Doris Dragović

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doris Dragović
Életrajzi adatok
Született1961. április 16. (63 éves)[1]
Split, Horvát Szocialista Köztársaság, Jugoszlávia
Származáshorvát
Pályafutás
Műfajokpop, pop-rock
Aktív évek1982-
EgyüttesMore (1982-1986)
Hangszerénekhang
Tevékenységénekesnő, dalszerzőnő
KiadókCroatia Records, Tonika, Orfej
A Wikimédia Commons tartalmaz Doris Dragović témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dorotea Dragović, ismertebb nevén: Doris Dragović, (kiejtése: Dorisz Dragovity; Split, 1961. április 16.-) horvát énekes-dalszerzőnő. 1986-ban Jugoszláviát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon Željo moja (A vágyam) című dallal, amivel 11. helyezést elérve 49 pontot szerzett. 1999-ben Horvátországot képviselve szerepelt ismét a dalversenyen Marija Magdalena (Mária Magdolna) című dalával a negyedik helyezést érte el 111 ponttal.

Életrajza[szerkesztés]

Doris 1961-ben született az akkor jugoszláviai Splitben és gyerekkora óta érdeklődött a zene iránt. Gyerekkorának legnagyobb példaképei és nagy hatást gyakorló énekesei Tereza Kesovija, Gabi Novak és Arsen Dedić voltak.[2] Énekesi karrierje 1982-ben kezdődött a More együttes tagjaként, amivel regionális ismeretségre tett szert. 1986-ban képviselte Jugoszláviát a Bergenben megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol 11. helyezést ért el, amivel Jugoszlávia, később Horvátország egyik legismertebb énekesévé vált.[3]

1999-ben ismét részt vett a dalversenyen ezúttal Horvátországot képviselte a Marija Magdalena dallal. A dal egy szerelmes dal, amiben az énekesnő a bibliai Mária Magdolnaról énekel, hogy ő Istenhez tartozik és hogy őt szereti. A dal nagy népszerűségre tett szert Horvátországban és Görögországban is, emellett a szavazáson a 4. helyet érve el az eddigi legjobb horvát szereplést hozta a dal.

Lemezek[szerkesztés]

Stúdió lemezek[szerkesztés]

Válogatás lemezek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. január 9.)
  2. Doris Dragović. (Hozzáférés: 2017. július 8.)
  3. DORIS DRAGOVIĆ. (Hozzáférés: 2017. július 8.)