Kiss Me Once

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kylie Minogue
Kiss Me Once
Kylie Minogue – Kiss Me Once (album cover).jpg
stúdióalbum
Megjelent 2014. március 17.
Felvételek 2012–13
Stílus Dance-pop, szintipop, electropop
Nyelv angol
Hossz 38:46
Kiadó Parlophone, Warner Bros.
Producer Kylie Minogue, Sia Furler, Cutfather, Daniel Davidsen, Mike Del Rio, GoodWill & MGI, Greg Kurstin, Chris Loco, Mark Taylor, Justin Raisen, Ariel Rechtshaid, Jesse Shatkin, Thomas Olsen, Peter Wade, Joshua "JD" Walker, Peter Wallevik, Pharrell Williams
Kylie Minogue-kronológia
Aphrodite
(2010)
Kiss Me Once Kylie Christmas
(2015)
Kislemezek az albumról
 1. Into the Blue
  Megjelent: 2014. jánuar 27.
 2. I Was Gonna Cancel
  Megjelent: 2014. május 12.

A Kiss Me Once Kylie Minogue ausztrál énekesnő tizenkettedik stúdióalbuma, mely 2014 március 14-én jelent meg a Parlophone gondozásában. Ez az első albuma az Aphrodite óta és az első és egyetlen lemeze a Roc Nation-nel, melyet az amerikai rapper és üzletember, Jay-Z irányít. A lemezen számos dalszerző és producer dolgozott, mint például Sia Furler, Cutfather és Pharrell Williams. Zeneileg a kritikusok Minogue kortárs popzenéhez való visszatéréseként emlegették az albumot, mely olyan zenei elemeket ötvöz, mint a dance-pop, diszkó és elektropop. Szövegileg a dalok olyan témákra fókuszálnak, mint a románc, a szex, az önfeljogosítás vagy a szórakozás.

Megjelenésekor a Kiss Me Once általában pozitív visszajelzést kapott a zenei kritikusoktól. Többségük Minogue sármját és azt dicsérték, hogy hangügyileg jól teljesített. Emellett dicsérték azt, hogy visszatért a kortárs popzenéhez. Akadtak viszont olyanok, akik kritizálták a lemez tartalmát és a produceri munkát. Néhányan szórakoztatónak tartották az albumot, de a többség szerint hiányzott az, ami emlékezetessé tenné a lemezt, valamint Minogue részéről hiányolták az újítást. Anyagilag a lemez közepesen teljesített világszerte. Top 10-es lett olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Írország és Franciaország. A Kiss Me Once anyagi sikertelensége ahhoz vezetett, hogy Minogue otthagyta a kiadóját művészeti ellentétekre hivatkozva.

Az „Into the Blue” és az „I Was Gonna Cancel” lettek kiadva az album fő kislemezeiként. Az első kislemeznek közepes sikere volt számos országban, míg a második nem tudott hasonló sikereket elérni. A lemez dalai, mint a „Million Miles”, a „Sexercize”, a „Les Sex” és a „Beautiful”, mint rádiós dalok lettek reklámozva különböző országokban világszerte. Az album promótálása végett Minogue 2014 szeptemberében turnéra indult, mely a Kiss Me Once Tour nevet kapta. A turné 2015 márciusában fejeződött be. A turnéra több, mint 21 millió dollár értékű jegy kelt el. Emellett kiadtak a turnéról egy DVD-t a hanganyagával együtt 2015 március 23-án, melyet 2014 november 12-én rögzítettek Skóciában, Glasgow-ban.

Háttér és kidolgozás[szerkesztés]

Minogue kiadott 2012-es zenekaros válogatáslemeze, a The Abbey Road Sessions után megszűntette munkakapcsolatát menedzserével, Terry Blamey-vel és csapatával, és bejelentette, hogy egy kis szünetet iktat be zeneileg.[1][2] 2013 februárjában az Instagramon és a Twitteren bejelentette, hogy egy menedzsmenti szerződést írt alá a Roc Nation-nel.[3] A bejelentést követően még ebben a hónapban számos brit újság Minogue tizenkettedik lemezéről kezdett írni, megemlítve, hogy Minogue el kezdett dolgozni Sia Furler, ausztrál zenésszel, amit Minogue később meg is erősített.[4] 2013 márciusa és júliusa közt Minogue számos énekessel, dalszerzővel és producerrel való együttműködéséről számolt be a Twitteren.[5] Május 27-én, egy nappal 45. születésnapja előtt Minogue egy érdekes együttműködésről számolt be, amiről később kiderült, hogy egy duett Enrique Iglesias, spanyol énekessel.[6] Ugyanebben a hónapban a Rolling Stone-nak arról beszélt, hogy ez a lemez egy másfajta stílust hoz előző munkáihoz képest. Felismerte, hogy valamit máshogy kell csinálnia, bár tartalmilag a lemez ugyanazt hozza, mint korábbi dalai.[7]

