Liberális Katolikus Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A liberális katolikus kifejezés több mindent sugallhat, vonatkozhat a modern nézetű katolikus csoportokra vagy az e cikkben tárgyalt liberális mozgalomra is!
Liberális Katolikus Egyház
Liberális Katolikus Egyház templomának belseje Amszterdamban
Liberális Katolikus Egyház templomának belseje Amszterdamban

Alapítva1916
A Wikimédia Commons tartalmaz Liberális Katolikus Egyház témájú médiaállományokat.

A Liberális Katolikus Egyház (angol: Liberal Catholic Church, LCC) és a liberális katolikus mozgalom kifejezéseket számos független katolikus irányzat használja szerte a világon, amelyek igyekeznek ötvözni a hagyományos katolikus szentségi rendszert a hit szabadságával, a reinkarnációval és a teozófiai elképzelések iránti nyitottsággal.[1][2] Olyan független katolikus közösségek vagy mozgalmak sorolhatók ide, amelyeket nem ismer el az Apostoli Szentszék, és amelyek nincsenek közösségben az utrechti vagy scrantoni ókatolikusokkal sem.

Nézeteik[szerkesztés]

A liberális katolikus felekezetek a gnosztikus irányzatok közé tartoznak. Ezek olyan új alapítású egyházak, amelyek gnosztikus eszmékre hivatkoznak, és gyakran ellentmondanak a hagyományos kereszténység nézeteinek. Úgy vélik, hogy létezik egy olyan tan és misztikus tapasztalat, amely a világ összes nagy vallásában közös, és amely nem tekinthető egynek sem (így a kereszténységnek sem) a kizárólagos tulajdonának.[3] Bár keresztény egyháznak tekinti magát, mindazonáltal azt vallja, hogy a világ többi nagy vallása is isteni ihletésű, és mindegyik nagy vallás közös forrásból származik, bár a különböző vallások ennek a tanításnak más-más aspektusát hangsúlyozzák.[3]

Általában nyitottak a keresztény teozófia és a társszabadkőművesség ezoterikus tanaira, de egyesek elutasítják az ezoterikus kereszténységet.

A mozgalomhoz tartozó egyházak nem követelik meg a tagoktól, hogy ragaszkodjanak egy közös hitvallásokhoz, megengedik az egyéni lelkiismeretet. A mozgalomban sokan elfogadják a purgatórium fogalmát, a mise liturgiájában pedig a pap imádkozhat a halottakért. A mozgalomban néhány közösség nyitott a reinkarnációra is,[4][5] ahogy felkarolják a teozófiát, a hinduizmus vagy a buddhizmus tanait.[6] Szellemi és vallásszabadság van, valamint természetes egyensúly a szertartásos istentisztelet, az odaadó törekvés, a tudományos ideológiák és a misztikus gondolkodás között.[7] A weblapjuk alapján a különbség a Liberális Katolikus Egyház és az összes többi katolikus és protestáns egyház között az, hogy a Liberális Katolikus Egyház az ősi szentségimádást kínálja a legszélesebb körű szellemi szabadság és az egyéni lelkiismeret tisztelete mellett.[7]

Az amerikai Liberális Katolikus Egyház tanai:[3]

  • A liberális katolikus egyház Isten végtelen, örök, transzcendens és immanens létezését tanítja. Ő az egyetlen esszencia, amelyből a létezés minden formája származik. „Őbenne élünk, mozgunk és vagyunk” (ApCsel 17:28).
  • Isten univerzumában egy Szentháromságként jelenik meg, amelyet a keresztény vallásban Atyának, Fiúnak és Szentléleknek neveznek, három személy egy Istenben, egyenrangú és együtt örökkévaló; az Atya a mindenség teremtője, a Fiú az Ige, aki testté lett és közöttünk lakott, a Szentlélek az éltető, sugalmazó és megszentelő.
  • Az ember szellem, lélek és test együttese. Az ember lelke, amely Isten képmására készült, lényegét tekintve isteni. Ezért nem szűnhet meg létezni; örök, és jövője olyan, amely dicsőségének és pompájának nincs határa.
  • Krisztus mindig hatalmas szellemi jelenlétként él a világban, vezeti és támogatja népét. A benne megnyilvánuló istenség fokozatosan bontakozik ki mindannyiunkban, mígnem mindenki el nem jut „Krisztus teljességének mértékéhez” (Ef. 4:13).
  • A világ egy rendezett terv színtere, amely szerint az ember szelleme azáltal, hogy az élet és tapasztalat különböző körülményei között ismételten megnyilvánul, folyamatosan kibontakoztatja erejét. Ez a lelki kibontakozás az ok és okozat sérthetetlen törvénye alatt megy végbe. „Amit vet az ember, azt aratja is” (Gal. 6:7). Minden egyes fizikai inkarnációban tett tettei nagymértékben meghatározzák a halál utáni tapasztalatait a köztes világban (vagy a megtisztulás világában) és a mennyei világban, és nagyban befolyásolják következő születésének körülményeit. Az ember egy láncszem egy hatalmas életláncban, amely a legmagasabbtól a legalacsonyabbig terjed. Ahogyan az alatta lévőket segíti, úgy segítik őt azok is, akik felette állnak az élet létráján, így kapva a kegyelem ajándékát. Létezik egy angyali szolgálat, akik Isten szeretetét és éltető energiáját továbbítják evolúciós tervének minden részére.
  • Etikai kötelességeink vannak önmagunkkal és másokkal szemben. „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat, és a második is hasonló ahhoz, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ezen a két parancson függ az egész törvény és a próféták (Mt 22:37-40). Kötelességünk megtanulni felismerni magunkban és másokban az isteni fényt; azt, „amely minden embert megvilágosít”. (János 1:9). Mivel Isten gyermekei vagyunk, mindannyian elválaszthatatlanul összetartozunk, egymás testvérei vagyunk.
Aki egynek árt, az mindenkinek árt. Ennélfogva kötelességünk Istennek, mind magunkban, mind másokban, hogy a bennünk rejlő legmagasabb értékek szerint élni, ezáltal lehetővé téve, hogy a belső Isten még tökéletesebben megnyilvánuljon életünkben; és felismerni az egész emberiség egységét az önzetlenség felé tett állandó erőfeszítéssel, embertársaink szeretetével, figyelmével és szolgálatával. Az emberiség szolgálata, minden élet tisztelete és az alsóbb én feláldozása a magasabb énnek, ezek a lelki növekedés feltételei.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Liberal Catholic Church (angol nyelven). Oxford Reference
  2. Whalen, William J., Separated Brethren: A Survey Of Protestant, Anglican, Eastern Orthodox and Other Denominations in the United States, 1979, p. 153
  3. a b c Principles and Doctrine (angol nyelven). The Liberal Catholic. (Hozzáférés: 2023. augusztus 10.)
  4. Archived at Ghostarchive and the Christianity and reincarnation, Kristendomen och reinkarnation. YouTube, 2010. szeptember 29. [2015. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 16.): Christianity and reincarnation, Kristendomen och reinkarnation. YouTube, 2010. szeptember 29. (Hozzáférés: 2013. augusztus 16.)
  5. [1] Archiválva 2007. október 26-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  6. The Mystical Catholics (angol nyelven). The Liberal Catholic. (Hozzáférés: 2023. április 6.)
  7. a b The Mystical Catholics (angol nyelven). The Liberal Catholic. (Hozzáférés: 2023. augusztus 10.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]