Lighthouse (Nina Kraljić-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lighthouse
Nina Kraljić Stockholmban
Nina Kraljić Stockholmban
Adatok
Év2016-os Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Horvátország
Előadó(k)Nina Kraljić
Nyelvangol
Dalszerző
  • Andreas Grass
  • Nikola Paryla
Szövegíró
  • Andreas Grass
  • Nikola Paryla
Eredmények
Elődöntő10. hely, 133 pont
Döntő23. hely, 73 pont
Kronológia
ElőzőMižerja (2013)
KövetkezőMy Friend (2017) ►

A Lighthouse (magyarul: Világítótorony) a horvát Nina Kraljić dala, mellyel Horvátországot képviselte a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, Stockholmban. A dal belső kiválasztás során nyerte el az eurovíziós indulás jogát és 2016. március 9-én mutatták be nyilvánosan.[1]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 10-i első elődöntőben adta elő,[2] fellépési sorrendben ötödikként a Magyarországot képviselő Freddie Pioneer című dala után, és a Hollandiát képviselő Douwe Bob Slow Down című dala előtt. Az elődöntőből a tizedik helyen jutott tovább a május 14-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben tizenhetedikként lépett fel a Litvániát képviselő Donny Montell I’ve Been Waiting for This Night című dala után, és az Oroszországot képviselő Sergey Lazarev You Are the Only One című dala előtt. A pontozás során a zsűri szavazáson összesítésben a huszonkettedik helyen végzett 40 ponttal, míg a nézői szavazáson a tizenkielncedik helyen végzett 33 ponttal, így összesítésben 73 ponttal a verseny huszonharmadik helyezettje lett.

A következő horvát induló Jacques Houdek My Friend című dala volt a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Croatia: Nina Kraljić will sing "Lighthouse". eurovision.tv . EBU, 2016. március 9. (Hozzáférés: 2016. március 9.)
  2. Jordan, Paul: Semi-Final draw held, this is the outcome, 2016. január 25. [2019. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 19.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]