Május 28-án, a 45. születésnapján bejelentette a „Skirt” című promóciós kislemezt, mely 2013 június 24-én lett elérhető a Beatport-on.[8] Bár a dal pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól, különösen Minogue új kisérletezős elektronikus dance zenei hangzását dicsérve, Minogue kijelentette, hogy a dal nem fog szerepelni a közelgő albumon.[9] 2014 februárjában Minogue bejelentette, hogy a lemez executive társproducere Furler. Minogue az amerikai Idolator-nak adott interjújában megemlítette, hogy annyira jól kijöttek Sia-val, hogy megkérte, hogy legyen a lemez executive producere, és remélte, hogy el fogja fogadni a felkérést.[10] Ugyanebben a hónapban azt nyilatkozta a Billboard-nak, hogy érezte, hogy egy új területen kell tapasztalatot szereznie.[11]

Minogue többek közt olyan dalszerzőkkel és producerekkel dolgozott az albumon, mint Sia, Cutfather, Greg Kurstin és Pharrell Williams. Minogue a lemez nagy részét Los Angeles-ben, Kaliforniában és New York-ban rögzítette, de emellett az album keverése és számos felvétel Londonban, az Egyesült Királyságban zajlott. A The Huffington Post-nak adott interjúban Minogue megjegyezte, hogy számos olyan dal nem került fel a lemezre, melyet Sia-val készített, ellentétben korábbi lemezével, az Aphrodite-val.

Számos újság, köztük a The Guardian és a Clash Magazine a Kiss Me Once-t zeneileg Minogue a kortárs pop zenéhez való visszatéréseként emlegette.[12] Minogue megjegyezte, hogy az album egyfajta visszatérés a „tiszta pop”-hoz, mely dance zenei elemeket is tartalmaz. Tim Sendra az Allmusic-től a lemezt a gyors dance dalok, szexi középtempójú ritmusok és az alkalmi ballada mámorító elegyének írta le.[13] Ben Cardew az NME-től a kortárs R&B és dubstep elemeit említette meg számos dalban, mint a „Sexercize” és az „If Only”.[14] Ehhez hasonlóan, a The Observer is megjegyezte, hogy a lemez leginkább az R&B-re épül, de emellett tartalmaz funk, diszkó, és elektronikus dance zenei elemeket is.[15]

A kislemez[szerkesztés]

Az "Into the Blue" az album beharangozó kislemeze 2014. január 27-én jelent meg. A dal premierje a BBC Rádióban volt. Kylie a Twitteren a rajongóknak Boldog Új Évet kívánt, és közölte, hogy alig várja, hogy megosszák a rajongók az új zenéjét. A dal Ausztráliában, és Új Zélandon 2014. január 28-án jelenik meg, március 7-én Németországban, Ausztriában, Írországban, és Svájcban. Az Egyesült Királyságban március 9-én jelenik meg a kislemez.

Számlista[szerkesztés]

Standard kiadás
  Cím Szerző(k) Producer(ek) Hossz
1. Into the Blue   Kelly Sheehan, Mike Del Rio, Jacob Kasher Hindlin Del Rio, Sheehan 4:08
2. Million Miles   Chelcee Grimes, Daniel Davidsen, Peter Wallevik, Mich Hansen Wallevik, Davidsen, Cutfather 3:28
3. I Was Gonna Cancel   Pharrell Williams Williams, Sheehan 3:32
4. Sexy Love   Wayne Hector, Autumn Rowe, Wallevik, Davidsen, Hansen Davidsen, Wallevik, Cutfather 3:31
5. Sexercize   Sia Furler, Marcus Lomax, Jordan Johnson, Stefan Johnson, Clarence Coffee, Nella Tahrini The Monsters & The Strangerz, Sheehan 2:47
6. Feels So Good   Tom Aspaul MNEK, Wayne Wilkins 3:37
7. If Only   Ariel Rechtshaid, Justin Raisen, Dan Nigro Rechtshaid 3:21
8. Les Sex   Amanda Warner, Peter Wade Keusch, Joshua "J.D." Walker, William Rappaport, Henri Lanz Walker, GoodWill & MGI 3:47
9. Kiss Me Once   Furler Jesse Shatkin 3:17
10. Beautiful (feat. Enrique Iglesias) Enrique Iglesias, Mark Taylor, Alex Smith, Samuel Preston Taylor, Smith 3:24
11. Fine   Karen Poole, Chris Loco, Kylie Minogue Loco 3:36
Speciális kiadás bónuszdalok
  Cím Szerző(k) Producer(ek) Hossz
12. Mr. President   Sheehan, Hindlin, Minogue Thomas Olsen, Sheehan 4:11
13. Sleeping with the Enemy   Claude Kelly, Greg Kurstin Kurstin, Joe Kearns 3:54
Speciális DVD kiadás[16]
  Cím Rendező(k) Hossz
1. Into the Blue (music video) Dawn Shadforth 4:26
2. Making of "Into the Blue" Video     6:34
3. Into the Blue (Trailer)     0:17
4. Behind the Scenes of Kiss Me Once Photo Shoot     3:32
5. Kylie on Kiss Me Once[17]     12:59

