Kodály körönd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kodály körönd
Kodalykorondcivertanlegi.jpg
Ország Magyarország
Település Budapest VI. kerülete
Névadó Kodály Zoltán
Elhelyezkedése
Kodály körönd (Budapest)
Kodály körönd
Kodály körönd
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 35″, k. h. 19° 04′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 35″, k. h. 19° 04′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kodály körönd témájú médiaállományokat.
Vak Bottyán szobra a Kodály köröndön

A Kodály körönd Budapest VI. kerületében található tér. Az Andrássy út halad rajta keresztül, míg arra merőlegesen a Szinyei Merse utca és a Felső erdősor utca csatlakozik hozzá.

Története[szerkesztés]

Az Andrássy út sugárúttá építésekor alakították ki. Eleinte Körönd volt a neve. A Kodály körönd az Oktogon mellett a másik olyan tér az út vonalában, mely azt építészetileg tagolja. A tér szimmetrikus, épületei hasonlítanak egymásra. A tér négy épülete mindegyike előtt kis park található, bennük egy-egy szobor: Balassi Bálint, Szondy György, Zrínyi Miklós és Vak Bottyán szobrai. Korábban a téren állt Bocskai István, Bethlen Gábor és Pálffy János szobra is, de az első kettő 1945-ben a Hősök terére került a Millenniumi emlékműre, ahonnan akkor távolították el a Habsburg-szobrokat, az utóbbit pedig 1955-ben vitték el a térről.

Az 1890-es évektől Körönd, 1938-ban Hitler Adolf térre változtatták a nevét, amely 1945-ben lett ismét Körönd. 1971 március 6-án, a tudós halálának negyedik évfordulóján[1] nevezték el Kodály Zoltánról, a tér egykori lakójáról.

A tér házai[szerkesztés]

Andrássy út 92-94 szám

Szobrok[szerkesztés]

Filmekben, műalkotásokban[szerkesztés]

  • A tér a helyszíne Tamkó Sirató Károly Bőrönd Ödön című, közismert gyerekversének. A rövidke műben még csak korábbi nevén, Köröndként szerepel, de egyértelműen erről a térről és nem másik köröndről van szó, a címszereplő ugyanis a 4-es buszra vár, amely járat 1960-tól évtizedeken át erre közlekedett.
  • Megjelenik a tér Till Attila Pánik című filmjében: számos külső jelenetében egyértelműen azonosítható a tér, annak több építménye-műtárgya, illetve az Andrássy út 87-89. számozású társasháza, amely egyúttal belső jelenetek helyszíne is.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Kodály körönd
A Wikimédia Commons tartalmaz Kodály körönd témájú médiaállományokat.