Közhasznú Esmeretek Tára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Közhasznú Esméretek Tára szócikkből átirányítva)
Közhasznú Esmeretek Tára

Első kiadásának időpontja18311834
Nyelvmagyar
Témakörtudományos ismeretek gyűjteménye
Műfajlexikon
Részei12 kötet
Kiadás
Magyar kiadásWigand Ottó kiadása, Pest

A betűrendes magyar enciklopédiák sorát a Közhasznu Esmeretek Tára nyitotta meg, a Conversations-Lexikon magyarított változataként. Kiadását Otto Wigand pesti könyvárus 1831-ben indította meg és 1834-ig 12 kötetben befejezte. Az egyhasábosan szedett apró betűs munka jó néhány magyar vonatkozású szócikket is tartalmazott, tehát tekintettel volt a hazai viszonyokra. Egy évtized múlva, 1844-ben Wigand jogutóda, Heckenast bocsátotta közre annak olcsó kiadását, amely különben az elsőnek betű szerinti lenyomata, csak kisebb sorközökkel és gyengébb minőségű papíron.

Az első kötet munkatársai[szerkesztés]

Az első kötet cikkeit a következő szerzők írták:[1]

Kritikák[szerkesztés]

  • Az Auróra-kör (Bajza József és társai) kemény tollharcot kezdtek a szerkesztőség élén állók, főleg Döbrentei Gábor ellen.
  • Amikor Otto Wigand 1830. február 6-án kiadta a Közhasznú Esmeretek Tára programját, az egyik mutatványcikk alatt Cserneczky József neve is előfordult; Bajza József a Figyelmeztetés című röpiratában megtámadta Wigand vállalkozását és Cserneczky cikkét kegyetlenül leszólta. Erre Cserneczky február 23-án mint szerkesztő kiadta Feleletét. A vitához többen hozzászóltak. Cserneczky láthatóan megsértődött és otthagyta a Közhasznú Esmeretek Tárát

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pintér Jenő: A magyar irodalom története: tudományos rendszerezés Budapest, 1930–1941; 5. kötet. Bevezetés / Nyomdászat, könyvkiadás c. alfejezet. (CD-ROM: Arcanum Kiadó)

Források[szerkesztés]

  • Szalai Anna (szerk.): Tollharcok. Budapest, 1981. Szépirodalmi. 661 p.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]