Limitált kiadású Box Set[szerkesztés]

A Kiss Me Once limitált kiadású bakelit box set kizárólag a Kylie Store-ban vásárolható meg, és csupán 2000 példányszámban lesz elérhető. Az alábbiakat tartalmazza:

 • 12" bakelit kiadás - 11 dallal
 • CD kiadás - 13 dallal
 • Digitális letöltéshez kód
 • 5 db művészi nyomat
 • 12 db matrica
 • 12 db "faux ablak"

Kylie 100 példányt véletlenszerűen ír alá. A bakeliteket tartalmazó boxot selyemmel vonják be, így növelve az exkluzív mivoltát.[17]

Megjelenések[szerkesztés]

Ország Dátum Formátumok Kiadó Források
Franciaország 2014. március 17.

CD
CD+DVD
Digitális letöltés
Box set
LP

Warner Bros.
Parlophone

[18]
Németország
[19]
Egyesült Királyság
[20]
Egyesült Államok 2014. március 18.
[16]

Források[szerkesztés]

 1. Daniels, Colin: Kylie Minogue denies plan to quit pop music (angol nyelven). Digital Spy, 2013. január 13. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 2. Adams, Cameron: Kylie Minogue takes music break after split from manager Terry Blamey (angol nyelven). The Herald Sun, 2013. január 13. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 3. O'Mance, Brad: Kylie (Minogue) has signed a deal with Roc Nation (angol nyelven). Popjustice, 2013. február 6. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 4. Rigby, Sam: Kylie Minogue working with Rihanna producers Stargate on new album (angol nyelven). Digital Spy, 2013. március 4. (Hozzáférés: 2014. január 27.)
 5. Cragg, Michael: First listen: Kylie's Kiss Me Once (angol nyelven). The Guardian, 2014. február 14. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 6. Joannou, Andy: Kylie Minogue's new album to feature 'interesting' collaboration (angol nyelven). Digital Spy, 2013. május 27. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 7. Baltin, Steve: Kylie Minogue on Life-Changing Cancer Scare, New Album (angol nyelven). Rolling Stone, 2013. május 2. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 8. Skirt (Main Mix) by Kylie Minogue (angol nyelven). Beatport, 2013. május 28. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 9. Cinquemani, Sal: Kylie Drops Her "Skirt" (angol nyelven). Slant Magazine, 2013. május 28. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 10. Daw, Robbie: Kylie Minogue Discusses Pharrell, Sia And New Album 'Kiss Me Once': Idolator Interview (angol nyelven). Idolator, 2014. február 28. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 11. Hampp, Andrew: Kylie Minogue's Comeback 'Kiss': Pop Star Finds New Life with Sia, Pharrell & Roc Nation (angol nyelven). Billboard, 2014. február 28. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 12. Petridis, Alexis: Kylie Minogue: Kiss Me Once review – 'Glossy and depthless' (angol nyelven). The Guardian, 2014. március 13. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 13. Sendra, Tim: Kiss Me Once – Kylie Minogue (angol nyelven). Allmusic, 2014. március 14. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 14. Cardew, Ben: Kylie Minogue - 'Kiss Me Once' (angol nyelven). NME, 2014. március 17. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 15. Empire, Kitty: Kiss Me Once review – Kylie Minogue's raunchy R&B reboot (angol nyelven). The Observer, 2014. március 16. (Hozzáférés: 2016. szeptember 9.)
 16. ^ a b Kylie Minogue US Music Store (angol nyelven). Warner Music Group, 2014. március 18. (Hozzáférés: 2014. január 27.)
 17. ^ a b Kylie Minogue (angol nyelven). Warner Music
 18. iTunes – Music – Kiss Me Once (Special Edition) by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store France, 2014. március 17.
 19. iTunes – Music – Kiss Me Once (Special Edition) by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store Germany, 2014. március 17.
 20. iTunes – Music – Kiss Me Once (Special Edition) by Kylie Minogue (angol nyelven). iTunes Store UK, 2014. március 17.

Külső hivatkozások[szerkesztés]