, kortársabb dance hangzást bemutatni. Nagy hatással volt Minogue-ra akkori párja az INXS frontembere, Michael Hutchence, akinek köszönhetően Minogue egy szexisebb formában mutatta meg magát. Az album nyitó dala, a „Better the Devil You Know” egy dance-pop dal, melyben Minogue a szerelme hibáival küzd. Stock Aitken Waterman írta a dalt válaszul arra, hogy kilépett a Szomszédok című sorozatból illetve a Donovan-nel és Hutchence-szel való romantikus kapcsolataira, melyek nagy nyilvánosságot kaptak. A második dal, a „Step Back in Time” egy diszkó dal a zene iránti szeretetről, mely azon kevés Minogue dalok közé tartozik, melynek nincs köze semmilyen romantikus kapcsolathoz.[1] A „What Do I Have to Do” egy rave stílusú dal, melyet olyan slágerekhez hasonlítottak, mint MadonnaVogue”-ja vagy a „Groove Is in the Heart” a Deee-Lite-tól.[1]

Kislemezek[szerkesztés]

Az album vezető kislemeze, a „Better the Devil You Know” 1990 április 30-án jelent meg. A dal pozitív kritikákat kapott, mely kritikusok a lemez egyik fénypontjának nevezték. Sok kritikusnak feltűnt Minogue új stílusa, mely eltér a korábbi zenéitől. Kereskedelmileg a dal sikeres volt a listákon, ugyanis több országban is Top 20-as lett, köztük Ausztráliában és az Egyesült Királyságban. Később a dal platina lett Ausztráliában és ezüst az Egyesült Királyságban. A második kislemeze, a „Step Back in Time” 1990 október 22-én jelent meg. A dal ötödik helyezett lett Ausztráliában és negyedik az Egyesült Királyságban. Szintén negyedik lett Írországban és Finnországban, de mérsékelt sikereket ért el számos európai országban és Új-Zélandon. Ez az első dal, mellyel Minogue a zenéjével a diszkó stílusba lépett. A harmadik kislemeze, a „What Do I Have to Do” 1991 január 21-én jelent meg. A dal nagyon pozitív kritikákat kapott. A kritikusok a 90-es évek egyik mesterművének nevezték. Tizenegyedik helyezést ért el hazájában, Ausztráliában, mely az első dala, amelyik nem jutott be a Top 10-be. Ennek ellenére hatodik lett az Egyesült Királyságban és hetedik Írországban. A „What Do I Have to Do” eredetileg a második kislemez lett volna, de a döntés megváltozott és a „Step Back in Time” lett a második kislemez. Eredetileg a „Better the Devil You Know”-t követte volna 1990 végén, de a „Step Back in Time” megjelenése után visszatartották 1991 januárjáig, amikor is a dal új remixe lett kiadva kislemezként. A negyedik és egyben utolsó kislemeze, a „Shocked” 1991 május 20-án jelent meg. A dalt lelkesen fogadták, mely a kritikusok Minogue egyik legjobb munkájának tartották és karriere egyik fénypontjának. Hetedik lett Ausztráliában és hatodik az Egyesült Királyságban. Emellett második lett Írországban és nyolcadik Finnországban.

Számlista[szerkesztés]

 1. Better the Devil You Know - 3:54
 2. Step Back in Time - 3:04
 3. What Do I Have to Do - 3:33
 4. Secrets - 4:06
 5. Always Find the Time (Stock, Aitken, Waterman, James) - 3:36
 6. The World Still Turns (Minogue, Michael Jay, Mark Leggett) - 4:01
 7. Shocked (Stock, Aitken, Waterman, Jazzi P.) - 3:08
 8. One Boy Girl (Minogue, Willie Wilcox) - 4:35
 9. Things Can Only Get Better (Stock, Aitken, Waterman, Teddy Riley) - 3:57
 10. Count the Days (Minogue, Stephen Bray) - 4:23
 11. Rhythm of Love (Minogue, Bray, Riley) - 4:17

Források[szerkesztés]

 1. a b Adams, Cameron: For her 50th birthday, we rank Kylie Minogue's 50 best songs (angol nyelven). Herald Sun, 2018. május 18. (Hozzáférés: 2019. április 3.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]